maanantai 6. toukokuuta 2019


Huhtikuu 2019, vappuiset kuohut


Vapun odotellun merkeissä maistelimme tällä kertaa kuohuviinejä kaukaa ja vähän lähempää. Vanhan maailman vastapainoa tarjolla oli herkkuja Etelä-Afrikasta sekä Uudesta-Seelannista. Rypäleet olivat melko perinteisiä kuten Chardonnay ja Pinot Noir. Mukana oli myös muita tuttuja lajikkeita, joista yleensä tehdään kuplattomia viinejä. Näistä esimerkkinä Sauvignon Blanc ja Cabernet Franc. Kaikki viinit oli tehty perinteisin menetelmin muistuttaen samppanjan tekomenetelmää. Paikalla meitä oli 19 kerholaista, joista 2 uutta.
Ruoka oli jälleen kerran sovitettu erinomaisesti maisteltaviin viineihin:
  • Alkuun kylmäsavulohitartar paahtoleivän päällä
  • Pääruuaksi kasvislautanen, jossa oli mukana gratinoitua kukkakaalia, parsapiirakkaa, broccolia parmesan-lastujen kera sekä uusia perunoita
  • Jälkiruuaksi tarjottiin mangoherkun, sitruunapiirakan ja suklaakakun kimara




Cuvée Prestige Franciacorta Brut


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
501587
Franciacorta
Chardonnay (75%), Pinot Nero (15%), Pinot Bianco (10%)
29,98 €

Ensimmäinen viini tuli Pohjois-Italian Lombardiasta, Franciacortan kuohuviinialueelta. Tällä alueella tehdään Italian arvostetuimmat kuohuviinit; samppanjarypäleistä, samppanjamenetelmällä. Yksi johtavia tuottajia alueella on Ca’del Bosco, joka on Gambero Rosso – teoksen mukaan Italian toiseksi paras viinintuottaja mitattuna parhaimman luokituksen saaneiden viinien määrällä viimeisten vuosien aikana. Ensimmäisenä on muuan Gaja.
Maistelemamme viini on käytetty terästankeissa (jokainen perusviini omassaan), joissa se on seissyt 7 kuukautta. Sen jälkeen perusviinit on sekoitettu ja siihen on lisätty 20-30% kypsytettyä parhaiden vuosikertojen viiniä. Sekoituksen jälkeen viini on kypsynyt 25 kuukautta pullossa hiivasakan kanssa, jonka jälkeen se on päästetty markkinoille.
Viini oli väriltään erittäin keltainen. Tuoksu oli monitahoinen ja siitä saattoi löytää hedelmäisyyttä ja kenties paahteisuutta. Maussa toistuivat tuoksun aromit: omenaista hedelmäisyyttä ja pehmeää mausteisuutta. Viinin maku oli huomattavan pitkä. Äänestyksessä viini sai 11 ääntä ollen täten illan pidetyin viini.

Lisää alueesta löytyy https://112vuottamatkassa.blogspot.com/p/vi.html


Cuvée Marie-Luise Brut


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
930507
Rheinhessen
Spätburgunder (=Pinot Noir)
34,13 €

Seuraavaksi siirryimme hieman pohjoisemmaksi rieslingin kotiseudulle. Laseissamme oli kylläkin spätburgunder, jota Saksassa vähemmän kuohariksi tehdään. Raumland on monesti tunnustettu Saksan parhaimmaksi sektin tekijäksi. Heidän tuotteensa ovat voittaneet useita palkinto ja on arvostettu Saksan parhaimmiksi erilaisissa yhteyksissä.
Tämä maistettu viini on käytetty teräksessä ja sen jälkeen kypsytetty pullossa. Viinin tuoksu oli monivivahteinen ja runsas. Maussa oli vihreän omenan hapokkuutta. Maku oli kuiva ja jokseenkin hienostunut.. Se ei ollut mikään aromipommi. Äänestyksessä tämä sekt tuli jaetulle toiselle tilalle 7 äänellään.


