torstai 26. toukokuuta 2022

 TOUKOKUU 2022

Jälleen kerran meillä oli ilo saada paikalle asiantunteva viinitietäjä. Maahantuojan Mr. Nebbiolon edustaja Kimmo Solla oli tullut Lohjalle viinit mukanaan. Hänen edustamansa firma on tuonut maahan nimensä mukaisesti Piemonten alueen pientuottajien viinejä muutamien vuosien ajan. Osa viineistä on tarjolla Alkossa, joko normaali- tai tilausvalikoimassa, sekä Barolo bar -verkkokaupassa. Tämän lisäksi viinejä on saatavilla noin 50:ssä ravintolassa lähinnä eteläisessä Suomessa.



Piemonte on hyvin mielenkiintoinen viinialue, toki myös matkan arvoinen muutenkin. Tunnetuimpien alueiden, Barolon ja Barbarescon lisäksi, maakunnassa tuotetaan viinejä hyvin monimuotoisesti.  Käytettävät rypälelajikkeet ovat melkeinpä poikkeuksetta kotoisin Piemontesta. Alueen kuuluisin rypälelajike on tietenkin Nebbiolo, josta tehdään niin barolo kuin barbarescokin. Lajiketta käytetään myös nebbiolo-nimellä (Nebbiolo d’Alba, Nebbiolo’Asti, yms.) tuotettavissa viineissä. Tästä lajikkeesta tehdyt viinit tunnistaa läpikuultavasta väristään, voimakkaasta tanniinisuudestaan, hapokkuudestaan sekä kukkaisista ja marjaisista aromeistaan. Barolot ja barbarescot kuuluvat Italian arvostetuimpiin (=kalleimpiin) viineihin, mutta makumaailmasta saa jonkinlaisen käsityksen esim. Roeron nebbioloa maistamalla.

Piemonten viljellyin punaviinilajike on kuitenkin Barbera. Nebbiolosta poiketen siinä ei luontaisesti ole tanniineja juuri ollenkaan. No tammestahan sitä saa tarvittaessa. Yleensä barberat juodaan nuoria, jolloin ne ovat hapokkaan raikkaita ruokaviinejä. Kolmas mainittava punainen lajike on Dolcetto, joka on aiemmin ollut ”kansan viinin” raaka-aine. Kuitenkin myös tästä rypäleestä alueella tehdään herkullisia viinejä. Valkoviinirypäleistä tulee mainita Arneis (lausutaan kuten kirjoitetaan siis myös tuo lopun ”s”). Itselleni tämä on suosikkivalkkari. Lajikkeesta tehdyt viinit ovat hedelmäisiä ja luontaisen hapokkaita, mutta kuitenkin persoonallisia viinejä. Tämän lisäksi Piemontessa viljellään kymmeniä paikallisia rypälelajikkeita (Timo Rasso, Nascetta, Erbaluce, Favorita, Cortese, Brachetto, Freisa, Pelaverga, yms.). Kannattaa mennä paikan päälle maistelemaan.

Ruokana meillä tällä kertaa oli

  • alkuun lämminsavulohta sekä sellerisalaattia
  • pääruuaksi osso buco à la Vappula
  • juusto Occelli al Barolo
  • jälkiruuaksi tiramisù

Kaikki viinit olivat kyllä ainakin minun mielestäni erinomaisia. Tässä niistä tiivistetysti.

Deltetto Suasì Rosato

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

464907

Deltetto

Piemonte

Nebbiolo

2020

15,98 €

Ensimmäiseksi, savukalan kanssa, maistoimme nebbiolosta tehdyn roseen. Eräs kommentti tästä viinistä oli: ”paras rose mitä olen joutunut juomaan”. Viini on saanut värinsä lyhyestä kuorikontaktista aivan käymisen alkuvaiheessa. Väri oli vaalean ruusun punainen. Tuoksultaan viini oli makean marjainen ja siinä oli vivahdus vadelman ja muiden punaisten marjojen aromeita. Maku oli hapokas ja raikas. Siitä löysimme valko- ja punaherukkaa. Viinin jälkimaku oli erityisen pitkä näin roseeksi.

Damilano Barbera D'Asti

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

900112

Damilano

Piemonte

Barbera

2020

19,95 €

Sitten siirryimme barberoihin. Ensimmäisenä oli perinteisesti terästankissa käytetty Astin alueen viini. Viini oli syvän punainen ja tuoksui hapankirsikalle ja yllättävästi heikosti myös vaniljalle (joka normaalisti johtuu tammituksesta, jota tässä viinissä siis ei ole käytetty).  Viini oli maultaan happaman marjainen, kenties puolukkaan vivahtava. Maku oli hapan ja hennosti mausteinen jättäen pienen poltteisen jälkimaun.

