sunnuntai 4. helmikuuta 2024

Tammikuu 2024

Tällä kerralla teemanamme oli oman makumieltymyksemme tunteminen. Olin valinnut sokkomaisteluun kuusi hyvin erityyppistä punaviiniä. Viinit olin koettanut valita niin, että sieltä voisi löytyä suosikki kullekin kerholaiselle kuitenkin siten, että mukana olisi lähinnä tunnettuja viinityyppejä eikä mitään kovin eksoottisia rypäleitä tai tuotantoalueita. Viinien hinnat vaihtelivat 9:stä eurosta neljään kymppiin. Maistelimme siis erilaisia viinejä: eri rypäleistä, eri alueilta, eri hintaisia, enemmän tai vähemmän happoja tai tanniineja tai tammea. Mukana oli neljä lajikeviiniä: Pinot Noir Kaliforniasta, Cabernet Sauvignon Argentiinasta, Tempranillo Ribera del Duerosta, Primitivo eteläisestä Italiasta sekä kaski sekoitetta: perinteinen Saint-Émilion Grand Cru bordeaux-bländi sekä portugalilainen sekoite.

Lisäksi testasimme myös miten Alkon makuluokittelut sopivat maisteltaviin viineihin. Viinejä oli kaikista Alkon viidestä punaviineille tarkoitetusta luokasta. Eiväthän nuo luokitukset mitenkään itsestään selviltä tuntuneet, vaikka jotkut viineistä arvasimmekin oikeisiin luokituksiin. Ainakaan itse en (myöskään) jatkossa noista Alkon luokituksista paljon perusta.

Ilta oli sen suuntainen kuin ajattelinkin. Kerholaiset eivät sokkona aina tunnistaneet omia suosikkiviinejään ja esimerkiksi kallein viineistä jäi äänestyksessämme vasta neljänneksi. Sinänsä hyvän ja tunnetun tuottaja viini jäi viimeiseksi. Maistelu herätti myös normaalia enemmän keskustelua viinien olemuksista ja mielipiteen vaihtelivat melko paljon – makuja on monia.

Mukana meitä oli tällä kertaa 23 kerholaista ja ruuaksi Hannes tarjosi vihanneskeittoa, lihapataa, juustoa sekä suklaamarkiisin. Illan hinta oli 65€.

Private Selection Pinot Noir

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

924907

Robert Mondavi

Kalifornia

Pinot Noir

2021

19,18 €

Ensimmäisenä maistoimme rusehtavaa, vaalean kirkasta viiniä. Tuoksussa tuntui taateli ja kahvi. Maku oli hapokas, mutta ohut, jonkin verran tanniininen. Maaksi veikattiin Unkaria ja entisen Jugoslavian aluetta (vaikka olin kertonut, että kaikki viinit ovat tunnetuilta viljelyalueilta). Yksi kerholainen arvaili rypälettä oikeansuuntaisesti, mutta viinin ollessa niinkin heikkolaatuinen, ei itsekään uskonut. Kyseessä oli siis tunnetun tuottajan Pinot Noir, jonka esimerkiksi Viinilehti on arvostellut viiden tähden löydöksi. Äänestyksessä viini ei saanut yhtään ääntä.

Graffigna Elixio 

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

498507

FLC

San Juan, Argentiina

Cabernet Sauvignon

2022

8,99 €

Seuraavana oli vuorossa illan halvin viini, mutta sitähän eivät kerholaiset tienneet. Viinin sanottiin olevan kauniin värinen ja tuoksuvan paremmalta kuin ensimmäinen. Tuoksussa oli hunajaisia sävyjä, mustaherukkaa ja boysenmarjaa. Maku oli lievästi tanniininen, nuorekas ja marjainen/hedelmäinen. Myös kahvin aromeita oli mukana. Viini sai äänestyksessä yhden äänen.

Château Pomone

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

460787

Charles Bouguey

Saint-Émilion Grand Cru

Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot

2012

40,99 €

Jos edellinen viini oli halvin niin tämä viini ole yli neljä kertaa kalliimpi – siis illan kallein. Malolaktisen käymisen tuoksuja oli havaittavissa kuten myös kermaisuutta ja kinuskisuutta. Makukuvaukset olivatkin sitten mielenkiintoisia: rantavesi, kaislikossa suhisee, lehmän henkäys, seurusteluviini. Äänestyksessä viini sai 8 ääntä.

Adaro

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

473337

Pradorey

Ribera del Duero

Tempranillo

2021

19,99 €

Neljäntenä meillä oli viini, joka sitten lopulta oli kerholaisten mielestä mieluisin saaden äänestyksessä 15 ääntä. Tuoksussa löysimme tervaisuutta, lihaliemeä sekä eukalyptusta. Maku oli tanniininen, tamminen ja sopivan hapokas. Viini todettiin vielä nuoreksi ja tunnistettiin tempranillo-viiniksi. 

Gran Marrone Appassimento

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

941047

Casa Marrone

Puglia

Primitivo

2022

14,98 €

Vuorossa oli Alkon mukaan ”mehevä ja hilloinen” ja tästä olimme suht’ koht ’ samaa mieltä. Tuoksu toi mieleen makean pikkuleivän. Maku oli täynnä kaikkea mahdollista: vaniljaa, mausteisuutat, makeutta, aromivahventeita, kukkaisuutta, yms. Monelle jäi viinistä ”keinotekoinen” olo. Sanottiinpa viini olevan Barbin viini. Toisin kuin kuvaiusta voisi päätellä nniin viinistä myös pidettiin ja se tuli äänestyksessä toiseksi 13 äänellään. 

Paxis Red Blend 

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

911437

DFJ Vinhos

Lisboa

Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roz

2020

11,99 €


Viimeisenä meillä oli lasissa ”pehmeä ja hedelmäinen” viini. No meidän mielestämme se lähinnä makea. Tuoksussa sekä maussa oli yrttisyyttä, kuten nokkosta. Tästäkin viinistä myös pidettiin ja se sai äänestyksessä 9 ääntä. Käviköhän tässä niin, että näistä kahdesta viimeisestä viiniestä pitäneet eivät juurikaan kommentoineet viinejä vaan pitivät arvionsa omana tietonaan.