ELOKUU 2021
Melkein vuosi on kulunut edellisestä yhteisestä
tapaamisestamme. Tarkoituksenamme oli järjestää kerhon 30-vuotisjuhlat viime
syksynä, mutta olosuhteiden pakosta jouduimme ne lykkäämään parempiin aikoihin.
Kyseessä lienee kerhomme pisin tauko. Kerho on perustettu Matin ja Tuulan
ruokapöydän äärellä mm. Cheval Blancia maistellen. Tämän jälkeen
kerhotapaamisissa on maisteltu yli 1500 viiniä, jotkut jopa useamman kerran.
Suomalainen viinikulttuuri on kokenut melkoisia muutoksia tämän 30 vuoden
aikana. Maahantuonnin monopoli on vapautunut. Alkon viinivalikoima on
monipuolistunut ja kattaa tällä hetkellä yli 10 000 nimikettä varmaankin lähes
kaikista maista, jossa viiniä kaupallisesti valmistetaan. Ja tilaavatpa jotkut
harrastajat viininsä verkkokaupoistakin. Viinistä ilmestyy vuosittain useita
kirjoja ja myös lehdissä viiniaiheisia artikkeleja on päivittäin. Tämän lisäksi
myös ravintolat panostavat viineihin yhä laajemmin. Esim. Lohjalla on
useammassakin paikassa mukavan laaja viinivalikoima.
Kerhon 30-vuotiskakku |
Joitakin kertoja olemme kokoontuneet virtuaalisesti, mutta
vasta nyt pääsimme kokoontumaan mainioiden viinien ja hyvän ruuan ääreen
vanhaan tuttuun paikkaan ravintola Hannekseen. Vieraaksemme olimme saaneet
vanhan tuttumme Jaana Virkin Interbrandsiltä, joka oli valinnut meille makoisan
kattauksen kuohu- ja valkoviinejä. Näytti siltä, että tapaaminen oli odotettu,
koska paikalle oli tullut 28 kerholaista, joista ainakin yksi oli mukana
ensimmäistä kertaa.
Ruuaksi Hannes tarjosi alkuun porkkanasosekeittoa, joka oli
ryyditetty itsetehdyllä kuusenkerkkäpestolla, timjamilla sekä vuohenjuustolla.
Pääruokana söimme haukimureketta hummerikastikkeella, perunaa ja kasviksia.
Jälkiruuaksi Hannes oli leiponut 30-vuotiskakun, tiramisùn jossa kostuketta ei
oltu säästelty.
Illan viineiksi Jaana oli valinnut sekoituksen perinteisiä
sekä hiukan uudempiakin viinityyppejä: englantilainen kuohari, kaksi
samppanjaa, Soave, Pouilly-Fumé ja valkoviini Baskimaalta. Katsotaanpa mitä
kerholaiset viineistä pitivät. Äänestyksessämme kuoharit ja valkoviinit
arvioitiin erikseen.
Gusbourne Blanc de Blancs Brut
Alkon # |
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
959311 |
Kent, Engl. |
Chardonnay |
2014 |
55,99€ |
Englanti on viinimaana noussut nyt kuluvalla vuosisadalla
aivan uudelle tasolle. Varsinkin kuohuviinit ovat nykyään tasokkaita, osittain
johtuen panostamisesta laatuun viinien valmistuksessa, osittain
ilmastonmuutoksen aiheuttamasta lämpenemisestä. Tämä lämpeneminen on
mahdollistanut tasapainoisempien viinien valmistuksen, koska rypäleiden
liiallista hapokkuutta on helpompi pitää kurissa. Ensimmäisessä lasissamme oli
perinteisellä samppanjamenetelmällä, samppanjarypäleestä valmistettu
kuohuviini. Viinin valmistaja Gusbourne on yksi Englannin arvostetuimmista
viinitaloista.
Viini oli väriltään vaaleankeltaista. Siinä tuoksui
tammituksen ja hiivasakan tuoma paahtoleipä. Myös hedelmäisyyttä löysimme,
kuten rusinaa ja sitrusta. Maku oli tasapainoinen ja sopivan hapokas sekä
raikas. Siitä saattoi maistaa tuoksussa aromimaailmaa: briossia,
pähkinäisyyttä, sitrusta, vihreää omenaa sekä pientä valkopippuriin vivahtavaa
mausteisuutta. Jälkimaku oli pitkä. Äänestyksessä viini sai 11 ääntä.
J. Charpentier Millésime
Alkon # |
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
558187 |
Champagne, Fr, |
Pinor Noir, Pinot Meunier,
Chardonnay |
2010 |
39,98€ |
Toisen lasin myötä siirryimme Ranskaa ja samppanjaan. Kyseessä on pientuottajan vuosikertasamppanja, jolla oli ikää jo yli kymmenen vuotta. Viini oli perinteinen sekoitus alueen päärypälelajikkeita. Viinin värissä oli havaittavissa iän mukanaan tuomaa keltaisuutta. Tuoksussa tuntui paahtoleipä ja kenties vieno makeus. Maku oli tasapainoinen ja melko hapokas, johon hedelmäisyyttä toi vaalean karviaisen ja hieman hapantuneet omenapudokkaan aromit. Maussa oli myös hiivaleipämäisyyttä. Äänestyksessä viini sai 7 ääntä.
