keskiviikko 1. maaliskuuta 2023

Helmikuu 2023: Trentino-Alto Adige

Tässä kuussa kokoonnuimme 35 kerholaisen voimin Lohjan keskustaan ravintola Cafe Carnevaleen. Aiheenamme oli valkoviinit Italian pohjoiskolkasta Trentino-Alto Agiden -alueelta. Kyseinen alue on melko tuntematon viininviljelyalue vaikka se siellä(kin) on viiniä viljelty jo roomalaisten aikoina. Alue on erityisesti valkoviinien tuotantoaluetta, jotka kattavat noin 70% kaikesta tuotannosta. Loppu on punaisia sekä roseeviinejä. Alueen viinit ovat pääosin DOC luokiteltuja (93% kaikesta tuotannosta) ja Italiassa ainoastaan Piemontessa DOC viinien osuus kaikesta viinintuotannosta on suurempi. Alueen kokonaistuotanto on vain alle 3% kaikesta Italian viinin tuotannosta ja esim. noin kymmenesosa siitä mitä viereisellä Veneton-alueella tuotetaan. Trentino-Alto Adigen päärypälelajikkeet ovat valkoisista  Chardonnay (22%) sekä Pinot Grigio (19%) kun taas punaisista viljellyin lajike on  Schiava (9%). Muita mainittavia valkoisia lajikkeita ovat Sauvignon Blanc, Pinot Planc ja Gewürztraminer (joka muuten on saanut nimensä Traminerin kaupungista tällä alueella)  ja punaisista kotoperäinen Lagrein sekä Pinot Noir.

Alue on Alppien juurella ja viljelmät sijaitsevat pääasiassa rinteillä, jotka paikoitellen voivat olla tosi jyrkkiä. Viljelmiä on aina melkein kilometrin korkeuteen asti. Sää on talvella kylmä, mutta kesäisin pääosin aurinkoinen ja joskus jopa Italian kuumin paikka. Alueella on paljon viiniosuuskuntia, jotka ostavat rypäleet paikallisilta pienviljelijöiltä. Näiden viljelypalstat ovat usein hyvin pieniä, jopa useampi viljelijä hehtaarilla. Alue on kyllä myös käymisen arvoinen ja varsin suosittu vaelluskohde.

Ravintolan kokki Patrick oli loihtinut eteemme erinomaisen illallisen

  • Alkuun: haudutettua mustekalaa, pikkelöityä fenkolia, inkiväärillä maustettu omenaliemi
  • Pääruuaksi: kotimaista haudutettua siikaa, beurre blanc kastikkeella maustettuna taimenen mädillä ja ruohosipulilla
  • Ja jälkkäriksi: omenakaramellilla ja mascarponekremillä täytetty tartalet, sesongin sitrushedelmillä ja valkosuklaa parfait’n kera




















Ferrari Organic Brut

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

539547

Ferrari

Trentino-AltoAdige

Chardonnay

ei ilmoitettu

23,01 €

Aloitimme illan klassisella menetelmällä tehdyllä kuohuviinillä. Viinin tuoksu oli raikkaan hedelmäinen ja hiukan myös hiivainen. Maku oli kuiva joskin hedelmäinen. Makupalettiin kuuluivat omena, kevyt sitrus, kukkaisuus ja yrttisyys. Viinissä oli ryhdikäs hapokkuus. Äänestyksessämme viini tuli toiseksi 17 äänellä.

Terlano Winkl Sauvignon Blanc

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

915797

Cantina Terlano

Trentino-AltoAdige

Sauvignon Blanc

2020

33,85 €

Toinen viinin rypälelajike oli tuttu Sauvignon Balnc. Ja hyvä viini olikin. Tuoksussa haistoimme vihreää rypälettä ja seljankukkaa. Maussa taas tulivat esiin karviainen, herukka ja myös tuo tuoksussa mukana ollut selja. Maku oli mukavasti laaja ja monipuolinen. Äänestyksen mukaan myös tästä pidettiin. Se sai 13 ääntä.

Cantina Tramin Selida Gewürztraminer

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

566347

Cantina Tramin

Trentino-AltoAdige

Gewürztraminer

2021

20,98 €

Kolmas viini oli kotisudullaan GewurzTRAMINER Tramin kaupungista. Yleensä tämä lajike jakaa vahvasti mielipiteet eikä tämä kerta tehnyt poikkeusta. Viinin tuoksu oli parfyyminen ja siitä saattoi löytää kuivattujen hedelmien makeutta. Maku oli jotenkin karvas. Siinä oli yrttisyyttä ja valkopippurin mausteisuutta. Toki lajikkeelle tyypillistä hedelmäisyyttä myös mausta löytyi. Viinin hapokkuus oli keskitasoa. Äänestyksessä se sai 5 ääntä – eli meilipiteen jakaantuivat.

St. Michael-Eppan Fallwind Riesling

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

939275

St. Michael-Eppan

Trentino-AltoAdige

Riesling

2021

24,99 €

Kun osittain saksankielisellä alueella ollaan niin täytyihän mukaan saada yksi riesling. Tuoksussa oli pieni petrolisuus ja aprikoosimaisen hedelmäinen. Maku oli hedelmäinen: aprikoosia, sitrusta, omenaa, yrttejä. Hapokkuus oli napakka, muttei liiaksi. Äänestyksessä tämä viini todettiin miellyttävimmäksi 21 äänellään.

Alois Lageder Pinot Grigio

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

556517

Alois Lageder

Trentino-AltoAdige

Pinot Grigio

2021

19,60 €

Viidennessä lasissa meillä oli alueen ”perusviini” pinot grigio. Jo alkuun voi todeta, että viinin maku parani ruuan kanssa nautitatessa ja se olisi hyvä valinta tällaiselle menulle. Viinin tuoksussa oli hunajamelonia ja vienoa kukkaisuutta. Maku oli suhteellisen hapokas ja mineraalinen. Siinä oli karviaisen ja omenan vivahteita sekä jonkinlaista mausteista karvautta. Viini sai äänestyksessä 3 ääntä.

Cantina Tramin Cuvee T Bianco

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

914144

Cantina Tramin

Trentino-AltoAdige

Chardonnay, Pinot Bianco, Sauvignon Blanc

2021

19,89 €

Ja viimeiseksi sekoite kaiken maailman rypälelajikkeista. Viinin tuoksussa oli mukana syötävää rypälettä ja aromaattisuutta. Maku oli hedelmäinen – ehkä ananasta. Maku oli kuiva ja hapokas. Äänestyksessä tämä viini sai 10 ääntä.