maanantai 30. elokuuta 2021

ELOKUU 2021

Melkein vuosi on kulunut edellisestä yhteisestä tapaamisestamme. Tarkoituksenamme oli järjestää kerhon 30-vuotisjuhlat viime syksynä, mutta olosuhteiden pakosta jouduimme ne lykkäämään parempiin aikoihin. Kyseessä lienee kerhomme pisin tauko. Kerho on perustettu Matin ja Tuulan ruokapöydän äärellä mm. Cheval Blancia maistellen. Tämän jälkeen kerhotapaamisissa on maisteltu yli 1500 viiniä, jotkut jopa useamman kerran. Suomalainen viinikulttuuri on kokenut melkoisia muutoksia tämän 30 vuoden aikana. Maahantuonnin monopoli on vapautunut. Alkon viinivalikoima on monipuolistunut ja kattaa tällä hetkellä yli 10 000 nimikettä varmaankin lähes kaikista maista, jossa viiniä kaupallisesti valmistetaan. Ja tilaavatpa jotkut harrastajat viininsä verkkokaupoistakin. Viinistä ilmestyy vuosittain useita kirjoja ja myös lehdissä viiniaiheisia artikkeleja on päivittäin. Tämän lisäksi myös ravintolat panostavat viineihin yhä laajemmin. Esim. Lohjalla on useammassakin paikassa mukavan laaja viinivalikoima.

Kerhon 30-vuotiskakku


Joitakin kertoja olemme kokoontuneet virtuaalisesti, mutta vasta nyt pääsimme kokoontumaan mainioiden viinien ja hyvän ruuan ääreen vanhaan tuttuun paikkaan ravintola Hannekseen. Vieraaksemme olimme saaneet vanhan tuttumme Jaana Virkin Interbrandsiltä, joka oli valinnut meille makoisan kattauksen kuohu- ja valkoviinejä. Näytti siltä, että tapaaminen oli odotettu, koska paikalle oli tullut 28 kerholaista, joista ainakin yksi oli mukana ensimmäistä kertaa.

Ruuaksi Hannes tarjosi alkuun porkkanasosekeittoa, joka oli ryyditetty itsetehdyllä kuusenkerkkäpestolla, timjamilla sekä vuohenjuustolla. Pääruokana söimme haukimureketta hummerikastikkeella, perunaa ja kasviksia. Jälkiruuaksi Hannes oli leiponut 30-vuotiskakun, tiramisùn jossa kostuketta ei oltu säästelty.

Illan viineiksi Jaana oli valinnut sekoituksen perinteisiä sekä hiukan uudempiakin viinityyppejä: englantilainen kuohari, kaksi samppanjaa, Soave, Pouilly-Fumé ja valkoviini Baskimaalta. Katsotaanpa mitä kerholaiset viineistä pitivät. Äänestyksessämme kuoharit ja valkoviinit arvioitiin erikseen.

Gusbourne Blanc de Blancs Brut 

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

959311

Gusbourne Estate

Kent, Engl.

Chardonnay

2014

55,99€

Englanti on viinimaana noussut nyt kuluvalla vuosisadalla aivan uudelle tasolle. Varsinkin kuohuviinit ovat nykyään tasokkaita, osittain johtuen panostamisesta laatuun viinien valmistuksessa, osittain ilmastonmuutoksen aiheuttamasta lämpenemisestä. Tämä lämpeneminen on mahdollistanut tasapainoisempien viinien valmistuksen, koska rypäleiden liiallista hapokkuutta on helpompi pitää kurissa. Ensimmäisessä lasissamme oli perinteisellä samppanjamenetelmällä, samppanjarypäleestä valmistettu kuohuviini. Viinin valmistaja Gusbourne on yksi Englannin arvostetuimmista viinitaloista.

Viini oli väriltään vaaleankeltaista. Siinä tuoksui tammituksen ja hiivasakan tuoma paahtoleipä. Myös hedelmäisyyttä löysimme, kuten rusinaa ja sitrusta. Maku oli tasapainoinen ja sopivan hapokas sekä raikas. Siitä saattoi maistaa tuoksussa aromimaailmaa: briossia, pähkinäisyyttä, sitrusta, vihreää omenaa sekä pientä valkopippuriin vivahtavaa mausteisuutta. Jälkimaku oli pitkä. Äänestyksessä viini sai 11 ääntä.

J. Charpentier Millésime

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

558187

J. Charpentier

Champagne, Fr,

Pinor Noir, Pinot Meunier, Chardonnay

2010

39,98€

Toisen lasin myötä siirryimme Ranskaa ja samppanjaan. Kyseessä on pientuottajan vuosikertasamppanja, jolla oli ikää jo yli kymmenen vuotta. Viini oli perinteinen sekoitus alueen päärypälelajikkeita. Viinin värissä oli havaittavissa iän mukanaan tuomaa keltaisuutta. Tuoksussa tuntui paahtoleipä ja kenties vieno makeus. Maku oli tasapainoinen ja melko hapokas, johon hedelmäisyyttä toi vaalean karviaisen ja hieman hapantuneet omenapudokkaan aromit. Maussa oli myös hiivaleipämäisyyttä. Äänestyksessä viini sai 7 ääntä.