Cuvée Flamme Crémant de Loire Brut


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
938827
Loire
60% Chardonnay, 25% Cabernet Franc, 15% Chenin Blanc
14,99

No mitäspäs meillä on kolmannessa lasissa – Crémant Loiresta, keskisestä Ranskasta.  Tällä perinteisellä Loiren viinitalolla on linkejä Champagne-alueelle, jossa on talon perustajan Alfred Gartienin nimeä kantava samppanjatuottaja. Tämä tuottaja on tunnettu eritoten kohtuuhintaisista kuohuviineistään, mutta toki tekee myös puna- ja valkoviinejä, jotka tosin eivät ole yhtä laadukkaita kun kuoharit.
Meillä oli maistelussa viinitalon kallein tuote. Viinissä oli hyvin hento tuoksu. Sen kuivassa maussa, suht’ korkeasta sokeripitoisuudesta huolimatta (12g/l), oli omenaista happamuutta ja päärynää – kenties myös sitruunaisuutta ja häivähdys kukkaisuutta. Viinissä oli pienet, jopa vaahtomaiset kuplat, jotka pysyivät pitkään. äänestyksessä viini jäi viimeiseksi 2 äänellään.


Brancott Estate Sauvignon Blanc Brut


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
509467
Marlborough, NZ
Sauvignon Blanc
12,98

Sitten siirryimme mahdollisimman kauas, Uuteen-Seelantiin, joka on tunnettu Sauvignon Blanc valkkareistaa. No voi siitä näköjään tehdä hyvin persoonallista kuohuviiniäkin. Brancottin viinitalo sijaitsee Uuden-Seelannin Eteläsaaren pohjoiskärjessä. Tila on pääsemässä muutaman vuoden kuluttua 50-vuoden ikään ja siten on melko saman ikäinen kuin ensimmäisen viinin tuottaja Franciacortasta. Nykyään talo on ranskalaisjätti Pernod Ricardin omistuksessa.
Viinin tekotavasta ei juurikaan löydy tietoja. Viinin tuoksu oli runsas ja siinä oli makeutta ja marjaisuutta. Ei niin perinteinen kuohuviinin maku jakoi kerholaisten mielipiteet. Maku oli rehevä ja monitahoinen. Siitä löydettiin trooppisia hedelmiä päärynää, karviasta ja yrttisyyttä. Ja löytyi se kissan pissakin. Viinin sanottiin olevan erinomainen seurusteluun ja vappuun. Mieleen nousi Louhisaaren sima. Äänestyksessä viini jakoi toisen tilan 7 äänellään.


Perla Pinot Nero Brut


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
908417
Valpollicella, It
Pinot Nero
12,60 €

paltaan takaisin vanhalle mantereelle ja takaisin Italiaan – ja ei, ei vieläkään prosecco vaan perinteisillä menetelmillä valmistettu pinot nero Valpollicellasta.  Tämä yli satavuotinen viinitalo on lähtöisin Valpollicellasta, josta suurin osa heidän viineistään vieläkin tulee, mutta he ovat laajentaneet toimintaansa muuallekin Italiaan, aina Apuliaan asti. Samoin kuin edellisestä viinistä niin ei tästäkään oli juuri muita tietoja saatavilla kuin ”lain määräämät” alkoholi- ja sokeripitoisuudet.
Tuoksultaan tämä viini oli edellisen vastakohta – tuoksu oli mieto. Maussa pääsivät esiin kukkaiset ja parfyymiset aromit. Viinissä oli mausteisuutta ja kenties pieni makeus. Viinissä oli pienet kuplat. Sen sanottiin tuovan mieleen esanssikaramellin. Äänestyksessä tämä viini sai 4 ääntä.


Môreson Solitaire Méthode Cap Classique Brut


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
551877
Franschhoek, Paarl, ZA
Chardonnay
23,08 €

Viimeisenä vuorossa oli viini Etelä-Afrikasta. Môresonin viinitila on siirtymässä kokonaan luomutuotantoon. He korostavat luonnonmukaista ja omistautunutta viinivalmistusta. Tämä 100% chardonnay on tehty samppanjamenetelmällä kypsyttäen viiniä 24 kuukautta pullossa hiivasakan kanssa. Pieni osa perusviinistä on käynyt myös tammitynnyrissä.
Viini tuoksussa oli leipäisyyttä ja tämä toistui myös maussa. Viinissä oli myös mineraalisuutta. Viinin sanottiin maistuvan paahtoleivältä, jossa on päällä kitkerää appelsiinimarmeladia. Äänestyksessä tämä leipä sai 3 ääntä.




Näin tällä kertaa – seuraavalla kerralla 16.5., mutta tällä kertaa Lohjan keskustassa kahvio Café Carnevalessa punaviinien merkeissä.