keskiviikko 19. joulukuuta 2018


Bottlescout

Vieraamme 13.12. oli Kim Moliis Bottlescoutista. Bottlescout on Suomessa ja Virossa toimiva viinien verkkokauppayhtiö, jonka taustalta löytyy mm. Olo group (ravintolatoimija). Viinit toimitetaan joko Viroon tai Suomeen, jolloin hinnoissa on mukana kaikki lakisääteiset veroluonteiset maksut. Heillä on myös viinikauppa Tallinnan satamassa, jossa suuta osaa myynnissä olevista viineistä voi myös maistella. yhtiön painotus on vanhan maailman viineissä. Kimillä itsellään on pitkä tausta viinien maahantuonnista ja jakelusta. Miehestä paistoi innostus viineihin ja hän tunsi viininsä ja niiden tuottajat erittäin hyvin. äänestyksessä pistimme punaviinit järjestykseen.

Hanneksen ruokatarjonta oli jälleen kerran verran maittava. Alkuun maistelimme perinteisesti kaloja valkoviinien kera: siikamoussea, graavilohta sekä erikoisen hyvää kylmäsavustettua haukea. Pääruuaksi tarjottiin paahtopaistia lisukkeineen. Jostakin Hannes oli löytänyt suorakulmaisia perunoita 😉. Jälkiruoka meni suklaan merkeissä: Suklaakakkua valkosuklaatahnan kera, sitruunainen suklaamarkiisi sekä suklaakuorrutettu ”kolmioleipä”, jossa oli pipari-glögimarmeladi täyte.

Seuraavassa viinien esittely (hinnat Suomeen tilattuna)

Illan viinit rivissä

Dominio de la Vega Cava Authentique Reserva Brut Nature 2016

Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
Cava, Espanja
xarel-lo, macabeo
2016
14,90 €
Tervetuliaismaljana oli tarjolla erittäin kuiva cava, jossa oli sitruksista hapokkuutta ja omenaa. Myös kukkaisia ja yrttisiä aromeita löydettiin.


Champagne Paul Bara Brut Reserve Grand Cru

Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
arvaapa itse
pinot noir, chardonnay
-
38,50 €
Kalalautasen kanssa aloitimme samppanjalla. Tämä voimakkaan makuinen, talvinen ja tamminen viini sopii erittäin hyvin jouluiseen kalapöytään. Toki enemmistö piti tuota rieslingiä vielä parempana vaihtoehtona.


Jülg Riesling Trocken 2017

Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
Pfalz, Saksa
riesling
2017
14,10 €
Toinen kalanystävä tuli Saksasta. Viini ei ollut ihan täysin kuiva. Sen tuoksussa oli havaittavissa hentoa tammisuutta. Maku oli monitahoinen. Siitä löydettiin omenaisuutta, mineraalisuutta ja sitruksen hapokkuutta. Viinin todettiin sopivan erityisen hyvin äyriäisruokien kera – jopa rapujuhliin.


Gotim Bru 2016, Castell del Remei

Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
Costers del Segre, Espanja
garnacha, tempranillo, syrah, cabernet sauvignon
2016
15,60 €
Lihan kanssa siirryttiin punaisiin. Ensimmäinen viini oli Kataloniasta. Kyseinen viini tuoksui tuoreelta marjalta. Maussaan siinä oli mustikkaa ja vadelmaa. Viinin voimakasta happamuutta tasapainotti sopiva tanniinisuus. Viinissä maistui myös tammikypsytyksen aikaansaama vaniljaisuus. Viinin sanottiin olevan lempeä. äänestyksessä se sai viini ääntä.


Pago de Valdoneje El Valao 2016, Vinos Valtuille

Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
Bierzo, Espanja
mencia
2016
16,90 €
Seuraavana vuorossa on viinin hieman lännenpää Espanjasta Galician ja Castillan raja-alueilta (siis siinä Portugalin pohjoisrajan tuntumasta). Viini vaatii aikaa avautuakseen kunnolla, jotta aromin pääsisivät vapaaksi. Viini oli paahteinen ja mausteinen. Siinä oli kypsää marjaisuutta ja sopivaa hapokkuutta. Voimakas tanniinisuus ei kuitenkaan ollut kaikkien mieleen (toki itse siitä pidin). maussa oli myäs lievää tammisuutta ja löysipä joku siitä myös lakritsin vivahteita. Äänestyksessä viini sai 9 ääntä


Le Roc de Château Puybarbe 2015, Côtes de Bourg

Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
Bordeaux, Ranska
merlot, cabernet sauvignon
2015
17,60 €
Viimeisenä arvostelussa oli perinteinen Bordeaux-viini. Suomalaisten (ja vielä Vihtiläisten) tuottajien ranskalainen merlot. Tuoksultaan viini oli hilloinen ja makeahko. Maultaan se oli mausteinen, neilikkainen. Sopiva ryhdikäs tanniinisuus kannatteli tasapainoista makua. Äänestyksessä tämä ”perinneviini” oli ylivoimainen 24 äänellään.


Niepoort Late Bottled Vintage Port 2013

Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
Duoro
touriga franca, touriga nacional, tinta roriz
2013
25,90€