Maaliskuu 2018, viinit kuivatuista rypäleistä
Alun perin oli tarkoitus
maistella Veneton alueen viinejä, joista kuuluisin lienee kuivatuista
rypäleistä tehty Amarone. Ajatus muuttui matkan varrella ja aihe kääntyi
kuivatuista rypäleistä tehdyiksi punaviineiksi yleensä ympäri maailmaa. Viinejä
oli Veneton lisäksi muualta Italiasta, Australiasta ja Argentiinasta (tosin
italialaisen viinitalon tuote tämäkin). Mukana oli tällä kertaa 22 kerholaista.
Illan viinit rivissä |
Tämä
viininvalmistusmenetelmä on peräisin jo antiikin ajoilta Kreikasta ja Roomasta.
Rypäleiden annetaan kuivua joko ennen poimintaa köynnöksissä tai sitten niitä
kuivataan poimimisen jälkeen esim. olkien päällä hyvin ilmastoidussa tilassa
(eng. straw wine). Rypäleiden kuivaaminen aiheuttaa tietenkin veden ja sokeri
suhteen muuttumista sokerin hyväksi. Tämä puolestaan tarkoittaa joko korkeampaa
alkoholipitoisuutta tai makeaa viiniä, silloin kun kaikkea sokeria ei käytetä
alkoholiksi. Kääntöpuolena on pienempi viinin tuotto (mitä enemmän nestettä à sitä enemmän viiniä). nyt keskityimme punaviineihin.
Valkoviineissäkin on omat ”rusinaviinit” kuten Sauternes, trockenbeer-viinit,
ice wine ja tokay.
Ehkä tunnetuin näistä
tämän tyyppisistä punaviineistä on Veneton-alueen Amarone, joita tällä kertaa
joukossa oli yksi, melko kallis viini. Sen pikkuveli on Ripasso, jossa
Valpollicella viini käytetään (it. ri passo) uudelleen amaronen teosta jäänen
kuorimäskin kanssa. Italiasta oli mukana myös Barolo-rypäleenä tunnetusta
nebbiolasta Valtellinassa, Pohjois-Lombardiassa tehty muheva viini. Lisäksi
mukaan oli päässeet viinit Toscanasta ja sekä yllätyksellisesti myös Pugliasta.
Uutta maailmaa edustivat australialainen shiraz ja italialaisen suurtuottajan
Masin viini Agrentiinasta. Masi käyttää tässä viinissä kyllä perinteisiä
Venoton rypäleitä.
Hannes, tai kai nykyään
sukupolvenvaihdoksen jälkeen oikeammin Matti, tarjosi meillä jälleen mainiot
ruuat. Aloitimme antipastolautasella, jolta löytyy italialaista kinkkua ja
makkaraa, oliiveja, paahdettua tomaatti ja paprikaa sekä latva-artisokkaa.
Mukana tietysti ravitolan itse tehty leipä. Pääruokana oli uunissa haudutettu
entrecôte ja jälkiruuaksi italialaisia juusto itsetehdyn appelsiinimarmeladin
kanssa. Ja diggestiiviksi tietenkin grappa Hanneksen laajasta valikoimasta.
Viinit olivat kaikki hyviä
tai erittäin hyviä ja täten oman suosikin löytäminen oli melko vaikeaa. Ehkä
tästä johtuen paras viini ei tällä kertaa saanut eniten ääniä (blogistin henk.
koht. mielipide J )
Rocca di Montemassi Governo 2016
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Hinta
|
938977
|
Toscana, Italia
|
Sangiovese 75%
Merlot 25 % |
13,99 €
|
Ensimmäisenä oli vuorossa
Rocca de Montemassin tila Toscanasta. Tila kuuluu Zonin konserniin, joka on
yksi suurimmista viinintuottajista Italiassa. Viini tehdään sekoittamalla
kuivatuista rypäleistä tehty mehu jo kerran käyneeseen viiniin ja käynnistää
uuden käymisen. Viinin tuoksussa on malolaktisen käymisen tuottamia aromeja,
savua ja tummia marjoja. Maku on hapokas, jopa hieman pirskahtava. Maussa on
myös kevyttä marjaisuutta ja pieni tanniinisuus. Jälkimaku on mausteinen.
Äänestyksessä viini sai 3 ääntä.
Masi Tupungato Passo Doble
2015
Alkon
#
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Hinta
|
910867
|
Valle de Uco, Argentiina
|
Malbec 70 %
Corvina 30 % |
14,49 €
|
Toinen iso italiallinen
tuottaja on vienyt corvina-rypäleen Argentiinaan. Viinin valmistuksessa Malbec-viini
on käytetty uudelleen osittain kuivattujen Corvina-lajikkeiden kanssa
venetolaistyyliin. Tuoksussa on havaittavissa pientä tammen vivahdetta ja
mausteisuutta. Myös kypsiä marjoja löytyy. Maku seuraa tuoksua ja mausteisuus
sekä marjaisuus toistuvat. Maku muistuttaa mustaherukkamehusta. Viini tuntuu
kevyehköltä muiden tarjolla olevien joukossa. Viinissä on tasapainoinen pieni
hapokkuus ja tanniinisuus. Äänestyksessä se sai 2 ääntä.
