Huhtikuu 2019, vappuiset kuohut
Vapun odotellun
merkeissä maistelimme tällä kertaa kuohuviinejä kaukaa ja vähän lähempää.
Vanhan maailman vastapainoa tarjolla oli herkkuja Etelä-Afrikasta sekä
Uudesta-Seelannista. Rypäleet olivat melko perinteisiä kuten Chardonnay ja
Pinot Noir. Mukana oli myös muita tuttuja lajikkeita, joista yleensä tehdään
kuplattomia viinejä. Näistä esimerkkinä Sauvignon Blanc ja Cabernet Franc.
Kaikki viinit oli tehty perinteisin menetelmin muistuttaen samppanjan
tekomenetelmää. Paikalla meitä oli 19 kerholaista, joista 2 uutta.
Ruoka oli jälleen
kerran sovitettu erinomaisesti maisteltaviin viineihin:
- Alkuun kylmäsavulohitartar paahtoleivän päällä
- Pääruuaksi kasvislautanen, jossa oli mukana gratinoitua kukkakaalia, parsapiirakkaa, broccolia parmesan-lastujen kera sekä uusia perunoita
- Jälkiruuaksi tarjottiin mangoherkun, sitruunapiirakan ja suklaakakun kimara
Cuvée Prestige Franciacorta Brut
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Hinta
|
501587
|
Franciacorta
|
Chardonnay (75%), Pinot
Nero (15%), Pinot Bianco (10%)
|
29,98 €
|
Ensimmäinen viini
tuli Pohjois-Italian Lombardiasta, Franciacortan kuohuviinialueelta. Tällä
alueella tehdään Italian arvostetuimmat kuohuviinit; samppanjarypäleistä,
samppanjamenetelmällä. Yksi johtavia tuottajia alueella on Ca’del Bosco, joka
on Gambero Rosso – teoksen mukaan Italian toiseksi paras viinintuottaja
mitattuna parhaimman luokituksen saaneiden viinien määrällä viimeisten vuosien
aikana. Ensimmäisenä on muuan Gaja.
Maistelemamme
viini on käytetty terästankeissa (jokainen perusviini omassaan), joissa se on
seissyt 7 kuukautta. Sen jälkeen perusviinit on sekoitettu ja siihen on lisätty
20-30% kypsytettyä parhaiden vuosikertojen viiniä. Sekoituksen jälkeen viini on
kypsynyt 25 kuukautta pullossa hiivasakan kanssa, jonka jälkeen se on päästetty
markkinoille.
Viini oli
väriltään erittäin keltainen. Tuoksu oli monitahoinen ja siitä saattoi löytää
hedelmäisyyttä ja kenties paahteisuutta. Maussa toistuivat tuoksun aromit:
omenaista hedelmäisyyttä ja pehmeää mausteisuutta. Viinin maku oli huomattavan
pitkä. Äänestyksessä viini sai 11 ääntä ollen täten illan pidetyin viini.
Lisää alueesta löytyy https://112vuottamatkassa.blogspot.com/p/vi.html
Lisää alueesta löytyy https://112vuottamatkassa.blogspot.com/p/vi.html
Cuvée Marie-Luise Brut
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Hinta
|
930507
|
Rheinhessen
|
Spätburgunder (=Pinot
Noir)
|
34,13 €
|
Seuraavaksi siirryimme hieman pohjoisemmaksi rieslingin kotiseudulle.
Laseissamme oli kylläkin spätburgunder, jota Saksassa vähemmän kuohariksi
tehdään. Raumland on monesti tunnustettu Saksan parhaimmaksi sektin tekijäksi.
Heidän tuotteensa ovat voittaneet useita palkinto ja on arvostettu Saksan
parhaimmiksi erilaisissa yhteyksissä.
Tämä maistettu viini on käytetty teräksessä ja sen jälkeen kypsytetty
pullossa. Viinin tuoksu oli monivivahteinen ja runsas. Maussa oli vihreän
omenan hapokkuutta. Maku oli kuiva ja jokseenkin hienostunut.. Se ei ollut
mikään aromipommi. Äänestyksessä tämä sekt tuli jaetulle toiselle tilalle 7
äänellään.
Cuvée Flamme Crémant de Loire Brut
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Hinta
|
938827
|
Loire
|
60% Chardonnay, 25%
Cabernet Franc, 15% Chenin Blanc
|
14,99
|
No mitäspäs meillä on kolmannessa lasissa – Crémant Loiresta, keskisestä
Ranskasta. Tällä perinteisellä Loiren
viinitalolla on linkejä Champagne-alueelle, jossa on talon perustajan Alfred
Gartienin nimeä kantava samppanjatuottaja. Tämä tuottaja on tunnettu eritoten kohtuuhintaisista
kuohuviineistään, mutta toki tekee myös puna- ja valkoviinejä, jotka tosin
eivät ole yhtä laadukkaita kun kuoharit.
