keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Viini-ilta 26.1.2017

Vanha vastaa uusi maailma: kolme punaista rypälettä


Tämän kerran teemana oli maistaa punaviinejä kolmesta eri rypäleestä pareittain: toinen vanhasta ja toinen uudesta maailmasta. Rypäleeksi olivat valikoituneet Pinot Noir, Tannat ja Primitivo/Zinfandel. Yllätyksellisesti uusi maailma pesi vanhan kaikissa rypäleissä, varsinkin Pinot Noirissa ero oli mielestämme selvä; Tannat ja Primitivo/Zinfandel oli tiukempi kisa.

Menumme koostuin hyvin perinteisistä annoksista. Alkuun melonia ja Serranon kinkkua, pääruuaksi grillipihvi à la Vappula ja jälkkäriksi köyhät ritarit. Lopuksi maistelimme jälleen kerran Hanneksen mainiota grappoja.

Käydäänpä läpi viinit yksitellen.

1.    Hahn Pinot Noir 2014


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Alkoholi
Hapot
Hinta
479657
Hahn Winery
Monterey, US
Pinot Noir
14,50 %
4,7 g/l
17,99 €

Hanh Pinot Noir tulee Montereystä, Kaliforniasta. Kaupunki sijaitsee aivan rannikolla, joten se poikkeaa kasvuolosuhteiltaa Napa, Sonoma ja Keskuslaaksoista. Viinin tuoksussa on paljon marjaisia aromeita, hieman yrttejä ja mausteisuutta. Maku on hienostunut, yrttinen ja voitti myös täyteläisyydelle parinsa. Tanniinit ovat sopivan pehmeitä. Kaikin puolin parempi kuin parinsa. Viini sai äänestyksessämme 15 ääntä ja voitti ylivoimaisesti.


2.    Domaine Gagey Beaune Grèves 1er Cru


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Alkoholi
Hapot
Hinta
460687
Louis Jadot
Côte de Beaune, Bourgogne
Pinot Noir
13,50 %
6,0 g/l
49,90 €

Täytyy myöntää, että viidenkympin Bourgogne oli melkoinen pettymys. Viinissä ei juurikaan ollut ryhtiä. Niin tuoksussa kuin myös maussa oli voimakkaasti hapokkuutta. Viini tuntui tiukalta, sulkeutuneelta ja jotenkin jopa vetiseltä. Mausta löytyi kirsikkaa ja vaniljaa. Tanniinit tuntuivat tiukemmilta kuin parissansa. Jälkimaku oli pitkä. Joku mainitsi viinin tarvitsevan muutama vuoden lisää kellarissa, mutta yleisesti epäiltiin, ettei tämäkään viiniä paranna. Viini ei saanut äänestyksessämme yhtään ääntä.



3.    Brumont Château Bouscassé


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Alkoholi
Hapot
Hinta
952927
S.A Vignobles Brumont
Maridan, Ranska
Tannat 60%, Cab. Sav. 25%, Cab. Franc 15%
14,50 %
3,3 g/l
23,90 €

Tämä viini on kotoisin Madidanin AOC alueelta Pyreneiden juurelta Lounais-Ranskasta. Tannat on nimensä mukaisesti erittäin tanniininen rypäle ja tässä tapauksessa sitä on pyhmennetty Cabernetilla, Savignon ja Franc ovat olleet avustamassa. Tuoksusta löytyi hentoa marjaisuutta. Maku oli täyteläinen ja tanniinninen. Siitä löytyi maitohappoja, tupakkaa ja löysipä joku siitä lakritsiakin. Nauttimamme grillipihvi vielä paransi viinin makua. Viini ei saanut äänestyksessämme yhtään ääntä, mikä oli aika yllättävää, koska viini oli melko lähellä pariansa.



4.    Garzón Tannat


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Alkoholi
Hapot
Hinta
433137
Bodega Garzón
Uruguay
Tannat
14,50 %
5,1 g/l
13,98 €

Tannat on Uruguayn kansallisrypäle ja sen tuotanto kattaa 36% koko maan viinituotannosta. Tämäkin viini tulee hyvin läheltä valtamerta ja täten alueen merellinen ilmasto poikkeaa muista Uruguayn viinialueista, jotka ovat enimmäkseen sisämaassa. Viini tuoksu muistuttaa melko lailla pariansa. Siinä on lisäksi hapokkuutta ja hilloisuutta. Mausta löysimme mausteisuutta, kahvia, marjoja ja tupakkaa. Viini oli erittäin täyteläinen ja tanniinit olivat pehmeämmät kuin parissansa (vaikka tämä oli puhdas tannat). Ruoka ja tämä viini täydensivät toisiaan hienosti. Viini sai äänestyksessämme 7 ääntä.



5.    Old Vine Zin


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Alkoholi
Hapot
Hinta
405157
Gnarly Head Cellars
Central Valley, California, US
Zinfandel
14,50 %
6,1 g/l
12,49 €

Iltamme toinen jenkkivieras tulee San Franciscon lahden itäisestä pohjukasta. Tuoksussa on maitoista hapokkuutta ja marjamehua. Maku myötäilee tuoksua ja on voimakkaan kypsän marjainen ja erittäin täyteläinen. Mausta löytyy myös makeita sävyjä. Marjoista mieleen tuli mustikka. Kypsät tanniinit ryhdistivät viiniä. Tyypillinen hyvä jenkki Zinfandel ja jonkun mielestä hyvä tissutteluviini. Viini sai äänestyksessämme 5 ääntä.



6.    The Wanted Zin


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Alkoholi
Hapot
Hinta
441547
Orion Wines
Apulia, Italia.
Primitivo
14,50 %
5,8 g/l
11,99 €


Primitivo viini viihtyy hyvin vähäravinteisilla ja kuivilla alueilla. Italiassa eritoten Apuliassa (”saappaan korko”) on sille suotuisat kasvuolosuhteet. Viini muistutti melkoisesti pariansa. Tuoksusta löysimme marjaisuutta ja kahvia. Maku oli kypsän kirsikkainen ja hilloinen. Mustikkamehua löytyi tästäkin ja lisäksi myös makeaa parfyymisyyttä. Tarjolla ollutta ruokaa primitivo täydensi mielestämme paremmin kuin Amerina serkku. Viini sai äänestyksessämme 5 ääntä.

Kuukauden viinit jonossa