lauantai 22. elokuuta 2020


Heinäkuu 2020, vieraana Mr. Nebbiolo

Kokoonnuimme poikkeuksellisesti jo toisen kerran kesäaikaan. Vaikka kutsut lähtivät melko myöhään tuli paikalle 21 kerholaista, joka ainakin minulle itselleni oli yllätys. Saimme jälleen kerran vieraaksemme viininmaahantuojan edustajan. Tällä kertaa Petteri Laineen Mr.Nebbiolo -yrityksestä. Petteri on lähtöisin Lohjalta ja täällä käynyt koulunsa. Löytyipä kerholaisten lapsista hänen vanhoja koulukavereitaankin. Mr.Nebbiolo on pieni maahantuoja, joka on nimensä mukaan keskittynyt Piemonten alueen viineihin, toki muihinkin kuin pelkkää Nebbioloon. Heidän tuotteitaan saa Alkon tilausvalikoiman lisäksi mm. Viinikellari.com verkkokaupasta. Maahantuonnin lisäksi yhtiö on osakkaana helsinkiläisessä Bricco- ravintolassa, jossa on melko laaja valikoima heidän viinejään. Siellä myös järjestetään säännöllisen epäsäännöllisesti viinimaistelutilaisuuksia.

Viineihin liittyen (ja kyllä muutenkin) Piemonte on mielenkiintoinen alue. Siellä tehdään kuuluisia ja kalliita Barolo- ja Barbaresco-viinejä Nebbiolo-rypäleestä. Samasta rypäleestä tehdään myös muita viinejä ja tällä kertaa meillä ei noita baroloja tai barbarescoja ollut mukana. Sen sijaan mainiot kaksi punaista, yksi Nebbiolo-kuohuva ja yksi rosé. Ehkä sitten joskus tuonnempana maistelemme noita baroloja. Piemonten kasvatetuin rypäle on kuitenkin Barbera, jota tällä kertaa ei maistelussamme olut mukana. Muita alueella kasvatettavia punaisia rypäleitä ovat mm. dolcetto, freisa, grignolino ja brachetto. Toki jonkin verran kasvatetaan myös ”kansainvälisiä rypäleitä”. Myös valkoiset viinit perustuvat pääsääntöisesti kotoperäisiin rypäleisiin: Arneis, Nascetta, Favorita, Gavi, Timorasso, Erbaluce. Langhe DOC-luokituksen alla tehdään myös Chardonnay’hin ja Savignoniin perustuvia viinejä. Jälkiruokaviineistä tärkein on moscato. Sen lisäksi tehdään myös passito-nimisä makeita viinejä niin valkoisista kuin myös punaisista alueen päärypäleistä. Tarkemmin alueen viineihin voi tutustua esim. täällä.



Petteri oli tuonut mukanaan monipuolisen kattauksen Piemonten alueen viinejä; paljon Nebbiolo-pohjaisia, mutta myös muitakin alueelle tyypillisestä lajikkeista tehtyjä viinejä. Ehkä harvinaisin näistä rypäleistä on Nascetta. Mukana oli niin kuohuvaan, valkoista, punaista kuin myös jälkiruokaviinikin.

Ruuaksi Hannes tarjosi tällä kertaa

  • antipasti
  • primi: peruna gnoccheja
  • secondo: kanipataa
  • dolci: hedelmää ja zabaglione-kastiketta


Jad'or rosé

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

Ca’Nova

Novara

Nebbiolo

2017

27,00€
x-cellar.com 

Ensimmäiseksi maistelimme Nebbiolosta tehtyä kuohuviiniä. Nebbiolo sopii hapokkuutensa vuoksi poikkeuksellisen hyvin perinteisellä menetelmällä tehtyihin kuohuviineihin. Kyseinen rosé on käymisen jälkeen ”maannut” 36 kuukautta sakkojen päällä pulloissa ennen korkin vaihtoa. Viinin tuoksusta löysimme ”leipää” ja Nebbiololle tunnusomaista parfyymisyyttä. Maku oli kuiva, kevyen marjainen ja se kesti pitkään. Viinissä oli hyvä hapokkuus.

Roero Arneis

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

Giacomo Fenocchio

Monforte d’Alba

Arneis

2018

19,94 €

Siirryimme valkoisiin ja ensimmäisenä vuorossa oli perinteinen Roero Arneis. Roero on alue muutamia kilometrejä pohjoiseen kuuluisimmista Langhen alueen Barolosta ja Barbarescosta. Siellä kuitenkin pitkälti viljellään samoja rypäleitä kuin Langhessa ja itse asiassa Roeron Arneis on maineeltaan samaa tasoa kuin Langhen vastaavat. Vaikka tämän viini tuottaja sijaitsee Langhen alueella (itse asiassa Barolon alueen keskellä), kasvavat tämän viinin rypäleet Roeron puolella. Tämä on hyvin yleistä näillä seuduin.

Tässä Arneiksessa tuoksui karviainen, hedelmäisyys ja kukat. Maku oli tasapainoisen hedelmäinen ja hapokas. Viinin sanottiin olevan helppo ja siitä puutui persoonallisuus.

