Lokakuu 2017, Finn-Glera vierailulla
Olimme saaneet
vieraaksemme Johanna Laukkasen Finn-Glerasta. Kyseinen maahantuoja on
erikoistunut kotoperäisiin italiaisiin rypäleisiin ja pieniin tuottajiin.
Sinänsä mielenkiintoinen tuttavuus. Johanna oli valinnut viinit Alkon
tilausvalikoimasta. Hän oli juuri aloittanut uudessa työpaikassaan ja jonkin
verran vielä tuntui olevan opittavaa esiteltävistä viineistä Yhtä mukana
olevista viineistä Johanna ei vielä itse ollut maistanut, joten makumaailma
tuli hänelläkin hiukan yllätyksenä. Viinien lisäksi hän toi mukanaan myös kaksi
eri grappaa, joista toista, Roveron barberasta tehtyä grappaa tynnyrissä
pitkään kypsytettyä maistoin itsekin. Hyväänhän se oli, vaikkei nyt ihan
kaikkein parhainta.
Hannes oli jälleen loihtinut
tukijoukkojensa kanssa maukkaat syötävät. Alkupalaksi teeman mukaisesti anti
pasti –lautanen. Siinä oli mm. latva-artisokkaa, paahdettua purjoa, kovia
juustoja ja Hanneksen erinomaista itse kylmäsavustettua lohta. Pääruuaksi
ylikypsää karitsan paistia, sienikastiketta sekä peruna-palsternakkapyrettä. Jälkiruokana
oli suklaamarkiisi.
Ja sitten varsinaiseen
asiaan – illan viineihin: kuohari, rosee ja neljä mielenkiintoista punaista.
Illan viinit rivissä |
Lambrusco Canalvecchio
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
917757
|
Bassoli
|
Emilia-Romagna
|
Lambrusco Sorbara
|
2016
|
Ensimmäisenä lasissamme
(tai itse asiassa toisessa lasissamme) oli lambrusco rose. Väri oli vaalean
punainen ja joku mainitsi sen olleen ”esanssin värinen”.Tuoksussa oli makeutta,
toffeeta ja karkkia sekä vadelmamehua. Maku oli makeismainen ja siinä ole
makeiden marjojen vivahteita. Viini oli sopivan hapokas, mutta kuplia olisi
saanut olla enemmänkin. Viini oli tehty prosecco-menetelmällä. Yleinen
mielipide oli, että tälle viinille on hankala löytää hyvää käyttötarkoitusta.
Emme ottaneet tätä emmekä seuraavaa viiniä mukaan äänestykseen, koska nämä
kaksi olivat täysin erilaisia kuin muut.
Tomeo Amelia Rosata
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
958307
|
Zanchi
|
Umbria
|
80% Sangiovese, 20% Ciliegiolo
|
2015
|
Seuraava viini oli rosee
Umbriasta. Sangiovese on tuttu Toscanasta, mutta nyt siitä oli siis tehty
rosee. Kyseinen viini oli kypsytetty 6-8 kuukautta betonissa. Väri oli kirkkaan
vaalean lohen punainen. Tuoksussa oli hentoa marjaisuutta ja vivahdus
kukkaisuutta. Maku oli täyteläinen ja täysin kuiva. Siinä oli hyvät hapot ja
myös lievää tanniinisuutta. Tuoksun mukaisesti mukana oli pientä marjaisuutta
ja kukkaisuutta sekä greippiä. Viini toimi hyvin alkupalan savukalan kanssa.
Verrattuna edelliskerralla maistettuihin roseeviineihin tämä italian herkku
olisi pärjännyt melko hyvin – kaiken kaikkiaan mukava uusi tuttavuus.
