keskiviikko 21. maaliskuuta 2018


Maaliskuu 2018, viinit kuivatuista rypäleistä

Alun perin oli tarkoitus maistella Veneton alueen viinejä, joista kuuluisin lienee kuivatuista rypäleistä tehty Amarone. Ajatus muuttui matkan varrella ja aihe kääntyi kuivatuista rypäleistä tehdyiksi punaviineiksi yleensä ympäri maailmaa. Viinejä oli Veneton lisäksi muualta Italiasta, Australiasta ja Argentiinasta (tosin italialaisen viinitalon tuote tämäkin). Mukana oli tällä kertaa 22 kerholaista.

Illan viinit rivissä
Tämä viininvalmistusmenetelmä on peräisin jo antiikin ajoilta Kreikasta ja Roomasta. Rypäleiden annetaan kuivua joko ennen poimintaa köynnöksissä tai sitten niitä kuivataan poimimisen jälkeen esim. olkien päällä hyvin ilmastoidussa tilassa (eng. straw wine). Rypäleiden kuivaaminen aiheuttaa tietenkin veden ja sokeri suhteen muuttumista sokerin hyväksi. Tämä puolestaan tarkoittaa joko korkeampaa alkoholipitoisuutta tai makeaa viiniä, silloin kun kaikkea sokeria ei käytetä alkoholiksi. Kääntöpuolena on pienempi viinin tuotto (mitä enemmän nestettä à sitä enemmän viiniä). nyt keskityimme punaviineihin. Valkoviineissäkin on omat ”rusinaviinit” kuten Sauternes, trockenbeer-viinit, ice wine ja tokay.

Ehkä tunnetuin näistä tämän tyyppisistä punaviineistä on Veneton-alueen Amarone, joita tällä kertaa joukossa oli yksi, melko kallis viini. Sen pikkuveli on Ripasso, jossa Valpollicella viini käytetään (it. ri passo) uudelleen amaronen teosta jäänen kuorimäskin kanssa. Italiasta oli mukana myös Barolo-rypäleenä tunnetusta nebbiolasta Valtellinassa, Pohjois-Lombardiassa tehty muheva viini. Lisäksi mukaan oli päässeet viinit Toscanasta ja sekä yllätyksellisesti myös Pugliasta. Uutta maailmaa edustivat australialainen shiraz ja italialaisen suurtuottajan Masin viini Agrentiinasta. Masi käyttää tässä viinissä kyllä perinteisiä Venoton rypäleitä.

Hannes, tai kai nykyään sukupolvenvaihdoksen jälkeen oikeammin Matti, tarjosi meillä jälleen mainiot ruuat. Aloitimme antipastolautasella, jolta löytyy italialaista kinkkua ja makkaraa, oliiveja, paahdettua tomaatti ja paprikaa sekä latva-artisokkaa. Mukana tietysti ravitolan itse tehty leipä. Pääruokana oli uunissa haudutettu entrecôte ja jälkiruuaksi italialaisia juusto itsetehdyn appelsiinimarmeladin kanssa. Ja diggestiiviksi tietenkin grappa Hanneksen laajasta valikoimasta.





Viinit olivat kaikki hyviä tai erittäin hyviä ja täten oman suosikin löytäminen oli melko vaikeaa. Ehkä tästä johtuen paras viini ei tällä kertaa saanut eniten ääniä (blogistin henk. koht. mielipide J )

Rocca di Montemassi Governo 2016

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
938977
Toscana, Italia
Sangiovese 75%
Merlot 25 %
13,99 €
Ensimmäisenä oli vuorossa Rocca de Montemassin tila Toscanasta. Tila kuuluu Zonin konserniin, joka on yksi suurimmista viinintuottajista Italiassa. Viini tehdään sekoittamalla kuivatuista rypäleistä tehty mehu jo kerran käyneeseen viiniin ja käynnistää uuden käymisen. Viinin tuoksussa on malolaktisen käymisen tuottamia aromeja, savua ja tummia marjoja. Maku on hapokas, jopa hieman pirskahtava. Maussa on myös kevyttä marjaisuutta ja pieni tanniinisuus. Jälkimaku on mausteinen. Äänestyksessä viini sai 3 ääntä.

 Masi Tupungato Passo Doble 2015

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
910867
Valle de Uco, Argentiina
Malbec 70 %
Corvina 30 %
14,49 €
Toinen iso italiallinen tuottaja on vienyt corvina-rypäleen Argentiinaan. Viinin valmistuksessa Malbec-viini on käytetty uudelleen osittain kuivattujen Corvina-lajikkeiden kanssa venetolaistyyliin. Tuoksussa on havaittavissa pientä tammen vivahdetta ja mausteisuutta. Myös kypsiä marjoja löytyy. Maku seuraa tuoksua ja mausteisuus sekä marjaisuus toistuvat. Maku muistuttaa mustaherukkamehusta. Viini tuntuu kevyehköltä muiden tarjolla olevien joukossa. Viinissä on tasapainoinen pieni hapokkuus ja tanniinisuus. Äänestyksessä se sai 2 ääntä.