Albori Nascetta

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

Alessandro Rivetto

La Morra

Nascetta

2017

24,90 €

Nascetta on melko harivainen rypäle. Sitä viljellään ainoastaan Langhen alueella ja tuottajia taitaa tällä hetkellä olla muutama kymmenen. Kyseinen rypäle kuoli melkein sukupuuttoon,  kunnes 1990-luvulta lähtien Novellon kylässä toimivat viljelijät alkoivat tuottaa sitä uudestaan. Tämän maistelussa olevan  viinin todettiin toimivan erittäin hyvin ruuan kanssa (voitti äänestyksessä Arneiksen 16-4). Tuoksultaan viini oli yrttinen ja kukkainen. Maku oli aromaattisen täyteläinen, jossa tuoksun yrtit toistuivat. Maku oli ”öljyinen” ja pitkä. Erinomainen tuttavuus. Nascetta kestää myös pidemmän varastoinnin ja vuodet kellarissa tuovat makuun lisää vivahteita.

Rosin Langhe Rosato

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

Podere Ruggeri Corsini

Monforte d'Alba

Nebbiolo

2018

19,94 €

Jälleen yksi Nebbiolo viini ja tällä kertaan rosé. Ehkä hiukan hintava ”kesäroséksi”, mutta kyllä hintansa arvoinen. Tuoksu oli lempeä ja siitä saattoi havaita hunajaisia vivahteita. Maku oli hedelmäinen ja poikkeuksellisesti roséksi siinä oli myös lievää tanniinisuutta. Viini oli ”maistuva” ja maku pitkä.

Langhe Nebbiolo

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

Mauro Veglio

La Morra

Nebbiolo

2017

29,87 €

Ja vasta kolmas nebbiolo on punainen. Tämän viinin köynnökset kasvavat Barolon alueen keskellä, mutta sitä ei ole tehty barolon tuotantosääntöjen mukaisesti – siis viini on Langhe Nebbiolo DOC. Nebbiolo-rypäleen tuntee jo väristään, joka on läpikuultavan rubiininpunainen. Tämän viinin tuoksusta tunnisti malolaktiivisen käymisen tuotoksia. Maku oli mausteinen ja siinä oli myös tummien marjojen makuja. Maku oli hapokas ja tasapainoinen. Tanniinisuus oli nebbiololle tyypillisesti tiukka. Viinin sanottiin olevan elegantti ja raikas.

Vigna San Quirico

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

Ca’Nova

Novara

Nebbiolo

2008

28,60 €

Toinen punainen nebbiolo tuli pohjoisemmasta osasta Piemontea, lähempää Alppeja Novarrasta. Siellä maaperä on toisen tyyppinen kuin Langhessa ja se maistuu myös viineissä, joista tulee täällä mineraalisempiä. Tämä viini oli jo ehtinyt ikääntyä 12 vuotta. Rustiikkinen ja paahteinen tuoksu oli moniulotteinen ja siinä nahkaisuutta lakritsia ja tupakkaa. Maussa oli lisäksi mustikkaa. Nebbiololle tyypillinen hapokkuus sekä näin vanhaksi viiniksi poikkeuksellisen voimakkaat ja kovat tanniinit kuivattivat suuta.

Rosé del Centenario

Tuottaja

Alue

Rypäle

Hinta

Cantine Manfredi

Farigliano

95% Moscato,
5% Brachetto

12,05 € (viinikellari.com) 

Makean jälkiruuan kanssa maistoimme moscatoa. Tämä viini ei kylläkään tule Astista, josta kuuluisimmat Piemonten moscatot tulevat, vaan matkaamme Langhesta muutaman kymmenen kilometriä etelään. Moscaton tuntee jo tuoksustaan, joka on aromaattinen, kukkainen, parfyyminen ja hedelmäinen. Maku oli makea, muttei kuitenkaan liian imelä. Maussa toistuivat tuoksun aromit.

Kiitokset vielä Petterille ilmeikkäästä esittelystä. Ehkä vielä tapaamme uudestaan samoissa merkeissä.

Syksy on tulossa ja kokoontunemme seuraavan kerran syyskuussa, jos corona suo. Kenties silloin meillä kirkollinen ja germaaninen ilta tiedossa. Tarkemmin hiukan myöhemmin kunhan kattaus varmistuu.

 

Kesä(maalis)kuu 2020, viinejä antipasti-pöytään

Virustilanne aiheutti maaliskuun kerhotapaamisen perumisen. Viinit olivat jo hankittuna kun viime hetkellä päätimme siirtää maistelun myöhempään ajankohtaan. Kun koronarajoitukset höllenivät kesäkuussa niin päätimme pitää poikkeuksellisen kesäkokoontumisen. Aikaisempina vuosinahan emme ole kokoontuneet kesäkuukausina muuten kuin vuotuisen kesäretken merkeissä. No nyt kuitenkin kerholaiset jo näyttivät kaipaavan hiukan elämää ja paikalle saimme suht’ normaalin kokoisen porukan, 19 kerholaista.

