lauantai 25. marraskuuta 2017

Marraskuu 2017, Rioja

 



Tällä kertaa olimme ottaneet kohteeksemme Riojan alueen Espanjasta - sinänsä tuttu alue useimmille. Viinit olivat hyvin tyypillisiä alueelle kuten myös viineissä käytetyt rypäleet: tempranillo, garnacha ja graciano. Viinit olivat keskenään hyvin saman tyyppisiä eikä mitään suuria yllätyksiä tullut vastaan. Tammisuus, taniinit, sopiva hapokkuus löytyivät kaikista viineistä. Viineistä ensimmäistä ja viimeistä kuvattiin ”klassisen Riojan tyyppisiksi” ja muita moderneiksi viineiksi. Näistä ensin mainitut ovat vahvan tammisia ja pehmeä paahteisia, kun taas jälkimmäiset ovat tuhdimpia ja hedelmäisempiä. Äänestyksessämme perinteet voittivat uudemmat suuntaukset.

Alkuruuaksi Hannes tarjosi tällä kertaa appelsiini-taatelisalaattia, pääruuaksi broilerin rintaa kasvispeiton alla, väliin 12 kk kypsytettyä manzego-juustoa ja jälkiruuaksi mustikka-valkosuklaakakkua.

Fincas de Ganuza Reserva

Alkon #
Tuottaja
Rypäle
Vuosikerta
478587
Remírez de Ganuza
90% Tempranillo 10% Graciano
2010

Ensimmäisessä lasissa oli Rioja Alavesasta, baskialueen rajoilta pohjoisesta Riojasta tuleva reserva-viini. Tällä alueella viinitarhat sijaitsevat suhteellisen korkealla, joka puolestaan aiheuttaa lyhyemmän kasvukauden kuin alemmilla alueilla. Maaperä on melko köyhää ja kuivaa, joten köynnökset istutetaan melko kauaksi toisistaan ja tämän vuoksi sadot jäävät pieniksi.
Maistetussa viinissä tuoksusta saattoi löytää paahteisuutta sekä kahvin vivahteita. Maussa oli nahkaisuutta sekä tammea. Tuoksun paahteisuus ja tammi toistuivat myös maussa. Viini oli voimakkaan tanniininen ja sopivan hapokas. Siitä saattoi löytää myös hedelmäisyyttä sekä nahkaisuutta.  Äänestyksessämme tämä viini todettiin illan parhaaksi 18 äänellä.

La Montesa

Alkon #
Tuottaja
Rypäle
Vuosikerta
927697
Palacios Remondo
88% Garnacha 12% Tempranillo
2014

Toisena vuorossa ollut viini tulee Riojan itäiseltä Bajan alueelta. Täällä ilmasto on välimerellinen, joka tarkoittaa kuivaa ja lämmintä. Kuivuus on jokavuotinen vieras.
Viinin tuoksussa oli marjaisuutta ja paahteisuutta. Näitä samoja aineksia löytyi myös mausta, jossa oli myös runsaasti vaniljaisuutta ja marjaisuutta – ehkäpä mansikkaa. Tanniinit olivat kohtuulliset ja hapokkuus pieni. Viinin sanottiin olevan ”kevyt ja kiva”. Äänestyksessä se sai 5 ääntä.

CVNE Gran Reserva
Alkon #
Tuottaja
Rypäle
Vuosikerta
902617
CVNE
Tempranillo 85% Graciano 10%  Mazuelo 5%
2008

Kolmantena maistelussa oli CVNEn Gran Reserva Altan alueelta, jossa ilmasto ja muutkin kasvuolosuhteet ovat samantapaiset kuin Alavesassa: tarhat korkealla, jonka vuoksi kasvukausi on lyhyehkö.
Viinin tuoksu oli voimakkaan tamminen ja makeita hedelmiä (kuten viikuna). Maussa tammisuus toistuu vaniljaisuutena. Mukan on myös marjaisuutta kuten mansikkaa ja kenties kaarnaa. Pieni hapokkuus ja sopiva tanniinisuus kannattelevat makua. Viini erottui muista ja siinä oli hyvä jälkimaku. Äänestyksessä se sai 6 ääntä

Ontañón Reserva

Alkon #
Tuottaja
Rypäle
Vuosikerta
946547
Bodegan Ontañón
95% Tempranillo 5% Garnacha
2005

Seuraavan oli vuorossa illan vanhin, yli kymmenvuotinen viini Rioja Bajasta.
Viini tuoksu oli paahteinen ja tamminen. Tämä toistui myös maussa, josta löytyi myös tummia marjoja, sopiva hapokkuus ja tanniinisuus. Äänestyksessä viini sai kolme ääntä.

Artadi Viñas de Gain

Alkon #
Tuottaja
Rypäle
Vuosikerta
439027
Bodegas y Viñedos Artadi de Laguardia
100% Tempranillo
2015

Toiseksi viimeisessä lasista löytyi melko nuori tuttavuus Bajan ja Alta rajoilta, Riojan suurimman taajaman Logronon luoteispuolelta, Rioja Alavesasta.
Viini erottui muista violettiin vivahtavalla värillään. Tuoksu oli marjainen ja mausteinen. Myös maussa oli mausteisuutta ja hapokasta marjaisuutta. Myös tammi oli voimakkaasti mukana. Viini koettiin jopa hiukan makeaksi ja siitä saattoi maistaa myös piimäisyyttä. Äänestyksessä viini jäi viimeiseksi kahdella äänellään.

Campillo Reserva Especial

Alkon #
Tuottaja
Rypäle
Vuosikerta
915537
Campillo
85 %Tempranillo 10 % Garnacha sekä muita laijkkeita
2008

Viimeisenä oli vuorossa illan kallein viini. Se tulee Rioja Alavesasta.
Viinin tuoksu oli voimakkaan tamminen ja vaniljainen klassisen rioja-viinin tyyliin. Tammi myös maistui. Viinissä oli sopiva hapokkuus. Mausta saattoi löytää myös nahkaisuutta ja mausteisuutta. Viini oli sopusuhtainen ja tasapainoinen. Äänestyksessä se tuli toiseksi 13 äänellään.




Ensi kerralla matka vie kauas Australiaan …