Marraskuu 2017, Rioja
Tällä kertaa olimme
ottaneet kohteeksemme Riojan alueen Espanjasta - sinänsä tuttu alue useimmille.
Viinit olivat hyvin tyypillisiä alueelle kuten myös viineissä käytetyt
rypäleet: tempranillo, garnacha ja graciano. Viinit olivat keskenään hyvin
saman tyyppisiä eikä mitään suuria yllätyksiä tullut vastaan. Tammisuus,
taniinit, sopiva hapokkuus löytyivät kaikista viineistä. Viineistä ensimmäistä
ja viimeistä kuvattiin ”klassisen Riojan tyyppisiksi” ja muita moderneiksi
viineiksi. Näistä ensin mainitut ovat vahvan tammisia ja pehmeä paahteisia, kun
taas jälkimmäiset ovat tuhdimpia ja hedelmäisempiä. Äänestyksessämme perinteet
voittivat uudemmat suuntaukset.
Alkuruuaksi Hannes tarjosi
tällä kertaa appelsiini-taatelisalaattia, pääruuaksi broilerin rintaa
kasvispeiton alla, väliin 12 kk kypsytettyä manzego-juustoa ja jälkiruuaksi
mustikka-valkosuklaakakkua.
Fincas de Ganuza Reserva
Alkon #
|
Tuottaja
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
478587
|
Remírez de Ganuza
|
90% Tempranillo 10% Graciano
|
2010
|
Ensimmäisessä lasissa oli
Rioja Alavesasta, baskialueen rajoilta pohjoisesta Riojasta tuleva
reserva-viini. Tällä alueella viinitarhat sijaitsevat suhteellisen korkealla,
joka puolestaan aiheuttaa lyhyemmän kasvukauden kuin alemmilla alueilla.
Maaperä on melko köyhää ja kuivaa, joten köynnökset istutetaan melko kauaksi
toisistaan ja tämän vuoksi sadot jäävät pieniksi.
Maistetussa viinissä
tuoksusta saattoi löytää paahteisuutta sekä kahvin vivahteita. Maussa oli
nahkaisuutta sekä tammea. Tuoksun paahteisuus ja tammi toistuivat myös maussa.
Viini oli voimakkaan tanniininen ja sopivan hapokas. Siitä saattoi löytää myös
hedelmäisyyttä sekä nahkaisuutta. Äänestyksessämme
tämä viini todettiin illan parhaaksi 18 äänellä.
La Montesa
Alkon #
|
Tuottaja
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
927697
|
Palacios Remondo
|
88% Garnacha 12% Tempranillo
|
2014
|
Toisena vuorossa ollut
viini tulee Riojan itäiseltä Bajan alueelta. Täällä ilmasto on välimerellinen,
joka tarkoittaa kuivaa ja lämmintä. Kuivuus on jokavuotinen vieras.
Viinin tuoksussa oli
marjaisuutta ja paahteisuutta. Näitä samoja aineksia löytyi myös mausta, jossa
oli myös runsaasti vaniljaisuutta ja marjaisuutta – ehkäpä mansikkaa. Tanniinit
olivat kohtuulliset ja hapokkuus pieni. Viinin sanottiin olevan ”kevyt ja kiva”. Äänestyksessä se sai 5
ääntä.
CVNE Gran Reserva
Alkon #
|
Tuottaja
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
902617
|
CVNE
|
Tempranillo 85% Graciano 10%
Mazuelo 5%
|
2008
|
Kolmantena maistelussa oli
CVNEn Gran Reserva Altan alueelta, jossa ilmasto ja muutkin kasvuolosuhteet
ovat samantapaiset kuin Alavesassa: tarhat korkealla, jonka vuoksi kasvukausi
on lyhyehkö.
Viinin tuoksu oli
voimakkaan tamminen ja makeita hedelmiä (kuten viikuna). Maussa tammisuus
toistuu vaniljaisuutena. Mukan on myös marjaisuutta kuten mansikkaa ja kenties
kaarnaa. Pieni hapokkuus ja sopiva tanniinisuus kannattelevat makua. Viini
erottui muista ja siinä oli hyvä jälkimaku. Äänestyksessä se sai 6 ääntä
Ontañón Reserva
Alkon #
|
Tuottaja
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
946547
|
Bodegan Ontañón
|
95% Tempranillo 5% Garnacha
|
2005
|
Seuraavan oli vuorossa
illan vanhin, yli kymmenvuotinen viini Rioja Bajasta.
Viini tuoksu oli
paahteinen ja tamminen. Tämä toistui myös maussa, josta löytyi myös tummia
marjoja, sopiva hapokkuus ja tanniinisuus. Äänestyksessä viini sai kolme ääntä.
Artadi Viñas de Gain
Alkon #
|
Tuottaja
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
439027
|
Bodegas y Viñedos Artadi de Laguardia
|
100% Tempranillo
|
2015
|
Toiseksi viimeisessä
lasista löytyi melko nuori tuttavuus Bajan ja Alta rajoilta, Riojan suurimman
taajaman Logronon luoteispuolelta, Rioja Alavesasta.
Viini erottui muista
violettiin vivahtavalla värillään. Tuoksu oli marjainen ja mausteinen. Myös
maussa oli mausteisuutta ja hapokasta marjaisuutta. Myös tammi oli voimakkaasti
mukana. Viini koettiin jopa hiukan makeaksi ja siitä saattoi maistaa myös
piimäisyyttä. Äänestyksessä viini jäi viimeiseksi kahdella äänellään.
Campillo Reserva Especial
Alkon #
|
Tuottaja
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
915537
|
Campillo
|
85 %Tempranillo 10 % Garnacha sekä muita
laijkkeita
|
2008
|
Viimeisenä oli vuorossa illan kallein viini. Se tulee Rioja Alavesasta.
Viinin tuoksu oli
voimakkaan tamminen ja vaniljainen klassisen rioja-viinin tyyliin. Tammi myös
maistui. Viinissä oli sopiva hapokkuus. Mausta saattoi löytää myös nahkaisuutta
ja mausteisuutta. Viini oli sopusuhtainen ja tasapainoinen. Äänestyksessä se
tuli toiseksi 13 äänellään.
Ensi kerralla matka vie
kauas Australiaan …