TOUKOKUU 2022
Jälleen
kerran meillä oli ilo saada paikalle asiantunteva viinitietäjä. Maahantuojan Mr. Nebbiolon edustaja Kimmo Solla oli tullut
Lohjalle viinit mukanaan. Hänen edustamansa firma on tuonut maahan nimensä
mukaisesti Piemonten alueen pientuottajien viinejä muutamien vuosien ajan. Osa
viineistä on tarjolla Alkossa, joko normaali- tai tilausvalikoimassa, sekä Barolo bar -verkkokaupassa. Tämän lisäksi viinejä on saatavilla noin 50:ssä
ravintolassa lähinnä eteläisessä Suomessa.
Piemonte
on hyvin mielenkiintoinen viinialue, toki myös matkan arvoinen muutenkin.
Tunnetuimpien alueiden, Barolon ja Barbarescon lisäksi, maakunnassa tuotetaan
viinejä hyvin monimuotoisesti. Käytettävät rypälelajikkeet ovat melkeinpä
poikkeuksetta kotoisin Piemontesta. Alueen kuuluisin rypälelajike on tietenkin Nebbiolo,
josta tehdään niin barolo kuin barbarescokin. Lajiketta käytetään myös nebbiolo-nimellä
(Nebbiolo d’Alba, Nebbiolo’Asti, yms.) tuotettavissa viineissä. Tästä
lajikkeesta tehdyt viinit tunnistaa läpikuultavasta väristään, voimakkaasta
tanniinisuudestaan, hapokkuudestaan sekä kukkaisista ja marjaisista
aromeistaan. Barolot ja barbarescot kuuluvat Italian arvostetuimpiin
(=kalleimpiin) viineihin, mutta makumaailmasta saa jonkinlaisen käsityksen
esim. Roeron nebbioloa maistamalla.
Piemonten
viljellyin punaviinilajike on kuitenkin Barbera. Nebbiolosta poiketen siinä ei
luontaisesti ole tanniineja juuri ollenkaan. No tammestahan sitä saa
tarvittaessa. Yleensä barberat juodaan nuoria, jolloin ne ovat hapokkaan
raikkaita ruokaviinejä. Kolmas mainittava punainen lajike on Dolcetto, joka on
aiemmin ollut ”kansan viinin” raaka-aine. Kuitenkin myös tästä rypäleestä
alueella tehdään herkullisia viinejä. Valkoviinirypäleistä tulee mainita Arneis
(lausutaan kuten kirjoitetaan siis myös tuo lopun ”s”). Itselleni tämä on
suosikkivalkkari. Lajikkeesta tehdyt viinit ovat hedelmäisiä ja luontaisen
hapokkaita, mutta kuitenkin persoonallisia viinejä. Tämän lisäksi Piemontessa
viljellään kymmeniä paikallisia rypälelajikkeita (Timo Rasso, Nascetta,
Erbaluce, Favorita, Cortese, Brachetto, Freisa, Pelaverga, yms.). Kannattaa
mennä paikan päälle maistelemaan.
Ruokana
meillä tällä kertaa oli
- alkuun lämminsavulohta sekä sellerisalaattia
- pääruuaksi osso buco à la Vappula
- juusto Occelli al Barolo
- jälkiruuaksi tiramisù
Kaikki
viinit olivat kyllä ainakin minun mielestäni erinomaisia. Tässä niistä
tiivistetysti.
Deltetto Suasì Rosato
Alkon # |
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
464907 |
Piemonte |
Nebbiolo |
2020 |
15,98 € |
Ensimmäiseksi, savukalan kanssa, maistoimme nebbiolosta tehdyn roseen. Eräs kommentti tästä viinistä oli: ”paras rose mitä olen joutunut juomaan”. Viini on saanut värinsä lyhyestä kuorikontaktista aivan käymisen alkuvaiheessa. Väri oli vaalean ruusun punainen. Tuoksultaan viini oli makean marjainen ja siinä oli vivahdus vadelman ja muiden punaisten marjojen aromeita. Maku oli hapokas ja raikas. Siitä löysimme valko- ja punaherukkaa. Viinin jälkimaku oli erityisen pitkä näin roseeksi.
Damilano Barbera D'Asti
Alkon # |
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
900112 |
Piemonte |
Barbera |
2020 |
19,95 € |
Sitten siirryimme barberoihin. Ensimmäisenä oli perinteisesti terästankissa käytetty Astin alueen viini. Viini oli syvän punainen ja tuoksui hapankirsikalle ja yllättävästi heikosti myös vaniljalle (joka normaalisti johtuu tammituksesta, jota tässä viinissä siis ei ole käytetty). Viini oli maultaan happaman marjainen, kenties puolukkaan vivahtava. Maku oli hapan ja hennosti mausteinen jättäen pienen poltteisen jälkimaun.