Barbera d'Alba Superiore La Marchesa

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

Barolo Bar

Manzone

Piemonte

Barbera

2017

23,30 €

Seuraava barbera oli tammikypsytetty. Lisämäärite ”superiore” edellyttää vähintään 12 kuukauden kypsytystä, josta vähintään 4 kuukautta tammitynnyrissä. Tätä kyseistä viiniä on kypsytetty 20 kuukautta tammessa. Väriltään myös tämä barbera oli syvän punainen, ehkä hiukasti violettiin kääntäen. Tuoksussa oli ylikypsää marjaa ja hentoa yrttisyyttä. Toki tuo tammitus tuli tuoksusta ilmi. Maku oli Barberalle tyypillisesti marjainen, tässä tapauksessa ehkä mustikkainen. Pieni savuisuus, sopiva hapokkuus ja pehmeä tanniinisuus olivat hienosti tasapainossa. Totesimme tämän erinomaiseksi ruokaviiniksi osso bucon kanssa.

Langhe Nebbiolo

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

414987

Nada

Piemonte

Nebbiolo

2020

19,90 €

Vuoroon tulivat Nebbiolon eri muodot. Tämä oli väriltään tyyppilinen Nebbiolosta tehty viini; läpikuultavan rubiinin punainen. Väri onkin Nebbiolon tunnusomainen piirre ja on vaikea uskoa, että näin ”hailakka” viini voi olla niin voimakkaan makuinen. Tämän viini tuoksu oli melko hento. Siinä oli paahteisuutta ja ehkäpä joitakin malolaktisen käymisen tuomia maitomaisia aromeita. Maku oli täyteläinen, puolukkainen ja jännästi makean hedelmäinen. Tanniinit olivat tyypillisen voimakkaat. Tämän viini sanottiin olevan ”hienostunut”.

Barbaresco Autinbej

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

Barolo Bar

Ca´del Baio

Piemonte

Nebbiolo

2017

29,90 €

Seuraavassa lasissa meillä ole barbaresco. Se on siis Nebbiolosta tehty viini, joka tuotetaan Barbarescon alueella tarkkojen valmistussääntöjen mukaisesti. Minimikypsytysaika näillä viineillä on vuotta lyhyempi kuin baroloilla ja alue poikkeaa myös korkeudeltaan (siis korkeudeltaan meren pinnasta, Barbaresco on hiukan matalammalla) sekä maaperältään Barolosta. Väriltään tämä viini oli Nebbiolo. Tuoksussa oli pientä savuisuutta, rypäleelle tyypillistä ruusuisuutta ja rehevyyttä. Maku oli parfyyminen, kukkainen hiukan mausteinen sekä täyteläinen. Tanniinit olivat melko voimakkaat, toki kypsytyksen tuloksena jo hieman pehmentyneet. 

Barolo Lecinquevigne Riserva

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

942366

Damilano

Piemonte

Nebbiolo

2003 (Alkossa 2015, jonka tiedot tässä)

44,50 €

Viimeisenä maistoimme harvinaista herkkua, vuoden 2003 barolo riservaa. Riserva poikkeaa normaalista barolosta pitemmän kypsytysvaatimuksensa takia. Tällaista viiniä harvemmin tulee maistetuksi. Wine-searcher -julkaisu antaa tällä vuosikerralle hinnaksi 79€. Barolo -viinit kestävät kypsytystä erittäin hyvin, ehkä paremmin kuin mikään muu viini, kenties samoissa joidenkin Bordeaux’n viinien kanssa. Tämä johtuu voimakkaasta tanniinisuudesta ja hapokkuudesta. Kypsytyksessä viinin väri alkaa muuttua kohti tiilenpunaisuutta. Tämän lisäksi tanniinisuus pehmenee ja aromimaailma muuttuu. Tämä kaikki johtuu kemiallisista reaktioista, jotka tapahtuvat hitaasti pullon hapettomissa olosuhteissa. Jos haluat lukea lisää aiheesta niin melko syvällinen artikkeli aiheesta löytyy täältä. Viinin aromimaailmaan vaikuttavat kolme vaihetta (ja tämän viinin yhteydessä on hyvä tutustua noista kolmanteen)

  1. viinin rypälelajike sekä viljelyolosuhteet: esim. hedelmät, marjat, kukat, makeus, hapokkuus
  2. viinin valmistusmenetelmät; esim. maitomaisuus, makeus, tammi, hiiva, mineraalisuus, kermaisuus
  3. viinin kypsytys tynnyrissä ja/tai pullossa; esim. kahvi, suklaa, nahka, tupakka, pähkinäisyys

No millainen tämä viini sitten oli. Väri oli lähes 20 vuoden aikana muuttunut vanhan viinin väriseksi. Tuoksu oli portviinimäinen ja paahteinen. Maussa oli kypsytyksen tuomaa nahkaisuutta. Toki alkuperäinen kukkaisuus ja marjaisuus (karpaloa?) oli hyvin tallella. Tanniinisuus oli voimakas, mutta iän pehmentämä. Itse ehkä odotin vielä enemmän noita ikääntymisen mukanaan tuomia vivahteita. Toki olihan tämä erittäin hyvä viini.