lauantai 22. huhtikuuta 2017

Viini-ilta 20.4.2017 Kuohuvaa

Huhtikuun maistelumme teemana oli kuohuviinit. Mukaan oli valikoitunut mielenkiintoisia eurooppalaisia viinejä: kaksi Italiasta, kaksi Ranskasta, yksi Saksasta ja yksi Itävallasta. Kaikki maisteltavat viinit olivat lähes kaikille tuntemattomia. Alkon laajassa, 800 viiniä käsittävästä valikoimasta, voi siis törmätä yllätyksiinkin. Ruoaksi Hannes tarjosi meille herkkupöytäänsä; pariakymmentä erilaista herkkua vaihdellen simpukoista ja itse kylmäsavustetusta lohesta, viinikääryleisiin ja latva-artisokan sydämiin.



















Mencaroni Contatto Brut

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
917747
Federico Mencaroni
Marche / Italia
Verdicchio 100%
2011

Ensimmäinen viinimme tuli Marchen alueelta keskisestä Italiasta. Kyseinen viini on valmistettu perinteisellä sampanjamenetelmällä verdicchio rypäleestä. Viini on kypsynyt pullossa hiivasakan päällä 40 kk.
Verdicchiota viljellään melkeinpä ainoastaan Italiassa. Se on koitoisin Venetosta, mutta tällä hetkellä se pääasiallinen ja tunnetuin viljelyalue on Marche, jossa sitä on viljelty ainakin 1400-luvulta lähtien. Nimensä rypäle on saanut italian sanasta ”verde” ja tarkoittaa sananmukaisesti vihertävää. Se on päärypälelajike kahdessa Marchen alueen D.O.C.-luikitellussa (kuplattomassa) viinissä: ”Verdicchio di Matelica” and ”Verdicchio dei Castelli di Jesi”. Näiden lisäksi rypäleestä tehdään jonkin verran kuohuviinejä sekä makeita ns. ”olkiviiniä”. Nämä ovat samalla appassimento-tekniikalla tehtyjä viinejä, tosin makeita, kuin pohjoisemmat amarone-serkkunsa.
Väriltään viini oli oljen keltainen. Raikkaassa tuoksussa löysimme mm. omenaa. Maku oli hapokkaan raikas ja se mukaili tuoksun aromeja ja hedelmä tarkentui kaneliomenaksi. Kumma kyllä kukaan ei pystynyt nimeämään muita makuja, vaikkakin viini todettiin erittäin hyväksi. Äänestyksessä se voitti ylivoimaisesti saaden 13 ääntä.



Masi Moxxé Brut

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
943577
Masi
Friuli / Italia
Pinot Grigio & Verduzzo
2015

Toisen viinimme tuottaja oli kyllä vanha tuttu Venetosta – Masi. Tosin tämä viinin rypäleet ovat kypsyneet Friulissa. Osa viinissä käytetyistä verduzzo-rypäleistä on ensin kuivattu 3 viikkoa ennen käyttämistä (kts. yllä appassimento). Eri rypäleistä tehdyt perusviinit on aluksi erikseen käytetty, joka käyminen on keskeytetty lämpötilaa laskemalla halutun jäännössokerin takaamiseksi. Tämän jälkeen perusviinit on sekoitettu ennen toista käymistä terästankeissa.
Väriltään viini oli kirkkaan haalean keltainen. Tuoksussa löytyi kukkaisuutta ja runsasta hedelmäisyyttä, eritoten päärynää. Mainittiinpa ”vihreä kuula” myös tuoksun aromiksi. Maku mukaili hyvin tuoksua ja se tuntui makeahkolta runsaan hedelmäisyytensä vuoksi (viinissä ei ollut jäännössokeria sen enempää kuin muissakaan maistelluissa). Maku oli runsas. Kuplien sanottiin olevan tosi viipyilevät – ”eivät näy vieläkään”. äänestyksessä viini sai 7 ääntä.



Barth Pinot Rosé Brut

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
938707
Barth
Rheingau / Saksa
Pinot Noir
?

Italiasta siirryimme hiukan pohjoisemmaksi Saksaan. Siellä Rheingaun riesling alueella toimii viinitalo Barth, jonka valikoimasta haaviimme oli tarttunut pinot noirista valmistettu kuiva rose. Viini on saanut värinsä 3 päivän maseroinnista kuorien kanssa ennen käyttämistä. Tämän jälkeen viini on valmistettu perinteisellä sampanjamenetelmällä.
Viinin tuoksu oli erittäin marjainen – mansikkainen. Myös maussa toistui mansikka ja vadelma. Siinä oli kermaisuutta ja voin vivahteita. Viinin sanottiin olevan yksi-dimensionaalinen. Toinen kommentti ole: ”hyvää ja väljähtynyttä”. Äänestyksessä tämä mansikkakakun ystävä sai 3 ääntä.