Nugan Alfredo Dried Grape Shiraz 2014

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
904007
New South Wales, Aust.
Shiraz 100%
19,98 €
Sitten siirrytään aivan toiselle puolella maapalloa, Australiaan. Pullon etiketti jakoi mielipiteen voimakkaasti: jotkut pitivät, toiset taas jättäisivät pullon hyllyyn etiketin vuoksi. Nugan on suhteellisen suuri tuottaja (kahdenkymmen suurimman joukossa Australiassa). Rypäleet on ensin kuivattu, sen jälkeen käytetty ja annettu vielä käyttämisen jälkeenkin levätä 5 päivää mäskin kanssa ennen tynnyriin kypsymään panemista. Viinin tuoksusta saattoi löytää tammisuutta ja kypsää marjaisuutta. Maku on makeahko ja seuraa tuoksua. Kypsä luumuisuus ja pehmeät tanniinit vallitsevat. Myös paahteisuutta ja savuisuutta saattoi havaita. Jälkimaku oli lämpimähkön makea. Äänestyksessä tämä shiraz jakoi ykköstilan 12 äänellään.

Femar Vini Gran Appasso 2016

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
914877
Puglia, Italia
Negroamaro, Syrah and Cabernet
12,99 €
Sitten takaisin Italiaan, mutta tällä kertaa etelään. Tämä viini tulee Pugliasta. Rypäleet on annettu kuivaa köynnöksissä ja mehu on puristettu rusinoista. Viinin tuoksussa on makea kypsää marjaa ja kuivattuja hedelmiä. Maku on makea, jota kuitenkin hyvä hapokkuus tasapainottaa. Maussa on savuisuutta, kahvia ja miellyttävän pehmeät tanniinit. Löysipä joku aromimaailmasta myös kumisuutta. Äänestyksessä viini sai 10 ääntä.

Nino Negri Sfursat Carlo Negri 2015

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
474707
Nino Negri
Valtellina, Italia
Nebbiolo
34,99 €
Nebbiolosta tehty viini Piemonten ulkopuolelta. Nino Negri on suhteellisen pieni muta kuitenkin arvostettu viinintekijä Valtellinan erittäin jyrkiltä rinteiltä Como-järven itäpuolelta. Rypäleet on annettu kuivua poiminnan jälkeen siten, että ne ovat menettäneen 30-35% painostaa. Sen jälkeen rypäleet on puristettu ja käytetty. Viinin väri erottui muista ollen kirkkaan oranssinen – tyypillinen nebbiolo. Tuoksussa oli kukkaisuutta ja parfyymisyyttä, joiden lisänä kirsikkaa ja savuisuutta. Maku oli vahva ja mausteinen. Voimakkaat tanniinit kiistivät hampaita. Viini oli ehkä vielä liian nuori ja tarvitsee ikää tanniinien pehmenemiseen. Makumaailmassa oli lisäksi tummia kypsiä marjoja sekä nahkaisuutta. Tanniineja tasapainotti hyvä hapokkuus. Äänestyksessä viini sain (vain) 5 ääntä.

Musella Valpolicella Superiore Ripasso 2013

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
952267
Veneto, Italia
Corvina & Corvinone 85%, Rondinella 10%, Barbera 5%
25,89 €
Lopuksi siirryimme Venetoon ja aloitimme ripassolla. Tämä viini ei kirvoittanut juurikaan kuivailuja. Viinissä tuoksuivat punaiset marjat. Maussa toistui tuoksun aromimaailma. Mukana oli myös tasapinoiset hapot ja tanniinit. Äänestyksessä viini sai 2 ääntä.

Capitel Monte Olmi Amarone della Valpolicella Classico 2012

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
932747
Veneto, Italia
Corvina 30%
Corvinone 30%
Rondinella 30%
Rossignola 10 %
69,90 €
Viimeisessä lasissa oli illan kallein viini – amarone. Rypäleitä on kuivattu perinteisillä menetelmillä 4 kuukautta, jonka jälkeen rypäleet on puristettu ja käytetty. Viiniä on kypsytetty 3-4 vuotta. Tuoksultaan viini on mausteisen hilloinen. Maku on erittäin täyteläinen ja jäännössokerin kyllä huomaa. Viiniä voi kuvata hilloiseksi, mausteiseksi ja nahkaiseksi. Voimakkaat tanniinit ovat pehmeät. Viinin voi sanoa olevan vahva ja alkoholipitoisuus on poikkeuksellisen korkea 17%. Alkoholin poltetta pehmentää kuitenkin makeus ja hilloisuus. Äänestyksessä viini saavutti jaetun ykköstilan 12 äänellään.

Ja tässä tulos


Ensi kerralla 19.4. ollaankin sitten pastorin kyydissä ja aiheena ovat kuohuviinit.