tiistai 19. lokakuuta 2021

 

SYYSKUU 2021

Kerhoon toiminta on lähtenyt käyntiin melko normaalisti kuukausittaisilla kerhoilloilla. Nyt syyskuussa lähdimme Venetoon tutustumaan paikallisesta Corvina-lajikkeesta tehtyihin viineihin. Toki Italiaan lähdimme vain makumatkalle ja kokoonnuimme tutusti ravintoa Hannekseen. Paikalla meitä oli 27 kerholaista.

Corvina on siis hyvin paikallinen rypäle, eikä sitä juuri synnyinseutujensa Luoteis-Italian ulkopuolella viljellä. Melkein aina Corvinaa käytetään sekoiteviineihin, jossa on mukana muita paikallisia lajikkeita kuten Rondinellaa. Lajikkeesta tehtävät perusviinit ovat yleensä raikkaita ja hapokkaita ja ehkä siksi on kehitetty amarone sekä ripasso, jotta saataisiin aikaan täyteläisimpiä ja voimakkaampia viinejä. Näissä kahdessa käytetään osittain kuivatettuja rypäleitä. Tällä kertaa pääsimme maistamaan Corvinan koko kirjon aloittaen perus-valpolicellasta, josta ripasson kautta amaroneen ja reciotoon. Kylläpä yksi lajike taipuu moneen.


 

 

Hannes tarjosi meille alkupalaksi juustoravioleja tomaattikastikkeen kera, lihakäärylettä ja pinaatti-perunapaistosta ja jälkiruuaksi gorgonzolaa sekä rypälehilloa.

Raviolit
Lihaa rullalla


Ja sitten viineihin



Zenato Valpolicella Superiore

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Hinta

450187

Zenato

Valpolicella

Corvina, Rondinella, Croatina, Oselata

13,99 €

Ensimmäinen viini tulee yhdeltä tärkeimmistä viinitalosta Veneton alueella. Zenato on perustettu noin 60 vuotta sitten ja jatkaa edelleen perheyrityksenä tuottaen alueelle tyypillisiä viinejä Lugana ja Valpolicellan alueilla. Meillä oli mukana valpolicella, joka tosin ei ollut ihan perus-valpolicella vaan Superiore tarkoittaen, että viiniä on kypsytetty vuosi tammitynnyrissä.

Viinin tuoksu oli pyöreä ja paahteinen. Mukana oli myös tummia marjoja ja maanläheisyyttä. Maku oli hapokas ja hedelmäinen. Siitä saattoi löytää pehmeitä karpalon vivahteita. Äänestyksessä viini sai kaksi ääntä.

Pegasus Ripasso

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Hinta

904775

San Cassiano

Valpolicella

Corvina, Corvione, Rondinella

19,98 €

Siirryimme osittain kuivatuista rypäleistä tehtyihin viineihin ja ensimmäisenä vastaan tuli mainio uusi tuttavuus. Tämä viini oli tuoksultaan pehmeän hedelmäinen. Maku oli täyteläinen, mausteinen sekä hedelmäinen: herukaa ja mansikkaa. Lisäksi siinä oli tammikypsytyksen tuomia sekundääriaromeja. Äänestyksessä viini sai 13 ääntä.

Signorelli Valpolicella Ripasso Superiore

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Hinta

495037

Signorelli

Valpolicella

Corvina, Rondinella, Molinara

13,90 €

Vuorossa oli toinen ripasso. Tuoksu oli täyteläinen. Maku puolesta oli rustiikkinen, paahteinen, mausteinen ja hapankirsikkainen. Kerholaiset kyllä pitivät enemmän tuosta ensimmäisestä ripassosta. Tämä viini sai äänestyksessä 4 ääntä.

Cesari Jèma Corvina

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Hinta

952047

Gerardo Cesari

Valpolicella

Corvina

28,75 €

Sitten illan ”erikoiseen”. Kyseinen viini ei ole valmistettu kaikkien amaronen sääntöjen mukaisesti, vaikka onkin tehty melko lailla samalla menetelmällä. Tässä viinissä käytettyjä rypäleitä ei kuitenkaan ole kuivattu tarpeeksi pitkää aikaa, jotta sitä voitaisiin kutsua amaroneksi. Poikkeuksellinen tämä viini on myös siinä suhteessa, että siinä on käytetty lajikkeena pelkästään Corvinaa.

Tuoksultaan viini oli kypsän marjainen. Maku oli mausteinen, nahkainen sekä mustaherukkainen. Hapot ja tanniinit olivat hyvin tasapainossa. Hyvä viini tämäkin, vaikka äänestyksessä kerholaiset pitivät enemmän muista. Viini sai 4 ääntä.

Amarone della Valpolicella Classic

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Hinta

458517

Zenato

Valpolicella

Corvina, Rondinella, Croatina, Oselata

43,98 €

Ja sitten illan amarone. Amaronesta on tullut viime aikoina muoti-ilmiö ja Alkostakin löytyy noin 70 eri amaronea (joista Lohjalta kirjoitushetkellä on saatavilla 8) hintojen vaihdellessa 20-350€ (0,75l). Tämän viinin tuoksu oli ”jouluinen” ja siitä saattoi löytää kuivattuja hedelmiä ja tummia marjoja. Maku oli voimakas ja roteva. Siitä löysimme mausteisuutta (joulumausteita), kypsää marjaisuutta, tammea ja nahkaisuutta. Hapot ja pehmeät tanniinit olivat sopivasti tasapainossa. äänestyksessä tämä viini oli illan ykkönen 22 äänellään.

Fiorato Recioto della Valpolicella

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Hinta

456224

Tommasi

Valpolicella

Corvina, Rondinella, Molinara

19,48 €

Lopuksi jälkiruokaviini Corvinasta. Reciota on ”alkuperäinen” valpolicella. Aikaisemmin, siis ennen 1900-luvun puoltaväliä käytännössä kaikki alueen viinit olivat makeita recioto-tyyppisiä. Nykyään makutottumukset sekä sen myötä valmistus on taantunut ja reciotoa valmistetaan suhteellisen pieniä määriä.

Tämä viini oli tuoksultaan mehumainen. Maku oli hillomaisen makea ja siinä oli vadelman sekä mansikan aromeja – myös kuningatarhilloa. Viini oli kuin ”Kettukarkki”. Äänestyksessä viini sai 5 ääntä.