keskiviikko 27. maaliskuuta 2019


Maaliskuu 2019: Alsace

Maaliskuun viinikattaus koostui Alsacen valkoviineistä. Tarkoituksena oli käydä kattavasti läpi alueen päärypäleet 21 kerholaisen voimin. Tällä alueella viini on viljelty ainakin Rooman imperiumin ajoista lähtien – kenties jo ennen sitä. Maaperältään Alsace on mosaiikkinen ja siellä on niin graniittia kuin vulkaanista maaperää, hiekkaa, liuskekiveä, kalkkikiveä ja savea. Ilmasto on Ranskan kuivin ja pohjoisen sijaintinsa vuoksi suosii valkoisia rypäleitä sekä pinot noiria. Vuosien varrella Alsace tai Elsass on ollut välillä niin saksalaisten kuin tietenkin ranskalaisten vaikutteiden alaisena. Viinin viljely muistuttaa ehkä enemmän Reinin takaista Saksaa kuin Vogeesien takaista muuta Ranskaa. Rypälelajikeet ovat pitkälti saksalaisperäisiä kuten riesling, gewürztraminer ja sylvainer – Ranskasta muistuttaa esim. pinot blanc. Muista Ranskan viinialuista poiketen pulloon merkitään aina rypälelajike – ja siis lähes kaikki viinit ovat tehty vain tästä yhdestä rypäleestä. 90% viineistä on valkoisia ja loput 10% pinot noiria. Alsacelle on tyypillistä pieni tilakoko. Viljelijöitä on yli 4000 ja heistä 60%:lla on alle 1 ha:n viljelykset. Toisaalta 20ha tila voi koostua 500 viinipalstasta.

Alsacen viineillä on 3 laatuluokitusta:
  • Alsace AOP jonka tuotanto kattaa noin 75% kaikista viineistä.
  • Alsace Grand Cru AOP noin 5% tuotannollaan. Nämä viinit tulevat aina joltakin yhdeltä 51:stä Grand Cru viinitarhasta ja on valmistettu jostakin seuraavista rypälelajikkeista: : riesling, muscat, pinot gris tai gewürztraminer.
  • Crémant d'Alsace AOP, joka on alueella samppanjamenetelmällä tehty kuohuviini. Tuotannossa ovat sallittuja ainoastaan Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling ja Chardonnay.


Sitten illan ruokaan.  Hannes oli jälleen rakentanut erinomaisen menun.
  • alkuruuaksi blinejä kolmeen tapaan: siianmätimousse, lohimousse ja savuhaukimousse + punasipuli
  • pääruuaksi kielen mukanaan vienyt äyriäisrisotto fenkolisalaatin kera
  • jälkiruuaksi valkosuklaata ja appelsiinia












Ja ne viinit




Bestheim Grand Prestige Crémant d'Alsace Brut


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
917397
Bennwihr / Westhalten
Pinot Blanc
2012
19,99 €

Alkuu tietenkin crémat. Herkullinen 36 kuukautta hiivasakan kanssa pullossa kypsytetty pinot noir. Bestheim on suht nuori, 1990-luvulla perustettu osuuskunta, jonka juuret ovat toki vuosisatojen takana. Bestheimin viinitalo on panostanut viimeisimpään tekniikkaa ja tuotantotiloissa kiiltää teräs. Viinilehti valitsi tämän maistetun viinin vuoden bliniviiniksi 2018. Tuoksussa oli hedelmäisyyttä ja pyöreyttä. Kuiva maku toisti hyvin tuoksun aromit ja siinä oli mukana ripaus paahteisuutta – kenties mineraalisuutta. Äänestyksessä viini valittiin illan parhaaksi 16 äänellään.


Jean Biecher Réserve Riesling


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
560327
Saint-Hippolyte
Riesling
2018
12,98 €

Seuraavaksi oli vuorossa ensimmäinen illan kahdesta rieslingistä. Tarkoituksena oli vertailla perusrieslingin ja grand crun eroja. Tämän viinin tekijä on siitä erikoinen, että se on satsannut eritoten pullotuslinjoihin, joilla se pullotta yli 20 miljoonaa litraa viiniä vuodessa. Suuri osa tule Alsacesta, mutta myös muulta Ranskasta, Italiasta, Espanjasta ja jopa Australiasta. Tämän viinin valmistuksesta ei juurikaan löydy mitään tietoa; ei muuta kuin, Alko sanoo sen olevan luomuviini (tosin firman omat sivut antavat jokseenkin ristiriitaisen kuvan: ko. viini ei löydy ”organic”-listalta vaan ”classic” viineistä). Viinin maku oli melko mitään sanomaton. Joku sanoin, että tämä maistuu ”halvalta viiniltä”. Viini väri oli vaalea ja tuoksu esanssimainen. Eipä tätä olisi rieslingiksi tunnistanut sokkotestissä, joten se siitä vertailusta. Maku oli vaisu jokseenkin vihreää muumilimua muistuttava. äänestyksessä viini sai yhden äänen.


