HUHTIKUU 2022
Tällä kertaa maistelimme samppanjan
vaihtoehtoja viinipastori Juha Rantalan opastuksella. Viimeisen parinkymmen
vuoden aikana eri puolilla Eurooppaa kuin myös ”uudessa maailmassa” on alettu
tuottaa laadukkaita kuohuviinejä traditionalaisella menetelmällä (kts. http://lohjanvitisvinifera.blogspot.com/2022_01_16_archive.html)
. Tällä kertaa haaviimme oli jäänyt lähinnä vanhoja eurooppalaisten viinimaiden
tuotteita, toki mukana oli muuta uudempikin yrittäjä. Myös rypäleet olivat pääsääntöisesti
perinteisiä samppanjarypäleitä. ja referenssinä meillä oli tietenkin myös
samppanja. Mukana meitä oli 35 kerholaista, joka lienee ainakin melko lähinnä
ennätysosanottoa.
Ruokana meillä tällä kertaa oli parsaa ja
bearnaise-kastiketta, kalmureke ja hummerikastiketta sekä vadelma-eclaire.
Gramona La Cuvée Corpinnat Brut
Alkon # |
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
904247 |
Penedés/Corpinnat |
Xarel-lo,
macabeo, Parellada |
2016 |
27,90 € |
Ensimmäinen viini tulee perinteiseltä cava-alueelta Kataloniasta. Viime vuosikymmenten aikan cavan tuotanto on kasvanut valtavasti ja perinteistä on pikku hiljaa alettu antaa periksi. Cavan tuotannossa alettiin käyttää mitä erilaisimpia rypälelajikkeita ja cava sai alkaa tuottaa myös muualla Espanjassa perinteisen Katalonia lisäksi. Tämä oli liikaa joillekin perinteisille katalonialaisille tuottajille ja he lanseerasivat corpinnat-tuotemerkin säilyttääkseen perinetisen cava-tyypin. he ehdottivat, että corpinnatista tulisi cava-luokituksen korkein luokka, mutta tämä ei muille tuottajille sopinut, joten corpinnat-porukka jätti cava-luokitukset taakseen ja alkoivat myydä kuohuviinejänsä ainoastaan corpinnat merkin alla. Pulloissa ei siis lue “cava” missään. Corpinnatia tehdään ainoastaan Penedèsin alueella, aina luomuna, 90% pitää olla paikallisia rypäleitälajikkeita (yhteensä 8 lajiketta kuten Macabeo ja Parellada) ja lisäksi viinin tekimiseen ovat omat tiukat sääntönsä.
Lasissamme
oli oljen keltainen vähän vihreään taittuva kauniisti kupliva juoma. Tätä
viiniä oli kypsytetty 60kk pullossa hiivasakan päällä ja se tämä pitkä kypsytys
sekä tuoksui että maistui. Tuoksussa oli hiivaisuutta, omenaista
hedelmäisyyttä, öljyisyyttä sekä vaniljaa. Maku oli täyteläinen, vihreän
omenainen, paahteinen sitruksinen (greipin kuorta) ja sopivan hapokas. Jos
kyseessä olisi ollut sokkotesti suuri osa osallistujista olisi pitänyt tätä
perinetisenä samppanjana.
Graham Beck Blanc de Blancs Méthode Cap Classique Brut
Alkon # |
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
906321 |
Western
Cape, RSA |
Chardonnay |
2016 |
24,90 € |
Seuraavaksi
maistoimme illan ainoan uuden maailman viinin. Se oli kotoisin Etelä-Afrikasta
ja oli puhdas chardonnay. Tätä viiniä oli kypsytetty pullossa kunnioitettavat
48 kk viinisakan päällä ja se näkyi viinin keltaisessa, vähän vihreään
taittuvassa värissä. Tuoksussa oli omenamehua, ananasta ja toffeeta. Maku
toisti tuoksun aromimaailmaan. Viinissä oli raikas hapokkuus. Viinin sanottiin
olevan rento
Balfour 1503 Classic Cuvee Brut
Alkon # |
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
576887 |
Kent,
Englanti |
Chardonnay,
Pinot Meunier, Pinot Noir |
? |
32,99 € |
Kolmas viini tuli Euroopasta, muttei niin perinteisestä viinimaasta. Kyseessä oli samppanjan kilpailija Englannista; tehty samoista rypäleistä kuin samppanja, samoilla valmistusmenetelmillä ja köynnökset kasvavat samanlaisessa maaperässä kuin Champagnen alueella. Sääkin on samankaltainen kuin pohjoisessa Ranskassa on ollut joskus muutamia vuosikymmeniä sitten.
Viini
oli väriltään vaalean kullan keltainen. Tuoksu oli melko mitätön – ehkä vivahdus
karviaista. Maku oli hedelmäinen ja sitä korosti pieni makeus. Viini oli
sopivan hapokas.
Francois Mikulski Crémant de Bourgogne Brut
Alkon # |
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
903206 |
Bourgogne |
50%
Pinot Noir, 35% Chardonnay, 15% Aligoté |
? |
29,99 € |
Ja
sitten ranskaan, muttei vielä Champagneen vaan hieman etelään Bourgogneen. Tämä
crémat keltainen viini oli tuoksultaan makeahko ja siinä oli myös valkoherukan
aromeja. Maku oli hedelmäinen ja siinä oli myös pieni yrttinen karvaisuus.
Tämän lisäksi aromimaailmaan kuuluivat tammisuuden mukanaan tuoma kermaisuus
sekä paahtoleipä, sitruksisuus.
Champagne Vazart-Coquart & Fils Réserve NV Blanc de Blancs
Alkon # |
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
X Cellar |
Champagne |
Chardonnay |
- |
39,00 € |
Viimeisenä valkoisena kuohuviininä oli referenssinä samppanja. Tällä kertaa kyseessä oli pientuottajan ”tilasamppanja” eikä siis suosittujen isojen talojen standardi tuote. Paahtoleipäinen tuoksussa oli lisäksi chardonnayn ”rasvaisuutta” ja persikkaista hedelmäisyyttä. Maku oli täyteläinen ja pyöreä. Siinä oli greippiä sekä yrttisyyttä.
Cuvage Nebbiolo d`Alba Millesimato Rosé Brut
Alkon # |
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
561857 |
Piemonte,
It |
Nebbiolo |
2017 |
24,89 € |
Viimeisenä maistoimme roséviinin Italiasta. Nebbiolo-lajike soveltuu erinomaisesti kuohuviinien tuottamiseen luontaisen hapokkuutensa ansiosta. Tämä viini oli kypsynyt kaksi vuotta puollossa ja oli väriltään hienon hennon roseinen. Tuoksussa oli marjaisuutta – kenties punaherukkaa. Myös maku oli marjainen ja kääntyi enemmänkin puolukan suuntaan. Maussa oli myös yrttisyyttä ja napakkaa hapokkuutta.