Charles Heidsieck Vintage Brut
Alkon # |
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
926027 |
Champagne, Fr, |
Chardonnay, Pinot Noir |
2012 |
87,75€ |
Toinen samppanjamme kuului suuren tuottajan valikoimiin.
Tämäkin oli vuosikertasamppanja ja hiukan nuorempi kuin ensin maistettu. Tuoksu
oli moniulotteinen ja siinä oli niin tammituksen kuin myös hedelmäisyyden
aromeja. Maku toisti tuoksun aromimaailmaa ja siitä löysimme vihreää omenaa,
pähkinää ja kermaisuutta sekä hentoa hunajaisuutta. Äänestyksessä tämä oli
kerholaisten ylivoimainen suosikki 35 äänellään. Viinin todettiin olevan
erinomainen ruokasamppanja.
Runcata
Alkon # |
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
574497 |
Veneto, It. |
Garganega |
2018 |
24,99€ |
Sitten hyppäsimme Raskasta Italiaan Veneton alueelle. Sieltä
tulee perinteinen Soave joka tehdään Garganega-rypäleestä. Tämä maistettu viini
oli Soave Superiore eli tulee pieneltä alueelta Veronasta 20-30 km itään. Soave
on Suomessakin pitkään tunnettu viini, mutta lienee saanut hiukan “halvan
viinin” maineen johtuen lähinnä halvoista bulkkiviineistä. Garganega on hyvin
satoisa rypäle, joten siitä on helppo tehdä kyseisiä viinejä.
Tämä lasissamme ollut viini on kuitenkin laadukkaasti tehty.
Se oli väriltään vaaleankeltainen, kuten kaikki muutkin maistelemamme
valkkarit. Tuoksu oli alkuun hieman erikoinen, eikä siitä oikein saanut kiinni.
Tarkemmin tuoksuttaessa siitä löytyi tammea ja yrttejä. Maku oli tammitetun
kermainen ja hedelmäisyyttä toivat melonin ja persikan aromit. Maku oli myös
paahteinen ja täyteläinen. Viinissä oli myös napsakka hapokkuus. Äänestyksessä
viini sai 12 ääntä.
Gorka Izagirre Basque
Alkon # |
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
932144 |
DO Bizkaiko Txakolina, Sp. |
Hondarrabi Zuri 50%, Hondarrabi Zeratia 50% |
2019 |
17,99€ |
Siirrytään Espanjaan ja tarkemmin Baskimaalle. Täällä Michelin-ravintoloiden keskuksessa tehdään myös viinejä tai itse asiassa on taidettu tehdä roomalaisten ajoista lähtien. Alueen viinejä ei juurikaan tunneta Baskimaan ulkopuolella ja käytetyt rypälelajikkeet ovat hyvin pitkälti paikallisia. Näin myös maistamassamme viinissä, joka on myös tehty “pienistä” lajikkeista. Tuo Hondarrabi Zuri on jokseenkin yleinen Baskimaalla, mutta toista ei edes Google tunne.
Itse viini oli vaalean keltainen. Sen tuoksu oli yllätys:
hedelmäinen ja nallekarkkimainen. Maku toisti tuoksua. Se oli lähes
karkkimaisen hedelmäinen ja siinä maistui valkoherukka sekä päärynä, jopa
vihreä kuula mainittiin. Hapokkuus oli yllättävän alhainen tämän alueen
viineille. Eli viini poikkesi täysin esim. läheisen Rias Baixas alueen
Albariñosta. Äänestyksessä viini sai vain 4 ääntä.
de Ladoucette Pouilly-Fumé 2019
Alkon # |
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
7382 |
AC Pouilly-Fumé |
Sauvignon Blanc |
2019 |
36,98 |
Viimeiseksi maistoimme todellisen klassikon Loiren laaksosta. Kyseinen viini on ollut Alkon valikoimissa jo vuosikymmeniä. Viini on puhdaspiirteinen Loiren Sauvignon Blanc. Viinin tuoksu oli hennon hedelmäinen. Maku toi mieleen vihreitä asioita ja yrttejä. Hedelmäisyyttä toivat vaaleiden marjojen aromit. Viinin hapokkuus ja pieni mineraalisuus teki siitä raikkaan. Sanottiinpa viinin olevan jopa elegantti. Klassinen ranskalainen valkoviini! Äänestyksessä viini voitti ylivoimaisesti 34 äänellään.
Rehtori ja opettaja |
Lopuksi vielä suuret kiitokset kaikkien Leenalle, Tuulalle
ja Matille kerhon aloittamisesta ja hengissä pitämisestä kaikkien näiden (ja
myös tulevien) vuosien ajan. Ilman teitä ja kerhoa Lohjalaisten
viinikulttuurissa olisi iso aukko.
Seuraavalla kerralla lähdemme Venetoon maistelemaan
Corvinaa.