Meillä oli maistelussa viinitalon kallein tuote. Viinissä oli hyvin
hento tuoksu. Sen kuivassa maussa, suht’ korkeasta sokeripitoisuudesta
huolimatta (12g/l), oli omenaista happamuutta ja päärynää – kenties myös
sitruunaisuutta ja häivähdys kukkaisuutta. Viinissä oli pienet, jopa
vaahtomaiset kuplat, jotka pysyivät pitkään. äänestyksessä viini jäi
viimeiseksi 2 äänellään.
Brancott Estate Sauvignon Blanc Brut
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Hinta
|
509467
|
Marlborough, NZ
|
Sauvignon Blanc
|
12,98
|
Sitten siirryimme mahdollisimman kauas, Uuteen-Seelantiin, joka on
tunnettu Sauvignon Blanc valkkareistaa. No voi siitä näköjään tehdä hyvin
persoonallista kuohuviiniäkin. Brancottin viinitalo sijaitsee Uuden-Seelannin
Eteläsaaren pohjoiskärjessä. Tila on pääsemässä muutaman vuoden kuluttua 50-vuoden
ikään ja siten on melko saman ikäinen kuin ensimmäisen viinin tuottaja
Franciacortasta. Nykyään talo on ranskalaisjätti Pernod Ricardin omistuksessa.
Viinin tekotavasta ei juurikaan löydy tietoja. Viinin tuoksu oli runsas
ja siinä oli makeutta ja marjaisuutta. Ei niin perinteinen kuohuviinin maku
jakoi kerholaisten mielipiteet. Maku oli rehevä ja monitahoinen. Siitä
löydettiin trooppisia hedelmiä päärynää, karviasta ja yrttisyyttä. Ja löytyi se
kissan pissakin. Viinin sanottiin olevan erinomainen seurusteluun ja vappuun.
Mieleen nousi Louhisaaren sima. Äänestyksessä viini jakoi toisen tilan 7
äänellään.
Perla Pinot Nero Brut
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Hinta
|
908417
|
Valpollicella, It
|
Pinot Nero
|
12,60 €
|
paltaan takaisin vanhalle mantereelle ja takaisin Italiaan – ja ei, ei
vieläkään prosecco vaan perinteisillä menetelmillä valmistettu pinot nero
Valpollicellasta. Tämä yli satavuotinen
viinitalo on lähtöisin Valpollicellasta, josta suurin osa heidän viineistään
vieläkin tulee, mutta he ovat laajentaneet toimintaansa muuallekin Italiaan,
aina Apuliaan asti. Samoin kuin edellisestä viinistä niin ei tästäkään oli
juuri muita tietoja saatavilla kuin ”lain määräämät” alkoholi- ja
sokeripitoisuudet.
Tuoksultaan tämä viini oli edellisen vastakohta – tuoksu oli mieto.
Maussa pääsivät esiin kukkaiset ja parfyymiset aromit. Viinissä oli
mausteisuutta ja kenties pieni makeus. Viinissä oli pienet kuplat. Sen
sanottiin tuovan mieleen esanssikaramellin. Äänestyksessä tämä viini sai 4
ääntä.
Môreson Solitaire Méthode Cap Classique Brut
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Hinta
|
551877
|
Franschhoek, Paarl, ZA
|
Chardonnay
|
23,08 €
|
Viimeisenä vuorossa oli viini Etelä-Afrikasta. Môresonin viinitila on
siirtymässä kokonaan luomutuotantoon. He korostavat luonnonmukaista ja
omistautunutta viinivalmistusta. Tämä 100% chardonnay on tehty
samppanjamenetelmällä kypsyttäen viiniä 24 kuukautta pullossa hiivasakan
kanssa. Pieni osa perusviinistä on käynyt myös tammitynnyrissä.
Viini tuoksussa oli leipäisyyttä ja tämä toistui myös maussa. Viinissä
oli myös mineraalisuutta. Viinin sanottiin maistuvan paahtoleivältä, jossa on
päällä kitkerää appelsiinimarmeladia. Äänestyksessä tämä leipä sai 3 ääntä.
Näin tällä kertaa – seuraavalla kerralla 16.5., mutta tällä kertaa
Lohjan keskustassa kahvio Café Carnevalessa punaviinien merkeissä.