tiistai 24. syyskuuta 2019

Syyskuu 2019, Uuden-Seelannin valkoisia


Syksyn aloitimme tutustumalla Uuden-Seelannin valkoviineihin. Paikalla meitä oli 17 kerholaista. Mukaan oli päässyt 3 maan suosikkirypäleestä sauvignon blancista tehtyä viiniä, yksi chardonnay, yksi riesling ja yksi vähemmän viljelty albariño. Alkon suht’ runsaasta (66 tuotetta) Uuden-Seelannin valkoisten valikoimasta noin 75% on sauvignon blancia ja tämä vastaa melko hyvin myös sitä mitä ko. maassa valkoviiniä tuotetaan. Kuriositeettina voi mainita, että albariñoa viljellään vain 37 ha:lla koko 37 000 ha:n kokonaisviljelypinta-alasta. Viinit olivat joutuneet eri järjestykseen kuin esittelylapussa, joka aiheutti hiukan hämmennystä maistelijoiden joukossa eli maistelimme sokkona, vaikka luulimme tietävämme viinien järjestyksen. No löytyi sieltä ainakin tuo petrolinen riesling.

Ruokana Hannes tarjosi meille
  • kalamureketta, sienitartar
  • valkoviinissä haudutettua kuha Vappulan tapaan,
  • juusto-mustikkakakkua













Muuten jälleen erinomainen kattaus, mutta kuha lienee suolaisen veden kuhaa ainakin makunsa puolesta.

Sitten viineihin.

Brancott Estate Flight Sauvignon Blanc

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
551787
Marlborough
Sauvignon Blanc
2017
11,89 €

Ensimmäisenä maisteluun tuli hieman erikoisempi sauvignon blanc. Viinissä oli trendin mukaisesti alhainen alkoholipitoisuus (9%), jonka viinitekijä kertoo saadun aikaan luontaisin keinoin, ilman että viinistä olisi poistettu alkoholia.  Viinin tuoksu oli kesäisen rehevä sisältäen raparperin ja trooppisten hedelmien vivahteita. Maku seuraa tuoksua ja siitä löysimme lisäksi sitrusta ja tuoremehua. Maku tuntui hieman makeahkolta ja tätä korosti alhainen alkoholipitoisuus. Viinin sanottiin olevan myös lälly. Äänestyksessä viini pärjäsi hyvin tullen toiseksi 7 äänellä.

Villa Maria Reserve Sauvignon Blanc

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
582867
Marlborough
Sauvignon Blanc
2017
19,99 €

Pysyimme edelleen SB:ssa ja samalla Marlborough’n alueella kuin tuo ensimmäinen. Viinin valmistuksesta on saatavilla tosi huonosti tietoja, mutta viini on merkitty sanalla ”reserve”, joten sitä lienee kypsytetty jotenkin. Tämä viini tuoksui lasissa lempeästi ja siinä oli havaittavissa eksoottisia hedelmiä. Vaikka viini ei tiettävästi ole kypsytetty tammessa, oli sen maussa silti kermaisia vivahteita. Myös tässä viinissä oli raparperia ja karviaista. Äänestyksessä viini sai kaksi ääntä.

Ribbonwood Riesling

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
525597
Marlborough
Riesling
2015
14,12 €

Kolmanneksi maistoimme rieslingiä, jonka tuotanto on noin 1/50 SB:n tuotannosta. Siis melko paljon vähemmän. Alkosta toki löytyy 12 tuotetta. Vaikka tämä viini on rieslingiksi melko nuori, oli siihen kehittynyt huomattava petrolisuus niin tuoksuun kuin makuun: toiset pitivät ja toiset sitten eivät ollenkaan. Tuoksussa oli kuitenkin myös hedelmäisyyttä. Maussa petrolisuus toistui, tosin tämä maku tasoittui lasissa ajan myötä ja muutkin maut pääsivät esiin.  Näitä makuja olivat trooppiset hedelmät ja sitrus. Viinissä maistui myös pieni makeus (11g/l). Tämä riesling äänestettiin illan parhaaksi 10:llä äänellä.

Sugar Loaf Chardonnay

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
570177
Marlborough
Chardonnay
2016
24,62 €

Seuraavaksi maistoimme chardonnayta. Tämä viini oli tammitettu ja sen myös tuoksusta ja mausta havaitsi. Tuoksussa oli selvä kissanpissan vivahde sb:lle tyypilliseen tapaan. Maku oli kuiva ja hieman karvas  - kenties myös maitomainen, olihan viini läpikäynyt malolaktisen käymisen. Maussa oli myös hedelmäisyyttä kuten persikkaa. Joidenkin mielestä viini oli tunkkainen ja tympeä. Äänestyksessä tämä chardonnay sai 4 ääntä.

The Supernatural Sauvignon Blanc

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
923857
Hawke’s Bay
Sauvignon Blanc
2016
24,38 €

Illan viimeinen sb löytyi seuraavasta lasista. Kyseessä oli ns. natural wine eli on viini on luomu, siinä on käytetty ainostaan luontaisia hiivoja eikä sitä ole kirkastettu ja suodatus on ollut minimaalista. Viiniin on lisätty hiukan rikkiä pullotuksen yhteydessä. Tuoksussa tai maussa valmistustavasta johtuvaa eroa noihin normaalisti valmistettuihin viineihin ei löydä. Viinin tuoksussa oli hedelmäisyyttä, mutta myös jonkinlainen tiskirättimäisyys tuli jollekin mieleen. Maku ei ollut kovin hapokas ja sinä oli kevyttä hedelmäisyyttä ja melonia sekä mineraalisuutta. Äänetyksessä viini luonnontuote sai 5 ääntä, joten melko tasapäin muiden sb:ien kanssa mentiin.

Left Field Albariño

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
570257
Te Awa Winery
Gisborne
Albariño
2016
19,89 €

Lopuksi maistoimme albariñoa, joka on tunnetumpi Iberian niemimaan luoteisosissa ja viini muistutti melko paljon vanhan maailman serkkujaan. Tuoksu oli mieto sitruksinen ja viheromenainen. Maku oli yrttinen, mineraalinen ja tuo vihreä omena oli hyvin mukana. maku oli ehkä hieman hedelmäisempi kuin jotkut rias baix’n vastaavat. Äänestyksessä viini oli tasaista keskikastia viidellä äänellään.

Ensi kuussa suuntaamme kenties punaiseen Lusitaniaan - ken tietää.