Charles Heidsieck Vintage Brut

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

926027

Charles Heidsieck

Champagne, Fr,

Chardonnay, Pinot Noir

2012

87,75€

Toinen samppanjamme kuului suuren tuottajan valikoimiin. Tämäkin oli vuosikertasamppanja ja hiukan nuorempi kuin ensin maistettu. Tuoksu oli moniulotteinen ja siinä oli niin tammituksen kuin myös hedelmäisyyden aromeja. Maku toisti tuoksun aromimaailmaa ja siitä löysimme vihreää omenaa, pähkinää ja kermaisuutta sekä hentoa hunajaisuutta. Äänestyksessä tämä oli kerholaisten ylivoimainen suosikki 35 äänellään. Viinin todettiin olevan erinomainen ruokasamppanja.

Runcata 

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

574497

Dal Cero

Veneto, It.

Garganega

2018

24,99€

Sitten hyppäsimme Raskasta Italiaan Veneton alueelle. Sieltä tulee perinteinen Soave joka tehdään Garganega-rypäleestä. Tämä maistettu viini oli Soave Superiore eli tulee pieneltä alueelta Veronasta 20-30 km itään. Soave on Suomessakin pitkään tunnettu viini, mutta lienee saanut hiukan “halvan viinin” maineen johtuen lähinnä halvoista bulkkiviineistä. Garganega on hyvin satoisa rypäle, joten siitä on helppo tehdä kyseisiä viinejä.

Tämä lasissamme ollut viini on kuitenkin laadukkaasti tehty. Se oli väriltään vaaleankeltainen, kuten kaikki muutkin maistelemamme valkkarit. Tuoksu oli alkuun hieman erikoinen, eikä siitä oikein saanut kiinni. Tarkemmin tuoksuttaessa siitä löytyi tammea ja yrttejä. Maku oli tammitetun kermainen ja hedelmäisyyttä toivat melonin ja persikan aromit. Maku oli myös paahteinen ja täyteläinen. Viinissä oli myös napsakka hapokkuus. Äänestyksessä viini sai 12 ääntä.

Gorka Izagirre Basque

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

932144

Gorka Izagirre

DO Bizkaiko Txakolina, Sp.

Hondarrabi Zuri 50%, Hondarrabi Zeratia 50%

2019

17,99€

Siirrytään Espanjaan ja tarkemmin Baskimaalle. Täällä Michelin-ravintoloiden keskuksessa tehdään myös viinejä tai itse asiassa on taidettu tehdä roomalaisten ajoista lähtien. Alueen viinejä ei juurikaan tunneta Baskimaan ulkopuolella ja käytetyt rypälelajikkeet ovat hyvin pitkälti paikallisia. Näin myös maistamassamme viinissä, joka on myös tehty “pienistä” lajikkeista. Tuo Hondarrabi Zuri on jokseenkin yleinen Baskimaalla, mutta toista ei edes Google tunne.

Itse viini oli vaalean keltainen. Sen tuoksu oli yllätys: hedelmäinen ja nallekarkkimainen. Maku toisti tuoksua. Se oli lähes karkkimaisen hedelmäinen ja siinä maistui valkoherukka sekä päärynä, jopa vihreä kuula mainittiin. Hapokkuus oli yllättävän alhainen tämän alueen viineille. Eli viini poikkesi täysin esim. läheisen Rias Baixas alueen Albariñosta. Äänestyksessä viini sai vain 4 ääntä.

de Ladoucette Pouilly-Fumé 2019

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

7382

de Ladoucette

AC Pouilly-Fumé

Sauvignon Blanc

2019

36,98

Viimeiseksi maistoimme todellisen klassikon Loiren laaksosta. Kyseinen viini on ollut Alkon valikoimissa jo vuosikymmeniä. Viini on puhdaspiirteinen Loiren Sauvignon Blanc. Viinin tuoksu oli hennon hedelmäinen. Maku toi mieleen vihreitä asioita ja yrttejä. Hedelmäisyyttä toivat vaaleiden marjojen aromit. Viinin hapokkuus ja pieni mineraalisuus teki siitä raikkaan. Sanottiinpa viinin olevan jopa elegantti. Klassinen ranskalainen valkoviini! Äänestyksessä viini voitti ylivoimaisesti 34 äänellään.

Rehtori ja opettaja


Lopuksi vielä suuret kiitokset kaikkien Leenalle, Tuulalle ja Matille kerhon aloittamisesta ja hengissä pitämisestä kaikkien näiden (ja myös tulevien) vuosien ajan. Ilman teitä ja kerhoa Lohjalaisten viinikulttuurissa olisi iso aukko.

 

Seuraavalla kerralla lähdemme Venetoon maistelemaan Corvinaa.