Heinäkuu 2020, vieraana Mr. Nebbiolo
Kokoonnuimme poikkeuksellisesti jo toisen kerran kesäaikaan. Vaikka kutsut lähtivät melko myöhään tuli paikalle 21 kerholaista, joka ainakin minulle itselleni oli yllätys. Saimme jälleen kerran vieraaksemme viininmaahantuojan edustajan. Tällä kertaa Petteri Laineen Mr.Nebbiolo -yrityksestä. Petteri on lähtöisin Lohjalta ja täällä käynyt koulunsa. Löytyipä kerholaisten lapsista hänen vanhoja koulukavereitaankin. Mr.Nebbiolo on pieni maahantuoja, joka on nimensä mukaan keskittynyt Piemonten alueen viineihin, toki muihinkin kuin pelkkää Nebbioloon. Heidän tuotteitaan saa Alkon tilausvalikoiman lisäksi mm. Viinikellari.com verkkokaupasta. Maahantuonnin lisäksi yhtiö on osakkaana helsinkiläisessä Bricco- ravintolassa, jossa on melko laaja valikoima heidän viinejään. Siellä myös järjestetään säännöllisen epäsäännöllisesti viinimaistelutilaisuuksia.
Viineihin liittyen (ja kyllä muutenkin) Piemonte on mielenkiintoinen alue. Siellä tehdään kuuluisia ja kalliita Barolo- ja Barbaresco-viinejä Nebbiolo-rypäleestä. Samasta rypäleestä tehdään myös muita viinejä ja tällä kertaa meillä ei noita baroloja tai barbarescoja ollut mukana. Sen sijaan mainiot kaksi punaista, yksi Nebbiolo-kuohuva ja yksi rosé. Ehkä sitten joskus tuonnempana maistelemme noita baroloja. Piemonten kasvatetuin rypäle on kuitenkin Barbera, jota tällä kertaa ei maistelussamme olut mukana. Muita alueella kasvatettavia punaisia rypäleitä ovat mm. dolcetto, freisa, grignolino ja brachetto. Toki jonkin verran kasvatetaan myös ”kansainvälisiä rypäleitä”. Myös valkoiset viinit perustuvat pääsääntöisesti kotoperäisiin rypäleisiin: Arneis, Nascetta, Favorita, Gavi, Timorasso, Erbaluce. Langhe DOC-luokituksen alla tehdään myös Chardonnay’hin ja Savignoniin perustuvia viinejä. Jälkiruokaviineistä tärkein on moscato. Sen lisäksi tehdään myös passito-nimisä makeita viinejä niin valkoisista kuin myös punaisista alueen päärypäleistä. Tarkemmin alueen viineihin voi tutustua esim. täällä.
Petteri oli tuonut mukanaan monipuolisen kattauksen Piemonten alueen viinejä; paljon Nebbiolo-pohjaisia, mutta myös muitakin alueelle tyypillisestä lajikkeista tehtyjä viinejä. Ehkä harvinaisin näistä rypäleistä on Nascetta. Mukana oli niin kuohuvaan, valkoista, punaista kuin myös jälkiruokaviinikin.
Ruuaksi Hannes tarjosi tällä kertaa
- antipasti
- primi: peruna gnoccheja
- secondo: kanipataa
- dolci: hedelmää ja zabaglione-kastiketta
Jad'or rosé
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
Novara |
Nebbiolo |
2017 |
27,00€ |
Ensimmäiseksi maistelimme Nebbiolosta tehtyä kuohuviiniä. Nebbiolo sopii hapokkuutensa vuoksi poikkeuksellisen hyvin perinteisellä menetelmällä tehtyihin kuohuviineihin. Kyseinen rosé on käymisen jälkeen ”maannut” 36 kuukautta sakkojen päällä pulloissa ennen korkin vaihtoa. Viinin tuoksusta löysimme ”leipää” ja Nebbiololle tunnusomaista parfyymisyyttä. Maku oli kuiva, kevyen marjainen ja se kesti pitkään. Viinissä oli hyvä hapokkuus.
Roero Arneis
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
Monforte d’Alba |
Arneis |
2018 |
19,94 € |
Siirryimme valkoisiin ja ensimmäisenä vuorossa oli perinteinen Roero Arneis. Roero on alue muutamia kilometrejä pohjoiseen kuuluisimmista Langhen alueen Barolosta ja Barbarescosta. Siellä kuitenkin pitkälti viljellään samoja rypäleitä kuin Langhessa ja itse asiassa Roeron Arneis on maineeltaan samaa tasoa kuin Langhen vastaavat. Vaikka tämän viini tuottaja sijaitsee Langhen alueella (itse asiassa Barolon alueen keskellä), kasvavat tämän viinin rypäleet Roeron puolella. Tämä on hyvin yleistä näillä seuduin.
