Helmikuu 2019: Bache benen Unkari ja Italia
Tällä kertaa
meillä oli saada vierailija viiniin tuoja Bache Beneltä, Tanja Turunen. Hän oli
tuonut mukanaan erittäin mielenkiintoisia ja harvinaisempia viinejä niin
Unkarista kuin myös Italiasta. Nämä on ne maat, joista Tanja firma ammentaa myytävää.
Näitä viinejä voi hankkia Bache Benen liikkeestä Tallinnasta (yhteistiedot
firman web sivuilla). Tanja oli rakentanut viineistään monipuolisen kattauksen.
Kävimme läpi viinit pareittain ja maistuimme niitä myös ruuan kanssa. Hän
kertoi viineistä monipuolisesti ja hänen tapansa esitellä oli hyvin eloisa ja
innostava. Valitettavasti hän ei tuonut mukanaan mitään perustietoja
viineistään, joten alla oleva kirjoitus on melko mustinvarainen.
Hannes oli
valinnut ruuat, jotka sopivat erinomaisesti viinien seuraksi.
- Alkuun kermaista kukkakaalikeittoa
- Pääruuaksi naudankieltä Italiana, joka toi monelle lapsuuden mieleen
- Ja jälkiruuaksi kermahyytelöä
![]() |
Illan viinilista |
IoTeti
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
Alkoholi
|
Veneto
|
donello
|
12 %
|
Ensimmäisenä
maistelimme kuohuviinin Veneton alueelta. Tämä samppanjamenetelmällä tehty
viini on kypsynyt hiivan kanssa 36 kuukautta pullossa ennen uudelleen
korkitusta. Viinin tuoksusta löytyi sitrusta, jota myös oli maussa. Lisänä
maistui hedelmällisyyttä, melonia, mineraalisuutta sekä toffeeta. Viinissä oli
hienot kuplat ja jälkimaku jäi pyörimään suuhun pitkäksi aikaa. Viini oli hyvin
tasapainoinen hapokkuuden ja hedelmällisyyden sekoitus.
Sabar Kéknyelű "Kőmagas" 2017
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
Alkoholi
|
Sokeri
|
Balaton Uplands
|
kéknyelű
|
2017
|
12,5 %
|
8,1 g/l
|
Toisessa lasissa
meillä oli miellyttävä, suurimmalle osalle uusi tuttavuus, valkoviini Baltonin
lähistöltä. Viini on kypsytetty 7 kuukautta kevyesti paahdetuissa
tammitynnyreissä. Viini oli väriltään erittäin vaalea ja tuoksussa saattoi
havaita marjaisia, ehkä karviaismaisia vivahteita. Maku oli hedelmäinen ja
siitä saattoi löytää omenaa, yrttejä, toffeeta, vaniljaa ja marsipaania. Maku
ei ollut täysin kuiva ja se kasvoi ruuan myötä.
Pietrachiara
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
Alkoholi
|
Sokeri
|
Emilia-Romagna
|
Sorbara
|
|
Seuraavaksi
palasimme takaisin Italiaan ja lambruscon pariin. Valitettavasti viinistä
löytyi hyvin niukalti tietoa. Viini oli lohenpunainen. Sen tuoksu li
tyypillinen lambruscolle: mansikkainen hedelmätikkari tuli mieleen. Maku oli
huikan karvas ja marjamehuinen, kenties karpaloon vivahtava. Eräs komemmentti
oli, että maku oli kuin olisi juonut käynyttä muumilimua.
Jekl Unicornis
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
Alkoholi
|
Sokeri
|
Villány
|
Merlot
|
2009
|
13,5 %
|
|
Palasimme
Unkariin ja siirryimme punaisiin. Myöskään tästä viinistä ei lii’emmin tietoa
löytynyt. Väriltään viini oli rusehtavan punainen – vanhan viinin värinne.
Tuoksussa oli makean marjasurvoksen tuoksua sekä nahkaisuutta. Maku oli
paahteisen pippurinen Makua ryyditti pieni karvaus ja nahkaisuus. Marjaisuutta
toivat karpalon vivahteet. Viini oli tasapainoinen ja makoisaa hapokkuutta
täydensivät pehmentyneet tanniinit.
MORO del Moro
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
Alkoholi
|
Sokeri
|
Emilia-Romagna
|
Lambrusco Pjcol Ross 60%
Ancellotta 40%
|
2009
|
14,5 %
|
6 g/l
|
Ja sitten jälleen
Italiaan vaikka viinin nimi veikin ajatuksen Tampereen suuntaan. Tämä viini on
tehty passito-menetelmällä ensin kuivaten rypäleitä muutaman kuukauden, jonka
jälkeen osin rusinoituneet rypäleet on puristettu ja käytetty. Sen jälkeen viiniä
on kypsytetty pari vuotta tynnyreissä ja vielä sen jälkeen pulloissa ennen
myyntiin laskua.
Viinin väri oli
edellisen tavoin ”vanhan viinin” väri. Jo tuoksussa tuli esiin portviinimäisiä
vivahteita, jotka korostuivat maussa. Makupalettiin kuuluivat myös kahvi,
pippuri ja tumma suklaa. Makua ryyditti pehmeät tanniinit.
Dolce Et Ameno
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
Alkoholi
|
Sokeri
|
Veneto
|
garganega
|
12 %
|
20%
|
Lopuksi palasimme
samaan tuottajaan, joka oli tehnyt myös ensimmäisenä maistetun viinin. Kyseessä
oli talon makea tai oikeammin makeahko jälkiruokaviini. Rypälelajikehan on Venetossa
yleisesti soaveen käytetty garganega. Myös tämä viini on tehty passito-
menetelmällä ja rypäleet ovat kuivaneet 5 kuukautta ennen puristusta.
Viini oli lähes
hajuton. Jälkiruokaviiniksi ehkä yllättävän vähän makealta maistuva. Mausta
löytyi myös pientä kirpeyttä ja yrttisyyttä. Viini sopi erittäin hyvin yhteen
jälkiruuan kuusen kerkän kanssa.
Seuraavalla kerralla 21.3. meillä on tarjolla Alsacen alueen valkoviinejä.