Nugan Alfredo Dried Grape Shiraz 2014
Alkon
#
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Hinta
|
904007
|
New South Wales, Aust.
|
Shiraz 100%
|
19,98 €
|
Sitten siirrytään aivan
toiselle puolella maapalloa, Australiaan. Pullon etiketti jakoi mielipiteen
voimakkaasti: jotkut pitivät, toiset taas jättäisivät pullon hyllyyn etiketin
vuoksi. Nugan on suhteellisen suuri tuottaja (kahdenkymmen suurimman joukossa
Australiassa). Rypäleet on ensin kuivattu, sen jälkeen käytetty ja annettu
vielä käyttämisen jälkeenkin levätä 5 päivää mäskin kanssa ennen tynnyriin
kypsymään panemista. Viinin tuoksusta saattoi löytää tammisuutta ja kypsää
marjaisuutta. Maku on makeahko ja seuraa tuoksua. Kypsä luumuisuus ja pehmeät
tanniinit vallitsevat. Myös paahteisuutta ja savuisuutta saattoi havaita.
Jälkimaku oli lämpimähkön makea. Äänestyksessä tämä shiraz jakoi ykköstilan 12
äänellään.
Femar Vini Gran Appasso 2016
Alkon
#
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Hinta
|
914877
|
Puglia, Italia
|
Negroamaro, Syrah and Cabernet
|
12,99 €
|
Sitten takaisin Italiaan,
mutta tällä kertaa etelään. Tämä viini tulee Pugliasta. Rypäleet on annettu
kuivaa köynnöksissä ja mehu on puristettu rusinoista. Viinin tuoksussa on makea
kypsää marjaa ja kuivattuja hedelmiä. Maku on makea, jota kuitenkin hyvä
hapokkuus tasapainottaa. Maussa on savuisuutta, kahvia ja miellyttävän pehmeät
tanniinit. Löysipä joku aromimaailmasta myös kumisuutta. Äänestyksessä viini
sai 10 ääntä.
Nino Negri Sfursat Carlo Negri 2015
Alkon
#
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Hinta
|
474707
|
Nino Negri
|
Valtellina, Italia
|
Nebbiolo
|
34,99 €
|
Nebbiolosta tehty viini
Piemonten ulkopuolelta. Nino Negri on suhteellisen pieni muta kuitenkin arvostettu
viinintekijä Valtellinan erittäin jyrkiltä rinteiltä Como-järven itäpuolelta.
Rypäleet on annettu kuivua poiminnan jälkeen siten, että ne ovat menettäneen
30-35% painostaa. Sen jälkeen rypäleet on puristettu ja käytetty. Viinin väri
erottui muista ollen kirkkaan oranssinen – tyypillinen nebbiolo. Tuoksussa oli
kukkaisuutta ja parfyymisyyttä, joiden lisänä kirsikkaa ja savuisuutta. Maku
oli vahva ja mausteinen. Voimakkaat tanniinit kiistivät hampaita. Viini oli
ehkä vielä liian nuori ja tarvitsee ikää tanniinien pehmenemiseen. Makumaailmassa
oli lisäksi tummia kypsiä marjoja sekä nahkaisuutta. Tanniineja tasapainotti
hyvä hapokkuus. Äänestyksessä viini sain (vain) 5 ääntä.
Musella Valpolicella Superiore Ripasso 2013
Alkon
#
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Hinta
|
952267
|
Veneto, Italia
|
Corvina & Corvinone 85%, Rondinella 10%, Barbera 5%
|
25,89 €
|
Lopuksi siirryimme
Venetoon ja aloitimme ripassolla. Tämä viini ei kirvoittanut juurikaan
kuivailuja. Viinissä tuoksuivat punaiset marjat. Maussa toistui tuoksun
aromimaailma. Mukana oli myös tasapinoiset hapot ja tanniinit. Äänestyksessä
viini sai 2 ääntä.
Capitel Monte Olmi Amarone della Valpolicella Classico 2012
Alkon
#
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Hinta
|
932747
|
Veneto, Italia
|
Corvina 30%
Corvinone 30% Rondinella 30% Rossignola 10 % |
69,90 €
|
Viimeisessä lasissa oli
illan kallein viini – amarone. Rypäleitä on kuivattu perinteisillä menetelmillä
4 kuukautta, jonka jälkeen rypäleet on puristettu ja käytetty. Viiniä on
kypsytetty 3-4 vuotta. Tuoksultaan viini on mausteisen hilloinen. Maku on
erittäin täyteläinen ja jäännössokerin kyllä huomaa. Viiniä voi kuvata hilloiseksi,
mausteiseksi ja nahkaiseksi. Voimakkaat tanniinit ovat pehmeät. Viinin voi
sanoa olevan vahva ja alkoholipitoisuus on poikkeuksellisen korkea 17%.
Alkoholin poltetta pehmentää kuitenkin makeus ja hilloisuus. Äänestyksessä
viini saavutti jaetun ykköstilan 12 äänellään.
Ja tässä tulos |
Ensi kerralla 19.4. ollaankin
sitten pastorin kyydissä ja aiheena ovat kuohuviinit.