lauantai 14. toukokuuta 2022

HUHTIKUU 2022

Tällä kertaa maistelimme samppanjan vaihtoehtoja viinipastori Juha Rantalan opastuksella. Viimeisen parinkymmen vuoden aikana eri puolilla Eurooppaa kuin myös ”uudessa maailmassa” on alettu tuottaa laadukkaita kuohuviinejä traditionalaisella menetelmällä (kts. http://lohjanvitisvinifera.blogspot.com/2022_01_16_archive.html) . Tällä kertaa haaviimme oli jäänyt lähinnä vanhoja eurooppalaisten viinimaiden tuotteita, toki mukana oli muuta uudempikin yrittäjä. Myös rypäleet olivat pääsääntöisesti perinteisiä samppanjarypäleitä. ja referenssinä meillä oli tietenkin myös samppanja. Mukana meitä oli 35 kerholaista, joka lienee ainakin melko lähinnä ennätysosanottoa.

Ruokana meillä tällä kertaa oli parsaa ja bearnaise-kastiketta, kalmureke ja hummerikastiketta sekä vadelma-eclaire.



Gramona La Cuvée Corpinnat Brut

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

904247

Gramona

Penedés/Corpinnat

Xarel-lo, macabeo, Parellada

2016

27,90 €

Ensimmäinen viini tulee perinteiseltä cava-alueelta Kataloniasta. Viime vuosikymmenten aikan cavan tuotanto on kasvanut valtavasti ja perinteistä on pikku hiljaa alettu antaa periksi. Cavan tuotannossa alettiin käyttää mitä erilaisimpia rypälelajikkeita ja cava sai alkaa tuottaa myös muualla Espanjassa perinteisen Katalonia lisäksi. Tämä oli liikaa joillekin perinteisille katalonialaisille tuottajille ja he lanseerasivat corpinnat-tuotemerkin säilyttääkseen perinetisen cava-tyypin. he ehdottivat, että corpinnatista tulisi cava-luokituksen korkein luokka, mutta tämä ei muille tuottajille sopinut, joten corpinnat-porukka jätti cava-luokitukset taakseen ja alkoivat myydä kuohuviinejänsä ainoastaan corpinnat merkin alla. Pulloissa ei siis lue “cava” missään. Corpinnatia tehdään ainoastaan Penedèsin alueella, aina luomuna, 90% pitää olla paikallisia rypäleitälajikkeita (yhteensä 8 lajiketta kuten Macabeo ja Parellada) ja lisäksi viinin tekimiseen ovat omat tiukat sääntönsä.

Lasissamme oli oljen keltainen vähän vihreään taittuva kauniisti kupliva juoma. Tätä viiniä oli kypsytetty 60kk pullossa hiivasakan päällä ja se tämä pitkä kypsytys sekä tuoksui että maistui. Tuoksussa oli hiivaisuutta, omenaista hedelmäisyyttä, öljyisyyttä sekä vaniljaa. Maku oli täyteläinen, vihreän omenainen, paahteinen sitruksinen (greipin kuorta) ja sopivan hapokas. Jos kyseessä olisi ollut sokkotesti suuri osa osallistujista olisi pitänyt tätä perinetisenä samppanjana.

Graham Beck Blanc de Blancs Méthode Cap Classique Brut

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

906321

Graham Beck

Western Cape, RSA

Chardonnay

2016

24,90 €

 

Seuraavaksi maistoimme illan ainoan uuden maailman viinin. Se oli kotoisin Etelä-Afrikasta ja oli puhdas chardonnay. Tätä viiniä oli kypsytetty pullossa kunnioitettavat 48 kk viinisakan päällä ja se näkyi viinin keltaisessa, vähän vihreään taittuvassa värissä. Tuoksussa oli omenamehua, ananasta ja toffeeta. Maku toisti tuoksun aromimaailmaan. Viinissä oli raikas hapokkuus. Viinin sanottiin olevan rento

Balfour 1503 Classic Cuvee Brut

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

576887

Hush Heath Estate

Kent, Englanti

Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir

?

32,99 €

Kolmas viini tuli Euroopasta, muttei niin perinteisestä viinimaasta. Kyseessä oli samppanjan kilpailija Englannista; tehty samoista rypäleistä kuin samppanja, samoilla valmistusmenetelmillä ja köynnökset kasvavat samanlaisessa maaperässä kuin Champagnen alueella. Sääkin on samankaltainen kuin pohjoisessa Ranskassa on ollut joskus muutamia vuosikymmeniä sitten.

Viini oli väriltään vaalean kullan keltainen. Tuoksu oli melko mitätön – ehkä vivahdus karviaista. Maku oli hedelmäinen ja sitä korosti pieni makeus. Viini oli sopivan hapokas.

Francois Mikulski Crémant de Bourgogne Brut

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

903206

Francoise Mikulski

Bourgogne

50% Pinot Noir, 35% Chardonnay, 15% Aligoté

?

29,99 €

 

Ja sitten ranskaan, muttei vielä Champagneen vaan hieman etelään Bourgogneen. Tämä crémat keltainen viini oli tuoksultaan makeahko ja siinä oli myös valkoherukan aromeja. Maku oli hedelmäinen ja siinä oli myös pieni yrttinen karvaisuus. Tämän lisäksi aromimaailmaan kuuluivat tammisuuden mukanaan tuoma kermaisuus sekä paahtoleipä, sitruksisuus.

Champagne Vazart-Coquart & Fils Réserve NV Blanc de Blancs

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

X Cellar

Vazart-Coquart

Champagne

Chardonnay

-

39,00 €

Viimeisenä valkoisena kuohuviininä oli referenssinä samppanja. Tällä kertaa kyseessä oli pientuottajan ”tilasamppanja” eikä siis suosittujen isojen talojen standardi tuote. Paahtoleipäinen tuoksussa oli lisäksi chardonnayn ”rasvaisuutta” ja persikkaista hedelmäisyyttä. Maku oli täyteläinen ja pyöreä. Siinä oli greippiä sekä yrttisyyttä.

Cuvage Nebbiolo d`Alba Millesimato Rosé Brut

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

561857

Cuvage

Piemonte, It

Nebbiolo

2017

24,89 €

Viimeisenä maistoimme roséviinin Italiasta. Nebbiolo-lajike soveltuu erinomaisesti kuohuviinien tuottamiseen luontaisen hapokkuutensa ansiosta. Tämä viini oli kypsynyt kaksi vuotta puollossa ja oli väriltään hienon hennon roseinen. Tuoksussa oli marjaisuutta – kenties punaherukkaa. Myös maku oli marjainen ja kääntyi enemmänkin puolukan suuntaan. Maussa oli myös yrttisyyttä ja napakkaa hapokkuutta.