Freisa di Chieri Surpreisa
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
946797
|
Balbiano
|
Piemonte
|
Freisa
|
2015
|
Piemontesta tulee muutakin
kuin nebbioloviinejä. Freisa on hyvin perinteinen Piemonten rypäle ja uusimpien
DNA testien perusteella sukua alueen valtarypäleelle, nebbiololle. Viinissä
tuoksui hapan marja ja joku lösi siitä myös suklaata. Maku oli pehmeän
tanniininen ja epäilykset heräsivät myös malolaktisesta käymisestä. Pieni
hapokkuus piristi viiniä sopivasti. Hapan marjaisuus toistui myös maussa ja
myös hedelmäisyyttä oli mukana. Viinin sanottiin olevan ”ponteva” ja se sopi
hyvin alkupalan juustoille. äänestyksessä viini sai 7 ääntä.
Aglianico dei Beneventano
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
907527
|
De Falco
|
Campania
|
Aglianico
|
2015
|
Siirryimme eteläisempään
Italiaan seuraavan viinimme kanssa. Kyseessä on on vanha rypäle, jonka juuret
lienevät antiikin ajan Kreikassa. Tuoksultaan tämä viini oli metsämarjainen
tuoden eritoten mieleen mustikan. Maku oli sulkeutunut eikä. Siinä oli pientä
tanniinisuutta ja kenties häivähdys tupakkaa sekä maamaisuutta. Myös marjaisuus
jatkui maussa, jossa mustikan oli syrjäyttänyt hapan tumma kirsikka. Myös tämä
viini sopi hyvin juustojen kanssa. Se sai äänestyksessä 3 ääntä.
Montepulciano d´Ambruzzo
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
905187
|
Terzini
|
Ambruzzo
|
Montepulciano
|
2015
|
Sitten oli vuorossa hiukan
tutumpi rypäle Ambruzzosta. Tätä viiniä oli kypsytetty 6 kk tammessa. Tuoksussa
oli marjoja ja hedelmiä. Ja sitten se maku. Jos jonkun viinin voi sanoa olevan
mausteinen niin tämän. Voimakas neilikkaisuus ja glögimäisyys tunki läpi. Joku
sanoikin tämän sopivan tällaisenaan glühweiniksi. Moku oli erittäin monitahoinen
ja mausteisuuden lisäksi siinä oli paljon hedelmäisyyttä kuten myös kahvia ja
savuisuutta. Viinissä oli kypsytyksen tuomaa hentoa tammisuutta sekä
tanniinisuutta. Äänestyksessä se sai 5 ääntä.
Refosco dai Peduncolo Rosso
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
903767
|
Gori
|
Friuli
|
Refosco
|
2013
|
Viime kerralla meillä oli
mukana Friulista tuleva refosco-rosee, mutta tällä kerralla maistelimme
rypäleen yleisempää versiota (eli punaviiniä). Tämä viini oli tällä kertaa
ainoa, joka oli saanut kypsyä hiukan pidempään. Kyseinen viini on siitä erikoinen,
että se käytetään tammitynnyreissä, jonka jälkeen se siirretään toisiin tynnyreihin
malolaktiseen käymiseen ja sen jälkeen vielä kolmannen kerran tammeen
kypsymään. Tuoksusta saattoi löytää punaisia marjoja kuten puolukkaa. Sen
lisäksi mukana oli tammisuutta (kas kummaa vrt. valmistustapa) ja sen mukanaan
tuomaa vaniljaisuutta. Tammi toistui myös maussa positiivisesti. Viini oli erittäin
tasapainoinen ja täyteläinen. Kyvyt hapokkuus toi eloa viiniin. Mausta saattoi
löytää myös mausteisuutta (ei nyt sentään tuon montepulcionon tavoin). Viinin sanottiin
olevan ”kunnon punaviini” ja se voitti äänestyksen ylivoimaisesti 27 äänellä.
Tällä kertaa mukana oli 21
kerholaista. Leena kommentoi olevansa positiivisesti yllättynyt viineistä. Siis
vielä kerran kiitokset Johannalle.
Ensi kerralla suuntaamme
Riojaan…