sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Lokakuu 2017, Finn-Glera vierailulla

Olimme saaneet vieraaksemme Johanna Laukkasen Finn-Glerasta. Kyseinen maahantuoja on erikoistunut kotoperäisiin italiaisiin rypäleisiin ja pieniin tuottajiin. Sinänsä mielenkiintoinen tuttavuus. Johanna oli valinnut viinit Alkon tilausvalikoimasta. Hän oli juuri aloittanut uudessa työpaikassaan ja jonkin verran vielä tuntui olevan opittavaa esiteltävistä viineistä Yhtä mukana olevista viineistä Johanna ei vielä itse ollut maistanut, joten makumaailma tuli hänelläkin hiukan yllätyksenä. Viinien lisäksi hän toi mukanaan myös kaksi eri grappaa, joista toista, Roveron barberasta tehtyä grappaa tynnyrissä pitkään kypsytettyä maistoin itsekin. Hyväänhän se oli, vaikkei nyt ihan kaikkein parhainta.

Hannes oli jälleen loihtinut tukijoukkojensa kanssa maukkaat syötävät. Alkupalaksi teeman mukaisesti anti pasti –lautanen. Siinä oli mm. latva-artisokkaa, paahdettua purjoa, kovia juustoja ja Hanneksen erinomaista itse kylmäsavustettua lohta. Pääruuaksi ylikypsää karitsan paistia, sienikastiketta sekä peruna-palsternakkapyrettä. Jälkiruokana oli suklaamarkiisi.

Ja sitten varsinaiseen asiaan – illan viineihin: kuohari, rosee ja neljä mielenkiintoista punaista.

Illan viinit rivissä



Lambrusco Canalvecchio

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
917757
Bassoli
Emilia-Romagna
Lambrusco Sorbara
2016

Ensimmäisenä lasissamme (tai itse asiassa toisessa lasissamme) oli lambrusco rose. Väri oli vaalean punainen ja joku mainitsi sen olleen ”esanssin värinen”.Tuoksussa oli makeutta, toffeeta ja karkkia sekä vadelmamehua. Maku oli makeismainen ja siinä ole makeiden marjojen vivahteita. Viini oli sopivan hapokas, mutta kuplia olisi saanut olla enemmänkin. Viini oli tehty prosecco-menetelmällä. Yleinen mielipide oli, että tälle viinille on hankala löytää hyvää käyttötarkoitusta. Emme ottaneet tätä emmekä seuraavaa viiniä mukaan äänestykseen, koska nämä kaksi olivat täysin erilaisia kuin muut.

Tomeo Amelia Rosata

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
958307
Zanchi
Umbria
80% Sangiovese, 20% Ciliegiolo
2015

Seuraava viini oli rosee Umbriasta. Sangiovese on tuttu Toscanasta, mutta nyt siitä oli siis tehty rosee. Kyseinen viini oli kypsytetty 6-8 kuukautta betonissa. Väri oli kirkkaan vaalean lohen punainen. Tuoksussa oli hentoa marjaisuutta ja vivahdus kukkaisuutta. Maku oli täyteläinen ja täysin kuiva. Siinä oli hyvät hapot ja myös lievää tanniinisuutta. Tuoksun mukaisesti mukana oli pientä marjaisuutta ja kukkaisuutta sekä greippiä. Viini toimi hyvin alkupalan savukalan kanssa. Verrattuna edelliskerralla maistettuihin roseeviineihin tämä italian herkku olisi pärjännyt melko hyvin – kaiken kaikkiaan mukava uusi tuttavuus.

Freisa di Chieri Surpreisa

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
946797
Balbiano
Piemonte
Freisa
2015

Piemontesta tulee muutakin kuin nebbioloviinejä. Freisa on hyvin perinteinen Piemonten rypäle ja uusimpien DNA testien perusteella sukua alueen valtarypäleelle, nebbiololle. Viinissä tuoksui hapan marja ja joku lösi siitä myös suklaata. Maku oli pehmeän tanniininen ja epäilykset heräsivät myös malolaktisesta käymisestä. Pieni hapokkuus piristi viiniä sopivasti. Hapan marjaisuus toistui myös maussa ja myös hedelmäisyyttä oli mukana. Viinin sanottiin olevan ”ponteva” ja se sopi hyvin alkupalan juustoille. äänestyksessä viini sai 7 ääntä.

Aglianico dei Beneventano

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
907527
De Falco
Campania
Aglianico
2015
Siirryimme eteläisempään Italiaan seuraavan viinimme kanssa. Kyseessä on on vanha rypäle, jonka juuret lienevät antiikin ajan Kreikassa. Tuoksultaan tämä viini oli metsämarjainen tuoden eritoten mieleen mustikan. Maku oli sulkeutunut eikä. Siinä oli pientä tanniinisuutta ja kenties häivähdys tupakkaa sekä maamaisuutta. Myös marjaisuus jatkui maussa, jossa mustikan oli syrjäyttänyt hapan tumma kirsikka. Myös tämä viini sopi hyvin juustojen kanssa. Se sai äänestyksessä 3 ääntä.

Montepulciano d´Ambruzzo

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
905187
Terzini
Ambruzzo
Montepulciano
2015

Sitten oli vuorossa hiukan tutumpi rypäle Ambruzzosta. Tätä viiniä oli kypsytetty 6 kk tammessa. Tuoksussa oli marjoja ja hedelmiä. Ja sitten se maku. Jos jonkun viinin voi sanoa olevan mausteinen niin tämän. Voimakas neilikkaisuus ja glögimäisyys tunki läpi. Joku sanoikin tämän sopivan tällaisenaan glühweiniksi. Moku oli erittäin monitahoinen ja mausteisuuden lisäksi siinä oli paljon hedelmäisyyttä kuten myös kahvia ja savuisuutta. Viinissä oli kypsytyksen tuomaa hentoa tammisuutta sekä tanniinisuutta. Äänestyksessä se sai 5 ääntä.

Refosco dai Peduncolo Rosso

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
903767
Gori
Friuli
Refosco
2013

Viime kerralla meillä oli mukana Friulista tuleva refosco-rosee, mutta tällä kerralla maistelimme rypäleen yleisempää versiota (eli punaviiniä). Tämä viini oli tällä kertaa ainoa, joka oli saanut kypsyä hiukan pidempään. Kyseinen viini on siitä erikoinen, että se käytetään tammitynnyreissä, jonka jälkeen se siirretään toisiin tynnyreihin malolaktiseen käymiseen ja sen jälkeen vielä kolmannen kerran tammeen kypsymään. Tuoksusta saattoi löytää punaisia marjoja kuten puolukkaa. Sen lisäksi mukana oli tammisuutta (kas kummaa vrt. valmistustapa) ja sen mukanaan tuomaa vaniljaisuutta. Tammi toistui myös maussa positiivisesti. Viini oli erittäin tasapainoinen ja täyteläinen. Kyvyt hapokkuus toi eloa viiniin. Mausta saattoi löytää myös mausteisuutta (ei nyt sentään tuon montepulcionon tavoin). Viinin sanottiin olevan ”kunnon punaviini” ja se voitti äänestyksen ylivoimaisesti 27 äänellä.

Tällä kertaa mukana oli 21 kerholaista. Leena kommentoi olevansa positiivisesti yllättynyt viineistä. Siis vielä kerran kiitokset Johannalle.




Ensi kerralla suuntaamme Riojaan…