Tässä Arneiksessa tuoksui
karviainen, hedelmäisyys ja kukat. Maku oli tasapainoisen hedelmäinen ja
hapokas. Viinin sanottiin olevan helppo ja siitä puutui persoonallisuus.
Albori Nascetta
Tuottaja | Alue | Rypäle | Vuosikerta | Hinta |
La Morra | Nascetta | 2017 | 24,90 € |
Nascetta on melko
harivainen rypäle. Sitä viljellään ainoastaan Langhen alueella ja tuottajia
taitaa tällä hetkellä olla muutama kymmenen. Kyseinen rypäle kuoli melkein
sukupuuttoon, kunnes 1990-luvulta
lähtien Novellon kylässä toimivat viljelijät alkoivat tuottaa sitä uudestaan. Tämän
maistelussa olevan viinin todettiin
toimivan erittäin hyvin ruuan kanssa (voitti äänestyksessä Arneiksen 16-4). Tuoksultaan
viini oli yrttinen ja kukkainen. Maku oli aromaattisen täyteläinen, jossa
tuoksun yrtit toistuivat. Maku oli ”öljyinen” ja pitkä. Erinomainen tuttavuus.
Nascetta kestää myös pidemmän varastoinnin ja vuodet kellarissa tuovat makuun
lisää vivahteita.
Rosin Langhe Rosato
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
Monforte d'Alba |
Nebbiolo |
2018 |
19,94 € |
Jälleen yksi Nebbiolo
viini ja tällä kertaan rosé. Ehkä hiukan hintava ”kesäroséksi”, mutta kyllä
hintansa arvoinen. Tuoksu oli lempeä ja siitä saattoi havaita hunajaisia
vivahteita. Maku oli hedelmäinen ja poikkeuksellisesti roséksi siinä oli myös
lievää tanniinisuutta. Viini oli ”maistuva” ja maku pitkä.
Langhe Nebbiolo
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
La Morra |
Nebbiolo |
2017 |
29,87 € |
Ja vasta kolmas nebbiolo on punainen. Tämän viinin köynnökset kasvavat Barolon alueen keskellä, mutta sitä ei ole tehty barolon tuotantosääntöjen mukaisesti – siis viini on Langhe Nebbiolo DOC. Nebbiolo-rypäleen tuntee jo väristään, joka on läpikuultavan rubiininpunainen. Tämän viinin tuoksusta tunnisti malolaktiivisen käymisen tuotoksia. Maku oli mausteinen ja siinä oli myös tummien marjojen makuja. Maku oli hapokas ja tasapainoinen. Tanniinisuus oli nebbiololle tyypillisesti tiukka. Viinin sanottiin olevan elegantti ja raikas.
Vigna San Quirico
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
Novara |
Nebbiolo |
2008 |
28,60 € |
Toinen punainen nebbiolo
tuli pohjoisemmasta osasta Piemontea, lähempää Alppeja Novarrasta. Siellä
maaperä on toisen tyyppinen kuin Langhessa ja se maistuu myös viineissä, joista
tulee täällä mineraalisempiä. Tämä viini oli jo ehtinyt ikääntyä 12 vuotta. Rustiikkinen
ja paahteinen tuoksu oli moniulotteinen ja siinä nahkaisuutta lakritsia ja
tupakkaa. Maussa oli lisäksi mustikkaa. Nebbiololle tyypillinen hapokkuus sekä näin
vanhaksi viiniksi poikkeuksellisen voimakkaat ja kovat tanniinit kuivattivat
suuta.
Rosé del Centenario
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Hinta |
Farigliano |
95% Moscato, |
12,05 € (viinikellari.com) |
Makean jälkiruuan kanssa
maistoimme moscatoa. Tämä viini ei kylläkään tule Astista, josta kuuluisimmat Piemonten
moscatot tulevat, vaan matkaamme Langhesta muutaman kymmenen kilometriä etelään.
Moscaton tuntee jo tuoksustaan, joka on aromaattinen, kukkainen, parfyyminen ja
hedelmäinen. Maku oli makea, muttei kuitenkaan liian imelä. Maussa toistuivat
tuoksun aromit.
Kiitokset vielä
Petterille ilmeikkäästä esittelystä. Ehkä vielä tapaamme uudestaan samoissa
merkeissä.
Syksy on tulossa ja
kokoontunemme seuraavan kerran syyskuussa, jos corona suo. Kenties silloin
meillä kirkollinen ja germaaninen ilta tiedossa. Tarkemmin hiukan myöhemmin
kunhan kattaus varmistuu.