Viinit olimme valinneet antipasti-pöytään sopiviksi. Tarkoituksena oli myös maistelaa hiukan erityylisiä viinejä; osa melko tuttuja kun taas toiset hyvinkin eksoottisia, eritoten tuo Georgialainen. Kaukasiaahan pidetään viinin viljelyn syntyalueena ja vitis viniferan domestikaatio lienee tapahtuneen Georgian ja Armenian alueella joskus 5000 vuotta sitten. Vanhimmat arkeologiset todisteet viinin viljelystä on löydetty nimenomaan Georgian alueelta. Kolme ensimmäistä viiniä edustivat ”merellistä” tyyliä. Punaiset puolestaan olivat melko perinteisiä viinityyppinsä edustajia.

Ruuaksi Hannes tarjosi antipastilautasen alkuperäisen noutopöytäidean sijaan.

Hanneksen antipastilautanen

Tällä kertaa äänestimme pelkästään valkoviineistä.

Argyros Assyrtiko Santorini

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

Argyros

Santorini , Gr

Assyrtiko

2016

24,89 €

Aloitimme Santorinin saaren viinillä. Ko. saarella on tuhat vuotiset viiniviljelyperinteet ja itse rypälekin lienee kotoisin Santorinista. Tuoksultaan viini oli raikkaan mineraalinen ja siitä löysimme vivahteita vihreästä karviaisesta. Maku seurasi hyvin tuoksun aromeja ja sitä ryyditti myös hento yrttisyys. Hapot olivat suhteellisen pehmeät. Viinin sanottiin maistuvan Kreikalta. Valkoviiniäänestyksessä viini otti jaetun ykköspaikan 14 äänellään.

Carallán Albariño

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

Adegas Terrae

Rias Baixas, Sp

Albariño

2018

11,98 €

Välimereltä siirryimme Atlantin rannikolle läntiseen Espanjaan. Viinin tuoksu oli yllättävän hedelmäinen ja ensimmäisestä nuuhkaisusta tuli mieleen ”vihreä kuula”. Myös maku oli albariñoksi hedelmäinen, kukkainen, yrttinen ja jopa hunajainen. Myös persikan maku tuli esiin. Äänestyksessä viini sain 5 ääntä.

Banfi La Pettegola

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

Banfi

Toscana, It

Vermentino

2018

18,98 €

Palaamme Välimerelle Toskanaan maistelemaan vermentinoa. Kyseistä rypälettä viljellään eri alueilla eri nimillä niin Italiassa kuin Ranskassakin. Lasiimme oli päätynyt tuoksultaan hedelmäinen ja herukkainen viini. Hyvän hapokkaan viinin mausta tunnistautui eritoten raikas valkoherukkaisuus. Äänestyksessä viini jakoi ykköspaikan 14 äänellään.

Tbilvino Qvevris Rkatsiteli

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

Tbilvino

Kakheti, Georgia

Rkatsiteli

2017

17,99 €

 

No mikäs tää nyt sitten on. Georgian on muinoin ollut keskeinen viinimaa – muinoin, ainakin tämän viinin perusteella. Tosi erikoisen makuinen uusi tuttavuus, kuin ylikypsistä hedelmistä ja marjoista tehty käynyt mehu. Tuoksussa lisäksi melonimaisuutta, maussa tanniinisuutta. Jos haluaa maistaa jotakin uutta niin kannattaa kokeilla. Äänestyksessä juoma jäi hännille saamatta ääntäkään.

Zaccagnini Montepulciano

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

Zaccagnini

Abruzzo, It

Montepulciano

2015

9,49 €


Palaamme Välimerelle ja tarkemmin Adrianmeren rannalle keskiseen Italiaan Abruzzoon, joka on montepulciano rypäleen ominta aluetta (huomattakoon, että rypäleellä ei ole tekemistä Toscanassa sijaitsevan samannimisen kylän eikä sieltä tulevan maineikkaan Sangiovese-pohjaisen DOCG-viinin Vino Nobile di Montepulcianon kanssa). Viinin tuoksu oli kypsän hedelmäinen. Maku oli pehmeän pyöreä ja siinä todettiin maistuvan niin kirsikka kuin myös salmiakkikin.

 

Domain Busquet Ameri Single Vineyeard

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

Domaine Bousquet

Mendoza, Ar

Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Syrah

2015

43,73 €

Viimeisenä maistelimme argentiinalaista Bordeaux kopiota. Valmistaja oli kylläkin onnistunut tekemään hyvin ranskalaistyylisen, laadukkaan viinin. Tuoksusta tuli voimakkaasti esille malolaktisen käymisen jäljet. Tuoksu oli myös tuhti. Maku oli pehmeän voimakas ja siinä oli tummien marjojen aromeja, nahkaisuutta ja pippurista mausteisuutta. Pehmeät tanniinit tasapainottivat makua.

Illan viinejä rivissä. Georgialainen erottuu värillään.