sunnuntai 30. syyskuuta 2018


Syyskuu 2018, valkkareita Euroopasta


Illan viinit


Syksyn ensimmäiseen kerhoiltaa saapui 14 maistelijaa. Tällä kertaa keskityimme hieman harvinaisempiin eurooppalaisiin valkoviineihin. Mukana oli viinejä suurista viinimaista kuten Italia ja Portugali, mutta edustettuna oli mm. Tšekki ja ainoa ”tunnetumpi” mukana ollut rypäle lajike oli Grüner Veltliner. Oli hienoa tutustua monille uusiin rypäleisiin ja alueisiin. Vaikka maistelussa olleet viinit edustivat pienituotantoa, olivat ne kaikki hyviä, jollei jopa erinomaisia. Muutama viini keräsi suurimman osan äänistä, mutta se ei toki tarkoita, että muut olisivat olleet huonoja. Päinvastoin yleinen mielipide oli, että kaikki viinit ovat omalla tavallaan hyviä.

Ruokana meillä tällä kertaa oli kauteen ja viineihin sopivasti


  • alkuun tattikeitto ja leipää – ronkeleille tuorehernesosekeittoa
  • pääruuaksi Lohjanjärven kuhaa, voi-viinikastiketta, perunaterriiniä ja paahdettuja porkkannoita
  • jälkkäriksi Tarte Tatin Hanneksen omista omenoista, Calvadoskerman kera




Lahofer Veltlínské Zelené


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
537237
Znojmo, Morava, Cz
Grüner Veltliner
13,98 €

Ensimmäisenä maistelimme tuttua grüner veltlineriä, mutta tällä kertaa ei Itävallasta vaan rajan takaa Tšekistä. Viini tuoksussa oli kukkaisia ja hedelmäisiä sekä makeita aromeja. Maku mukaili hyvin tuoksua hedelmäisellä makumaailmallaan. Viinissä oli pyöreä hapokkuus ja kokonaisuuden sanottiin olevan miellyttävä. Äänestyksessä tämä viini sai 6 ääntä.

Serra Lupini Roero Arneis


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
592607
Piemonte, It.
Arneis
15,48 €

Toisessa lasissa meillä oli arneis-rypäleestä valmistettu viini Italian Piemontesta kuuluisan Barolo-alueen naapurista. Siellä ko. rypäle on aloittanut uuden kukoistuksen 80-luvulta lähtien ja on nykyään Roeron sekä Langhen alueiden tärkein valkoviinirypäle. Tässä viinissä tuoksui aprikoosi, päärynä ja kukkaisuus. Maku oli hedelmäinen: aprikoosia, vihreää omenaa, päärynää ja sitrusta. Viini oli kuiva ja sopivan ryhdikkäästi hapokas. Tällä kertaa äänestyksen voittajaksi valikoitui tämä Italian herkku 11 äänellään.

Puklus Pincészet Tokaji Hárslevelü


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
528887
Tokaj-Hegyalja
Hárslevelű
14,22 €

Sitten siirryttiin Unkariin kuuluiselle Tokajin alueelle. Kyseinen Hárslevelű-rypäle on yksi makeissa tokaj-viineissä käytetty rypäle, jossa se täydentää furmintia. Tällä kertaa maistossa oli lajikeviini. Viinissä tuoksui voimakkaasti hunaja ja mesi. Myäs mahla mainittiin. Maku oli hunajainen ja yrttinen. Lisäksi siinä oli runsaasti hedelmiä kuten sitrusta ja parfyymisiä vivahteita. Äänestyksessä Unkarin serkku sai 3 ääntä.

Santorini Assyrtiko


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
933027
Santorini
Assyrtiko
19,98 €

Seuraava viini tuli kuumalta ja kuivalta Santorinin saarelta. Viinissä tuoksui meren raikkaus. Maultaan se oli hyvin puhdaspiirteinen. Sitä hallitsi mineraalisuus, yrttisyys ja sitruksinen hedelmäisyys. Maku oli suhteellisen hapokas. Äänestyksessä viini tuli kolmanneksi 5 äänellään.

Aphros Ten


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
912847
Vinho Verde
Loureiro
17,15 €

Viidennessä lasissa oli viini pohjoisesta Portugalista, vinho verden alueelta. Loureiro on saanut nimensä portugalin laakeripuunkukkaa tarkoittavasta sanasta ja kyseisen kukan aromi on viinille tunnusomainen. Viini poikkesi muista vaalealla värillään muiden ollessa syvemmän värisiä. Tuoksussa oli sitrusta ja persikkaa. Maku oli omenainen ja hapokas. Äänestyksessä viini sai 2 ääntä.

Mád Furmint


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
593287
Tokaji
Furmint
16,71 €

Viimeisenä oli toinen viini Unkarista. Tällä kertaa alueen ”suurimmasta” rypäleestä furmintista. Viinin tuoksu oli pirteä. Kuivassa maussa oli karvautta sekä mineraalisuutta, mutta toisaalta melonin tuomaa pyöreyttä ja vivahdus vaniljaa. Viinissä oli kuitenkin jokin erikoinen aromi, jota kuvailtiin ”kuin haiseva mopo olisi mennyt ohi” tai ”jarrutusjälki”.  äänestyksessä viini jäi viimeiseksi yhdellä äänellään, mutta siis joku piti tätäkin suosikkinaan.

Tässä tämän kerran viinit. Ensi kerralla 18.10. on vuorossa Kalifornia punaisia. TERVETULOA