Riesling Comtes D'Eguisheim

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
954187
Equisheim
Riesling
2009
49,90 €

Kolmannessa lasissa oli se toinen riesling – grand cru ja illan kallein viini. Leon Bayer on yksi Alsacen maineikkaimmista tuottajista. Perhe on viljellyt viiniä jo ennen kolmekymmenvuotista sotaa vuodesta 1580. Kyseessä on ns. negociant, joka siis ostaa muiden tilojen rypäleitä ja viinejä omiensa pohjaksi. Tosin kaikki parhaat ja kalleimmat viinit tulevat heidän omilta tiluksiltaan. Kyseinen tuottaja vastustaa grand cru luokittelua ja siksi jättääkin merkitsemästä tämän pulloihinsa. Viinit siis täyttävät grand cru luokituksen vaikka pullosta sitä ei näekään. Tila käyttää viineissänsä ainoataan villihiivoja ja käyttää viininsä aina kuiviksi. Leon Bayer on ravintoloiden suosiossa, koska se pitää omissa varastoissaan useampia vuosikertoja parhaimmista viineistään. Tätä kyseistä viiniä tehdään vaan parhaimpina vuosina ja sitä on kypsytetty 8 kuukautta tammitynnyrissä.

Viini väri oli korostetun keltainen. Tuoksu on petrolin kyllästämä eikä siitä sitten mitään muuta erottanutkaan. Myös maussa petroli ajoin yli kaiken muun maun. Ainoastaan vahva hapokkuus ja mineraalisuus hiukan tasopainottaa makua. Monesti rieslingin ominaispiirteenä pidetään tätä petrolisuutta, mutta tätä viiniä maistettuaan tietää mitä se tarkoittaa. Ei se ainakaan meitä miellyttänyt – äänestyksessä ainoastaan 4 ääntä. Jäi erikoinen kuva Alsacen Grand Cru viineistä.


Trimbach Pinot Gris Réserve 

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
571257
Ribeauville
Pinot Gris
2015
23,69 €

Myös neljäs viini tulee suhteellisen tunnetulta viinin tuottajalta. Trimbachin viinejä sanotaan olevan kaikkien Ranskan kolmen Michelin tähden ravintoloissa. Tämäkin tila on perustettu jo vuosisatoja sitten 1626 ja viiniä viljellään nyt  13. sukupolvessa. Perheen motto on: ”olemme protestantteja ja viinimme ovat tehty samalla tyylillä”.  Leon Bayer viinien tapaan Trimbachin viinit käytetään kuiviksi eivätkä hekään pidä grand cru luokituksesta. Tosin viime vuosina he ovat jonkin verran antaneet periksi ja merkkaavat grand cru -tekstin joihinkin viineihinsä. Tämä maistettu viini on valittu Viini-lehden vuoden valkoviiniksi 2015. Trimbachin viinit pullotetaan vasta keväisin ja tämä viini on kypsytetty lämpösäädellyssä terästankissa. Viini tuoksussa hedelmäinen ja jopa kukkainen. Maussa runsaasti hedelmää kuten persikkaa ja melonia. Viinissä on raikas hapokkuus ja pieni mineraalisuus ryydittää makua sopivasti. Viinin voi sanoa olevan tyylikäs ja äänestyksessä se sai 12 ääntä tullen toiseksi.


Dopff & Irion Cuvée René Dopff Muscat

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
573527
Riquewihr
Muscat
2017
13,48 €

Tämän seuraavan viini tuottaja, Dopff & Irion, on syntynyt kahden perinteisen suvun yhdistyessä naimakaupan myötä heti sodan jälkeen 1945. He ovat kiinnittäneet erityistä huomiota maaperän ja rypälelajikkeen yhteen sovittamiseen. Satoa rajoitetaan rankalla kädellä ja köynnösrivien väleissä kasvaa kaikenlaista peitettä. Tämän tarkoituksena on saada köynnösten juuret kasvamaan syvemmälle, joka puolestaan aiheuttaa rypäleiden koon jäämisen pieneksi kasvattaen sokeripitoisuutta ja paksumman kuoren. Käyminen suoritetaan lämpökontrolloiduissa terästankeissa ja sen jälkeen kypsytetään mäskin kanssa.

Muscat ei ole vain yksi rypälelajike vaan kokoelma useita sukulaisia, joita lienee yli 200. Näistä Alsacessa kasvatetaan Muscat á petis grains lajiketta. Tämän maistetun viinin tuoksussa oli makeutta ja viinirypäleen (siis sellaisen syötävän) aromia. Maku oli hedelmäinen, rusinainen ehkä hunajainen ja parfyyminen tyypillisen muscatin tapaan. Viinissä oli tasapainoinen hapokkuus. Äänestyksessä viini sai 7 ääntä.

Domaine Weinbach Gewürztraminer Cuvée Théo


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
929147
Kayersberg
Gewürztraminer
2016
29,98 €

Viimeisenä meillä oli lasissa makeahko tai puolimakea gewürztraminer. Tuottaja Weinbachin juuret juontavat kapusiinimunkkien perustamaan tilaan vuoteen 1612. 1800-luvun lopulla Fallerin suku osti tilukset ja siitä lähtien suku on vastannut tilasta. Viimeiset 30 vuotta tilaa ovat johtaneet suvun naiset. Tilan tuotanto noudattaa biodynaamisia periaatteita. Viinit käytetään luontaisilla hiivoilla ja kypsytetään suurissa jopa 6000 litraisissa tammisammiossa.  Tämä maistettu viini oli tuoksultaan gewürztraminerille tyypillisesti hyvin runsas. Siitä saattoi havaita monenlaista hedelmää sekä parfyymiä. Maku seurasi tuoksua hyvin sisältäen trooppisia hedelmiä. Viiniä ryhditti napakka hapokkuus ja pieni karvaus. Viini sopi erittäin hyvin makean jälkiruuan seuraksi. Äänestyksessä viini sai vain yhden äänen.

Seuraavalla kerralla sitten maistellaankin vappuisia kuohuviinejä.