lauantai 3. marraskuuta 2018


Punaviinejä Yhdysvaltojen lännestä

Olimme tällä kertaa ottaneet aiheeksemme Kalifornian ja Washingtonin cabernet sauvignon rypäleestä tehdyt viinit; kolme kummastakin osavaltiosta. Alkon hakualgoritmien avustuksella joukkoon livahti myös yksi pääosin zinfandelista tehty viini. Tällä kertaa viinien arvostelu ja edes erottaminen toisistaan oli melko haastavaa. Kaikki toki olivat hyviä viinejä, mutta tyyliltään hyvin saman tyyppisiä ja äänestyksen tulos oli melko tasainen. Edes tuo lähes neljä kertaa kalliimpi, eikä myöskään tuo Zinfandel, erottuneet selvästi joukosta. Viinit maisteltiin sokkona, joka lisäsi mielenkiintoa. Mukana oli tällä kertaa 22 kerholaista.



Ruokana tällä kertaa Hanneksen listalla oli
  • alkupalaksi kana-pekonisalaatti
  • pääruuaksi syksyistä härkäpataa
  • jälkiruuaksi suklaakakkua kotijäätelön kera

Louis M. Martini Cabernet Sauvignon 

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
492507
Sonoma, CA
Cabernet Sauvignon, Merlot, Petite Sirah, Cabernet Franc
2014
19,99 €

Aloitimme maistelun Kaliforniasta. Tämä Sonoman alueelta tuleva viini oli tuoksultaan kovin marjaisa. Maussa toistuivat kypsän marjaisat aromit. Lisäksi siitä löysimme lakritsaa ja hentoa mausteisuutta. Viini oli pehmeän tanniininen. Äänestyksessä se sai 6 ääntä.

Cannonball Cabernet Sauvignon

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
949687
Kalifornia
Cabernet Sauvignon
2014
23,90 €

Myös toinen viini oli kotoisin Kaliforniasta. Tuoksussa oli happamuutta ja makeutta. Viinin mausta saattoi löytää happamia marjoja kuten puolukkaa. Viinissä maistui myös tammisuus ja kenties pieni makeuskin. Äänestyksessä viini sai 5 ääntä.


Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
924617
Columbia Valley, WA
87% Cabernet Sauvignon,6% Merlot, 4% Syrah,1% Malbec, 1% CabernetFranc, 1% Petit Verdot
2015
19,98 €

Seuraavaksi siirryttiin hiukan pohjoisemmaksi Washingtoniin. Tuoksu toi mieleen happaman hillon. Maku oli kova ja mausteinen. Siitä löytyi myös tervaisuutta. Viini oli hapokas verrattuna muihin maistelussa olleisiin. Tämä viini vei äänestyksen voiton 10 äänellään.


Wines of Substance Bx Klein Vineyard

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
903397
Walla Walla, WA
45% Cabernet Sauvignon; 28% Merlot; 27%
2013
81,99 €

Pysytään Washingtonissa. Kulttituottajan (Charles Smith) huippuviini oli päätynyt neljänteen lasiin. Viini tuoksu oli kaikkien muiden viinien tapaan marjaisa ja tumman sävytteinen. Maussa tuttu marjaisuus jatkui tällä kertaa ehkä hiukan karvaaseen kääntyen. Maussa oli myös mausteisuutta ja ”rikkisyyttä”. Äänestyksessä tämä kallein viini jäi jaetulle viimeiselle sijalla 5 äänellä.


Chateau Smith Cabernet Sauvignon

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
928997
Walla Walla, WA
97% Cabernet Sauvignon, 2% Petit Verdot, 1% Cabernet Franc
2015
24,91 €

Seuraavaksi oli vuorossa kolmas washingtonilainen. Tuottaja oli sama kuin tuossa neljännessä. Viini tuoksui voimakkaan happamalta ja ”maitoiselta”. Toki myös marjaisuutta löytyi. Maku oli tamminen ja pehmeän tanniininen, ehkäpä jopa toffeinen. Marjoista saattoi havaita tyypillisiä mustaherukan vivahteita. Äänestyksessä viini tuli toiseksi 9 äänellään.


Tom of Finland Outstanding Red

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
914107
?
Kalifornia
Zinfandel, Merlot, Cabernet Sauvignon
2015
15,90 €

Viimeiseksi palasimme takaisin Kaliforniaan. Tämän viinin varsinainen tuottaja jäi hämärän peittoon kovasta hakemisesta huolimatta. Tuoksussa oli kuivattuja hedelmiä. Maku oli paahteinen, mustaherukkainen, mausteinen ja voimakkaan tanniininen. Viinin sanottiin olevan ”pölyisä”. Äänestyksessä viini sijoittui keskikastiin 7 äänellään.

Marraskuussa maistellaan sitten "supertoskanalaisia"