Bründlmayer Rosé Brut

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
545187
Bründlmayer
Kamptal /Itävalta
Pinot Noir, Zweigelt &
St. Laurent
2016

Seuraava viinimme tuli yhdeltä Itävallan tunnetuimmista tuottajista, Bründlmayerilta Kamptalista, Langenloisin kaupungista. Tähän viiniin käytetyt eri rypäleistä puristetut mehut on käytetty erikseen ja ne ovat käyneet läpi myös malolaktiivisen käymisen. Tämän jälkeen perusviinit yhdistetään ja siihen lisätään hiukkanen tuoretta rypälepuristetta. Viini käy uudelleen pulloissa ennen myyntiinlaskua. Mitenköhän tämä kaikki on keritty jo tehdä viime vuoden sadolle?
Viini oli helakanpunainen. Se tuoksu oli marjainen ja sampanjamainen. Maku seurasi tuoksun marjaisuutta. Sen lisäksi mausta saattoi löytää sitruksen hapokkuutta, paahtoleipää ja hiivaisuutta. Viini ole hyvin tasapainoinen. Tämä tämän kerran kallein viini jäi äänestyksessä täysin vaille ääniä. Toki hyvä oli tämäkin.



Crémant de Bourgogne Organic Brut

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
515607
André Delorme
Bourgogne
Chardonnay, Pinot
Noir
?

Ja sitten Ranskaan. Tällä kertaa emme maistelleet yhtään sampanjaa vaan myös Ranskasta iltaamme vieraaksi oli saapuneet tuttavuudet Pohjois-Ranskan ulkopuolelta. Tämä crémat tuli Bourgognesta ja se oli valmistettu perinteisistä sampanjarypäleistä. Pinot noir oli antanut siihen punertavan, ”sipulin kuorella värjätyn” sävyn. Myös tämä viini oli läpikäynyt malolaktiivisen käymisen. Toinen käyminen on tapahtunut pulloissa hiivan ja sokerin lisäyksen jälkeen 24-36 kk.
Tämän viinin tuoksu oli kypsän hedelmäinen ja siinä havaittiin esim. melonia. Viinin maku oli monitahoinen ja siitä löysimme hapokasta marjaisuutta, omenaa ja sitrusta. Maku oli tasapainoinen ja täyteläinen. Muita kuvaavia ilmaisuja olivat mm. ”maltillinen” sekä ”epäsampanja”. Äänestyksessä tämä crémat tuli tiukasti toiseksi 8 äänellä.




Blanquette de Limoux Brut

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
91877
Antech Limoux
Languedoc /FR
Mauzac (=Blanquette),
Chardonnay, Chenin
?

Viimeisenä maistoimme kiinnostavaa uutta tuttavuutta lounaisesta Ranskasta. Mauzac-rypäle on kotoisin Lounais-Ranskasta, joka nykyäänkin on mauzacin pääasiallinen viljelyalue. Sielläkin sen viljelyala on pienentynyt viime vuosikymmeninä. Erityisen tärkeä rypäle mauzac on Gallacin ja Limoux´n alueilla lähellä Toulousea. Mauzac on pääasiallinen (väh. 90%) ja pakollinen rypäle blanquette de Limoux –viinissä. Toinen kuohuviinityyppi, jossa mauzac on ainoa sallittu rypäle, on Gaillacin alueella tehty Methode Ancestrale –viini. Kolmas alueella tehtävä kuohuviini on crémat de Limoux, jossa Mauzacilla on sivurooli muiden tunnetumpien rypäleiden mausteena.
Tämä viini on käytetty aluksi terästankeissa alhaisessa lämpötilassa 15-21 päivää, jonka jälkeen toinen käyminen puolloissa 18kk.
Viini tuoksu oli yrttinen tai ruohoinen. Maussa saattoi löytää vihreää omenaa, simamaisuutta ja kenties raakaa karviaista ”tai ainakin jotakin raakaa”, kuten yhdessä kommentissa mainittiin. Viini todettiin tasapainoiseksi.
Äänestyksessä tämä Etelä-Ranskan erikoisuus sai 6 ääntä.




Ensi kerralla 18.5. maistelemme Kalifornian punaisia. Kaikki vanhat ja uudet joukolla mukaan.