lauantai 23. marraskuuta 2019


Marraskuu 2019, ympäristö ja eettisyys yhdessä pastorin kanssa


Meillä oli saada vieraaksemme pastori, Juha Rantala Norex maahantuojalta. Pastori muisteli tämän olevan jo kuudes vierailu Lohjan viinikerhon vieraana. Pastori piti jälleen hienon ”saarnan” ja osoittautui todella lempinimensä ansainneeksi. Illan teemana oli luontoystävälliset sekä eettiset viinit. Hyvin ilmeikkääseen tapaansa pastori kertoi tehotuotannon eroista luomu- ja biodynaamiseentuotantoon. Yhdessä totesimme
luomutuotannon olevan paluuta viisikymmentä vuotta ajassa taaksepäin. Alueesta riippuen joskus 60-70-luvuilla vasta on aloitettu viinin tehotuotanto, jossa kemikaaleilla kuten lannoitteet, tuholaismyrkyt ja kasvinsuojeluaineet sekä harvesterit ovat isossa osassa satomäärien kasvattamisessa. Toisaalta nämä ovat myös tuoneet tasaisuutta ja taloudellista varmuutta viinintuottajille. Biodynaamisessa viljelyssä puolestaan käytetään menetelmiä, jotka joidenkin mielestä kuuluvat lähinnä huuhaan puolelle (kuten kuunkiertoon luottaminen). No viinin maku ja luonne ovat pääasia näissäkin. Lisäksi meille tarjottiin ns. alkuviiniä, jotka valmistetaan ikiaikaisin viininvalmistuksen keinon käyttäen villihiivoja ilman minkäänlaisia kemikaaleja viinin säilöntään ja kirkastamiseen. valmistustavasta johtuen jokainen vuosikerta kuvastaa kyseisen vuoden kasvuolosuhteita ja voi poiketa aikaisemmista hyvinkin paljon. Kuulimme myös vegaaniviinien valmistuksesta, joiden valmistuksessa ei siis käytetä mitään eläinperäisiä ainesosia tai materiaaleja (kuten esim. kananmunaa kirkastamiseen).
Illan protokolla poikkesi hieman normaalista. Useimmiten maistelemme ensin kaikki viinit ja sitten siirrymme aterian kimppuun. Nyt maistelimme viinit vaiheittain: ensin kuohari ennen ruokailua, alkuruuan kanssa valkkarit ja pääruuan kera punkut. Emme myöskään äänestäneet viineistä. Hannes tarjosi viineihin sopivan kattauksen
  • alkupalaksi Hiidenveden kuhaa salaattipedillä
  • pääruuaksi pitkään haudutettu härän kylkeä, suppilovahverokastiketta ja paahdettuja kasviksia
  • jälkiruuaksi makea kimara kermahyytelöä, itsetehtyä kirsikkajäätelöä, suklaakakkua, ”taikinapyörykkä” sekä marenkia

Luomua rivissä, mukana myäs alku ja bio.

Pares Balta Blanca Cusine Brut Nature 2011

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
936127
Penedès
Xarel-lo 78% , Pinot Noir 12%, Chardonnay 10%
29,98

Tämä 80 kuukautta pullossa kypsynyt luomu kuohuviini oli tehty vegaanisesti. Tuoksu oli hento ja monipuolinen. Maku oli kermainen ja siinä oli runsaasti rakennetta. Siitä saattoi havaita hapanta omenaa ja mausteisuutta.

Brocard Chablis Sainte Claire 2018 

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
553487
Chablis
Chardonnay 100
24,99

Myös tämä Chablis oli luomu- ja vegaaniviini. Tuoksu oli kuoahrin tapaan hento ja siinä oli mineraalisuutta. Maku oli Chablis’lle tyypillisen täyteläinen. Se oli vihreän yrttinen, viheromenaisen hedelmäinen ja mineraalinen.


ZeroPuro Landae Pinot Grigio 2018 

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
530727
IGP Terre di Chieti, Abruzzo
Pinot Grigio
17,43

Toinen illan valkoviineistä taisi olla kehomme ensimmäinen alkuviini. Viini oli myös biodynaamisesti tuotettu. Oranssisen viinin tuoksu toi mieleen katkeron ja siinä käytetyn china-mausteen. Tuoksusta löytyi myös inkivääriä ja neilikkaa. Myös maku oli mausteinen toistaen tuoksun aromeita. Viini tuntui alkoholiselta ja siinä oli jonkin verran tanniineja. Joku mainitsi maun muistuttavan laimennettua sherryä. Makumaailma jakoi mielipiteen melko; jotkut pitivät ja jotkut eivät. Itseltäni tämän makuinen viini kyllä jäisi hyllyyn.

Chakana Nuna Vineyard Cabernet Franc 2018 

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
480037
Mendoza, Arg.
Cabernet Franc
14,49

Ensimmäinen punainen oli biodynaamisesti tuotettu puhdas cabernet franc Argentiinasta ja viini edusti rypälelajikettaan tunnusomaisesti. Tuoksussa oli tallin, tumman marjan ja mokkaisuuden vivahteita; lempeä lehmän henkäys. Maku oli tumman marjainen ja mustikkainen. Maussa oli mausteita ja yrttejä ja kaakaoon vivahtavia aromeita. Viinissä oli pehmeät tanniinit.

 

Camino Romano 2016

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
919607
Rivera Duoro
Tempranillo
21,98

Toinen punainen toi meidät takaisin vanhalle mantereelle Espanjaan ja tempranillon pariin. Tuoksusta löysimme tummaa suklaata ja mustikkaa. Maussa marjaisuus muuttui lähemmäksi puolukkaa ja karpaloa. Pirteä hapokkuus teki viinistä kevyemmän kuin tuo ensin maistettu argentiinalainen.  Tämäkin viini oli luomu ja vegaani.

Heaven on Earth

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
ei Alkossa
Western Cape, Za
Muscat d’Alexandrie
21,98

Jälkkärin kanssa meillä oli varsinainen sokeripommi. Itse pidän hieman vähemmän makeista jälkiruokaviineistä. Viini rypäleestä ei voinut erehtyä: muscat’n tunnusomainen aromimaailma oli tunnistettavissa ensimmäisestä nuuhkaisusta. Rusinaisuus ja hunaja olivat läsnä tuoksussa. Maku oli aprikoosinen ja hunajainen ja siis tosi makea – sokeria oli lähes 200 g/l.

Oli hieno tosi mielenkiintoinen ja viihdyttävä ilta. Mukana meitä oli 28 kerholaista.