sunnuntai 25. helmikuuta 2018


Helmikuu 2018, Etelä-Afrikka

Tammikuussa kerhoilta jäi väliin, mutta nyt helmikuussa jatkoimme viineihin tutustumista sitä suuremmalla porukalla – meitä oli yhteensä 22 viinin ystävää. Viineiksi oli valikoitunut punaviinejä Etelä-Afrikasta. Edustettuina olivat maan kuuluisimmat viinialueet niin Stellenbisch, Paarl kuin myös Franschhoek. Kaikki viinit olivat Alkon tilausvalikoimasta, tosi tuota viimeistä ei enää Alkon sivuilta löydy. Mitään pettymyksiä ei viineistä löytyvät vaan kaikki olivat tasaisen hyvää laatua. Viinien laittaminen suosikkijärjestykseen oli monille tosi vaikeaa.
Ruuaksi Hannes tarjoile meille tällä kertaa alkupalaksi kanarullan kasvispedillä, pääruuaksi karitsapataa ja jälkiruuaksi jäätelöä sekä Amarula-vanukasta. Hyvää oli ja ruokaa voisi sanoa olleen riittävästi. Aiemmin en liene maininnut, että ruuan kanssa Hannes tarjoaa itse tehtyjä sämpylöitä, jotka ryydittävät muutenkin herkullista menua. 



The Chocolate Block 2015


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
914507
Franschhoek
Syrah (79%), Grenache Noir (11%), Cabernet Sauvignon (6%), Cinsault (3%), Viognier (1%)
29,40 €

Ensimmäinen viini oli myös nuorin. Se oli tyypillinen Rhone-sekoitus, samoja rypäleleitä kuin esim. Châteauneuf-du-Pape viineissä. Viinin tuoksussa saattoi haistaa marjoja ja tammea sekä malolaktisen käymisen tuomia maitomaisia aromeita. Maku noudatti tuoksun lupauksia tammisuudellaan ja marjaisuudellaan. Lisäksi maistui kirsikka ja kahvi. Malolaktinen käyminen on pitänyt hapot pehmeinä. Jälkimausta löytyi mausteisuutta ja joku sanoi suuhun jäävän pontikan maun. Viinin sanottiin olevan vielä sulkeutunut. Äänestyksessä viini sai 5 ääntä.

The Brew Master 2013


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
945437
Paarl
Cabernet Sauvignon (51%), Petit Verdot (33%),
Merlot (6%), Cabernet Franc (5%), Malbec (5%).
23,31 €

Ensin täytyy antaa moite Alkolle. Tilatuista viineistä ei koskaan voi tietää mitä vuosikertaa monopolimme toimittaa. Tässäkin tapauksessa olimme tilanneet Alkon sivujen mukaisesti vuosikertaa 2010. Vasta pullon kyljestä voimme tarkistaa toimitetuksi vuosikertaa 2013.
Tämän viinin tuottaja on Etelä-Afrikan palkituin. Eri rypälelajikkeet on kasvatettu eri viinialueilla osin myös Paarlin ulkopuolella. Viini on tyypillinen Bourdeaux-rypäleistä valmistettu sekoite. Viinin tuoksu sai kerholaisten mielikuvituksen liikkeelle. Jotkut totesivat viinin tuoksuvan marjamehulta, toiset löysivät siitä vaniljaa tai raparperia. Myös sikarilaatikko ja kaalisoppa mainittiin. Maultaan viini oli marjaisa ja hapokas. Pehmeät tanniinit tasapainottivat sopivasti makua. Äänestyksessä viini tuli toiseksi 9 äänellään.

The Mototrcycle Marvel 2015


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
934587
Paarl
Carignan (48%), Shiraz (22%), Grenache (21%), Cinsaut (5%), Mourvèdre (4%).
20,40 €

Myös seuraava viini oli Nederburgin tuottama. Edellisestä poiketen viini oli Rhonen rypäleistä koottu sekoite (kuten myös tuo ensimmäinen). Viini tuoksui happamalta marjalta ja kuivatulta hedelmältä. Maussa makea marjaisuus toistui. Se lisäksi mukana oli tummaa suklaata, mokkaista kahvisuutta, yrttejä sekä mausteita. Myös sopiva tammisuus ryyditti makua. Äänestyksessä viini todettiin illan parhaaksi 13 äänellä.

Kevin Arnold Shiraz 2012


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
478387
Waterford Wines
Stellenbosch
88% Shiraz,  8% Grenache,  4% Mourvedre
29,93 €

Seuraava viini oli pitkään (20kk) tammitynnyrissä kypsytetty Shiraz. Etelä-Afrikassa pullon kylkeen voidaan laitta rypälelajike, jos sitä on yli 85% kaikista rypäleistä. Tämän viinin tuoksussa oli maamaisuutta sekä kuivattua hedelmää ja tämä toistui myös maussa. Viini oli mausteinen, paahteinen ja tamminen. Mausteista mieleen tuli eritoten neilikka. Äänestyksessä tämä erinomainen viini jäi viimeiseksi neljällä äänellään. Vaan eihän tämäkään huono ollut.

The Bernard Series Bush Vine Pinotage


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
940437
Franschhoek
Pinotage 100%
25,40 €

Seuraava viini oli tehty Etelä-Afrikan omasta, pinotage rypäleestä. Tämä pinot noirin ja cinsaultin (jota erheellisesti hermitage’ksi Etelä-Afrikassa on kutsuttu) Etelä-Afrikassa noin 100 vuotta sitten tehty risteytys. Aiemmin pinotagen laatu on ollut hiukan kyseenalainen johtuen sen suuresta tuottavuudesta. Jos rypäleestä otetaan maksimi sato niin tuloksena voi olla suorastaa surkeaa, palaneelle kumille ja spraymaalille maistuvaa tuotetta. Tämä viini oli kuitenkin hyvin tehty ja se toi esiin pinotagen parhaita puolia. Viinin tuoksussa oli muhevaa kypsää marjaa. Maku oli kevyempi kuin muissa illan viineissä ja siinä toistui tuoksun mustikkainen marjaisuus. Lisäksi viinin sanottiin olevan paahteinen ja sopivan hapokas. Äänestyksessä viini sai 7 ääntä.

Muratie Ansela van de Caab


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
929537
Stellenbosch
50% Cabernet Sauvignon, 29% Merlot, 21% Cabernet Franc
21,89 €

Viimeinen viini oli illan toinen Bordeaux-sekoite. Kyseinen viini on käytetty avoimissa sammioissa ja se on läpikäynyt myös malolaktisen käymisen. Viinin tuoksussa oli yrttisyyssä sekä mustaherukkaisuutta. Maku mukaili tuoksua yrttisyydellään ja mustaherukkaisuudellaan. Mukan oli myös paahteisuutta. Pehmeät tanniinit ja hapokkuus tasapainottivat viiniä sopivasti. Äänestyksessä viini sai 8 ääntä.

Maaliskuussa tutustummekin sitten kuivattujen rypäleiden saloihin ja esillä on mm. Amarone - nähdään Hanneksessa 15.3. kello 18:30