Barbera d'Alba Superiore La Marchesa
Alkon # |
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
Manzone |
Piemonte |
Barbera |
2017 |
23,30 € |
Seuraava barbera oli tammikypsytetty. Lisämäärite ”superiore” edellyttää vähintään 12 kuukauden kypsytystä, josta vähintään 4 kuukautta tammitynnyrissä. Tätä kyseistä viiniä on kypsytetty 20 kuukautta tammessa. Väriltään myös tämä barbera oli syvän punainen, ehkä hiukasti violettiin kääntäen. Tuoksussa oli ylikypsää marjaa ja hentoa yrttisyyttä. Toki tuo tammitus tuli tuoksusta ilmi. Maku oli Barberalle tyypillisesti marjainen, tässä tapauksessa ehkä mustikkainen. Pieni savuisuus, sopiva hapokkuus ja pehmeä tanniinisuus olivat hienosti tasapainossa. Totesimme tämän erinomaiseksi ruokaviiniksi osso bucon kanssa.
Langhe Nebbiolo
Alkon # |
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
414987 |
Piemonte |
Nebbiolo |
2020 |
19,90 € |
Vuoroon tulivat Nebbiolon eri muodot. Tämä oli väriltään tyyppilinen Nebbiolosta tehty viini; läpikuultavan rubiinin punainen. Väri onkin Nebbiolon tunnusomainen piirre ja on vaikea uskoa, että näin ”hailakka” viini voi olla niin voimakkaan makuinen. Tämän viini tuoksu oli melko hento. Siinä oli paahteisuutta ja ehkäpä joitakin malolaktisen käymisen tuomia maitomaisia aromeita. Maku oli täyteläinen, puolukkainen ja jännästi makean hedelmäinen. Tanniinit olivat tyypillisen voimakkaat. Tämän viini sanottiin olevan ”hienostunut”.
Barbaresco Autinbej
Alkon # |
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
Piemonte |
Nebbiolo |
2017 |
29,90 € |
Seuraavassa lasissa meillä ole barbaresco. Se on siis Nebbiolosta tehty viini, joka tuotetaan Barbarescon alueella tarkkojen valmistussääntöjen mukaisesti. Minimikypsytysaika näillä viineillä on vuotta lyhyempi kuin baroloilla ja alue poikkeaa myös korkeudeltaan (siis korkeudeltaan meren pinnasta, Barbaresco on hiukan matalammalla) sekä maaperältään Barolosta. Väriltään tämä viini oli Nebbiolo. Tuoksussa oli pientä savuisuutta, rypäleelle tyypillistä ruusuisuutta ja rehevyyttä. Maku oli parfyyminen, kukkainen hiukan mausteinen sekä täyteläinen. Tanniinit olivat melko voimakkaat, toki kypsytyksen tuloksena jo hieman pehmentyneet.
Barolo Lecinquevigne Riserva
Alkon # |
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
942366 |
Piemonte |
Nebbiolo |
2003 (Alkossa 2015,
jonka tiedot tässä) |
44,50 € |
Viimeisenä maistoimme harvinaista herkkua, vuoden 2003 barolo riservaa. Riserva poikkeaa normaalista barolosta pitemmän kypsytysvaatimuksensa takia. Tällaista viiniä harvemmin tulee maistetuksi. Wine-searcher -julkaisu antaa tällä vuosikerralle hinnaksi 79€. Barolo -viinit kestävät kypsytystä erittäin hyvin, ehkä paremmin kuin mikään muu viini, kenties samoissa joidenkin Bordeaux’n viinien kanssa. Tämä johtuu voimakkaasta tanniinisuudesta ja hapokkuudesta. Kypsytyksessä viinin väri alkaa muuttua kohti tiilenpunaisuutta. Tämän lisäksi tanniinisuus pehmenee ja aromimaailma muuttuu. Tämä kaikki johtuu kemiallisista reaktioista, jotka tapahtuvat hitaasti pullon hapettomissa olosuhteissa. Jos haluat lukea lisää aiheesta niin melko syvällinen artikkeli aiheesta löytyy täältä. Viinin aromimaailmaan vaikuttavat kolme vaihetta (ja tämän viinin yhteydessä on hyvä tutustua noista kolmanteen)
- viinin rypälelajike sekä viljelyolosuhteet: esim. hedelmät, marjat, kukat, makeus, hapokkuus
- viinin valmistusmenetelmät; esim. maitomaisuus, makeus, tammi, hiiva, mineraalisuus, kermaisuus
- viinin kypsytys tynnyrissä ja/tai pullossa; esim. kahvi, suklaa, nahka, tupakka, pähkinäisyys
No
millainen tämä viini sitten oli. Väri oli lähes 20 vuoden aikana muuttunut vanhan
viinin väriseksi. Tuoksu oli portviinimäinen ja paahteinen. Maussa oli kypsytyksen
tuomaa nahkaisuutta. Toki alkuperäinen kukkaisuus ja marjaisuus (karpaloa?) oli
hyvin tallella. Tanniinisuus oli voimakas, mutta iän pehmentämä. Itse ehkä
odotin vielä enemmän noita ikääntymisen mukanaan tuomia vivahteita. Toki olihan
tämä erittäin hyvä viini.