sunnuntai 10. maaliskuuta 2019


Helmikuu 2019: Bache benen Unkari ja Italia

Tällä kertaa meillä oli saada vierailija viiniin tuoja Bache Beneltä, Tanja Turunen. Hän oli tuonut mukanaan erittäin mielenkiintoisia ja harvinaisempia viinejä niin Unkarista kuin myös Italiasta. Nämä on ne maat, joista Tanja firma ammentaa myytävää. Näitä viinejä voi hankkia Bache Benen liikkeestä Tallinnasta (yhteistiedot firman web sivuilla). Tanja oli rakentanut viineistään monipuolisen kattauksen. Kävimme läpi viinit pareittain ja maistuimme niitä myös ruuan kanssa. Hän kertoi viineistä monipuolisesti ja hänen tapansa esitellä oli hyvin eloisa ja innostava. Valitettavasti hän ei tuonut mukanaan mitään perustietoja viineistään, joten alla oleva kirjoitus on melko mustinvarainen.

Hannes oli valinnut ruuat, jotka sopivat erinomaisesti viinien seuraksi.
  • Alkuun kermaista kukkakaalikeittoa
  • Pääruuaksi naudankieltä Italiana, joka toi monelle lapsuuden mieleen
  • Ja jälkiruuaksi kermahyytelöä


Illan viinilista

IoTeti


Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Alkoholi
Veneto
donello
12 %

Ensimmäisenä maistelimme kuohuviinin Veneton alueelta. Tämä samppanjamenetelmällä tehty viini on kypsynyt hiivan kanssa 36 kuukautta pullossa ennen uudelleen korkitusta. Viinin tuoksusta löytyi sitrusta, jota myös oli maussa. Lisänä maistui hedelmällisyyttä, melonia, mineraalisuutta sekä toffeeta. Viinissä oli hienot kuplat ja jälkimaku jäi pyörimään suuhun pitkäksi aikaa. Viini oli hyvin tasapainoinen hapokkuuden ja hedelmällisyyden sekoitus.

Sabar Kéknyelű "Kőmagas" 2017


Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Alkoholi
Sokeri
Balaton Uplands
kéknyelű
2017
12,5 %
8,1 g/l

Toisessa lasissa meillä oli miellyttävä, suurimmalle osalle uusi tuttavuus, valkoviini Baltonin lähistöltä. Viini on kypsytetty 7 kuukautta kevyesti paahdetuissa tammitynnyreissä. Viini oli väriltään erittäin vaalea ja tuoksussa saattoi havaita marjaisia, ehkä karviaismaisia vivahteita. Maku oli hedelmäinen ja siitä saattoi löytää omenaa, yrttejä, toffeeta, vaniljaa ja marsipaania. Maku ei ollut täysin kuiva ja se kasvoi ruuan myötä.

Pietrachiara


Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Alkoholi
Sokeri
Emilia-Romagna
Sorbara


Seuraavaksi palasimme takaisin Italiaan ja lambruscon pariin. Valitettavasti viinistä löytyi hyvin niukalti tietoa. Viini oli lohenpunainen. Sen tuoksu li tyypillinen lambruscolle: mansikkainen hedelmätikkari tuli mieleen. Maku oli huikan karvas ja marjamehuinen, kenties karpaloon vivahtava. Eräs komemmentti oli, että maku oli kuin olisi juonut käynyttä muumilimua.

Jekl Unicornis


Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Alkoholi
Sokeri
Villány
Merlot
2009
13,5 %


Palasimme Unkariin ja siirryimme punaisiin. Myöskään tästä viinistä ei lii’emmin tietoa löytynyt. Väriltään viini oli rusehtavan punainen – vanhan viinin värinne. Tuoksussa oli makean marjasurvoksen tuoksua sekä nahkaisuutta. Maku oli paahteisen pippurinen Makua ryyditti pieni karvaus ja nahkaisuus. Marjaisuutta toivat karpalon vivahteet. Viini oli tasapainoinen ja makoisaa hapokkuutta täydensivät pehmentyneet tanniinit.

MORO del Moro


Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Alkoholi
Sokeri
Emilia-Romagna
Lambrusco Pjcol Ross 60%
Ancellotta 40%
2009
14,5 %
6 g/l

Ja sitten jälleen Italiaan vaikka viinin nimi veikin ajatuksen Tampereen suuntaan. Tämä viini on tehty passito-menetelmällä ensin kuivaten rypäleitä muutaman kuukauden, jonka jälkeen osin rusinoituneet rypäleet on puristettu ja käytetty. Sen jälkeen viiniä on kypsytetty pari vuotta tynnyreissä ja vielä sen jälkeen pulloissa ennen myyntiin laskua.

Viinin väri oli edellisen tavoin ”vanhan viinin” väri. Jo tuoksussa tuli esiin portviinimäisiä vivahteita, jotka korostuivat maussa. Makupalettiin kuuluivat myös kahvi, pippuri ja tumma suklaa. Makua ryyditti pehmeät tanniinit.

Dolce Et Ameno


Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Alkoholi
Sokeri
Veneto
garganega
12 %
20%

Lopuksi palasimme samaan tuottajaan, joka oli tehnyt myös ensimmäisenä maistetun viinin. Kyseessä oli talon makea tai oikeammin makeahko jälkiruokaviini. Rypälelajikehan on Venetossa yleisesti soaveen käytetty garganega. Myös tämä viini on tehty passito- menetelmällä ja rypäleet ovat kuivaneet 5 kuukautta ennen puristusta.

Viini oli lähes hajuton. Jälkiruokaviiniksi ehkä yllättävän vähän makealta maistuva. Mausta löytyi myös pientä kirpeyttä ja yrttisyyttä. Viini sopi erittäin hyvin yhteen jälkiruuan kuusen kerkän kanssa.

Seuraavalla kerralla 21.3. meillä on tarjolla Alsacen alueen valkoviinejä.