lauantai 21. lokakuuta 2023

Lokakuu 2023: Eteläinen Italia pastorin esittelemänä

Ja olipas meitä tällä kertaa kokoontunut Hannekseen poikkeuksellisen suuri joukko kerholaisia – yhteensä noin 38 kerholaista. Viinipastori Juha Rantala oli valinnut ja esitteli hienon ja monipuolisen valikoiman eteläisen Italian viinejä: niin valkoisia kuin punaisia ja myös yksi jälkiruokaviini. Pastori kertoi meille alueen eloisaan ja asiantuntevaan tyyliinsä viininviljelyn historiasta ja nykypäivästä unohtamatta viittauksia paikallisiin ruokiin.

Hannes tarjosi meille

  • antipasti-lautanen
  • pitkään haudutettua lammasta
  • Hanneksen sitruuna herkku

Käydäänpä sitten läpi nuo viinit

Rivera Scariazzo Fiano

 

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

904141

Rivera

Apulia

Fiano

2021

16,50 €

Ensimmäinen kahdesta valkoviinistä oli kotoisin Italian ”saappaan korosta” – Apuliasta. Kuten Italialle on tyypillistä tämäkin viini oli tehty paikallisesta rypäleestä, jota ei Etelä-Italian ulkopuolella viljellä. Tämän viinin tuoksu lievästi hedelmäinen ja piikiven savuinen. Maussa tuo hedelmäisyys tuli esiin karviaisen aromein ja hennon sitruksisena. Viini oli täysin kuiva ja siinä oli sopusuhtainen hapokkuus.

Tällä kertaa valitsimme mieleiset viinit niin ennen ruokaa ja myös ruuan kanssa ja valkoviineissä viinien järjestys muuttui. Tämä kyseinen viini osoittautui erinomaiseksi ruokaviiniksi. Äänestyksessä enneruokaa viini sai 12 ääntä ja ruuan kanssa maistettuna 23 ääntä.

Terre Nere Etna Bianco

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

947857

Terre Nere

DOC Etna

Carricante, Catarratto

2021

28,98€

Toinen valkoviini tuli Sisiliasta Etnan rinteiltä ja oli tietenkin myös valmistettu paikallisista rypäleistä. Viinin tuoksu verrattuna tuohon ensimmäiseen valkoviiniin oli hedelmäisempi (päärynää, aprikoosia) ja pieni tammisuus puski läpi. Myös maku oli hedelmäisempi toistaen noita tuoksun aromeita. Viinissä oli myös pien yrttinen karvaus ja tammissuden tuomaa pehmeyttä. Hapot olivat maltilliset. äänestyksessä viini sai ilman ruokaa 23 ja ruuan kanssa 12 ääntä.

Siddùra Fòla Cannonau di Sardegna Riserva

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

437327

Siddùra

DOC Cannonau di Sardegna

Cannonau (=Grenache)

2019

37,98€

Siirryimme punaisiin ja Sardiniaan ja tällä kertaa rypälelajikkeena oli Cannonau joka Ranskassa tunnetaan paremmin Grenache nimellään. Viinin tuoksun sanottiin olevan samettinen ja siitä saattoi havaita malolaktisen käymisen aromeja. Myös hedelmäinen luumuisuus ja tammisuus olivat läsnä. Maku oli mausteinen ja yrttinen. Siinä oli myös karpalon marjaisuutta ja tammea. Tanniinisuus oli melko vähäistä kun taas keskitasoinen hapokkuus tasapainotti viinin makuja. Viinin sanottiin olevan pehmeä. Molemmissa äänestyksissä viini sai 3 ääntä.

San Gaetano Primitivo di Manduria Riserva

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

496087

Cantine Due Palme

DOC Primitivo di Manduria

Primitivo

2018

20,09€

Takaisin itse nieminmaalle ja saappaan korkoon Apuliaa. Sieltä löytyy Primitivosta tehty viini. Kyseisen viini tuoksu oli paahteinen ja kypsän marjainen. Siinä oli myös tummaa suklaata ja kahvia. Maku oli rypälelajikkeelle tyypillisesti hedelmäinen ja melkeinpä hiukan makea. Marjaisuus taittui mehumaiseen suuntaan ja aromeista maistui nahkaisuus ja kuivatut hedelmät. Myös tummaa suklaata jotkut löysivät makupaletista. Viini oli täyteläisempi ja tanniinisempi kuin tuo ensimmäinen punaviini kun taas hapokkuus oli hiukan hennompaa. Ensimmäisessä äänestyksessä viini sai 15 ääntä ja toisessa 11.

Vigneti del Vulture Piano del Cerro

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

945095

Vigneti del Volture

DOC Aglianico del Volture

Aglianico

2019

28,99€

Kolmas punaviini oli tehty joskus etelän Nebbioloksi sanotusta Aglianicosta ja kyllähän se jonkin verran toi Piemonten mieleen. Viini tuoksu oli tumman marjainen, tervainen ja  lakritsinen. Tuoksun sanottiin olevan lämmin. Myös tammisuus oli selvästi mukana. Maku oli paahteinen, nahkainen ja hieman tervainen. Marjaisuus taittui puolukkaan ja viini oli myös mausteinen. Viini oli täyteläinen ja pehmeän tanniininen jota myös pirteä hapokkuus tasasi. Äänestyksissä tämä viini sai 22 ja 21 ääntä, joten se arvioitiin myös hyväksi ruokaviiniksi.

Francesco Intorcia Heritage Zibibbo Vino Liquoroso

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

339816

Francesco Intorcia Heritage

IGT Sicilia

Zibibbo (=Moscato)

12,74 €
(0,5l)

Viimeisenä meillä oli vuorossa väkevöity, makea jälkiruokaviini. Kyseinen tuottaja tekee lähinnä marsala-viinejä, mutta näköjään myös kelpoisia jälkiruokaviinejä. Tämän viini tuoksu oli hedelmäinen Moscatolle tyypillisenä, mutta jotakin omaperäistä tässä kuitenkin oli. Hedelmäisyys taittui ehkä mandariiniin ja rusinaan. Mukana oli myös hunajaa ja pähkinää. Maku oli omenainen ja yrttinen ja oli siinä vivahteita myös kuivatuista aprikooseistakin. Makeaahan tämä oli. Toisaalta hapokkuus oli yllättävänkin alhainen eikä tuo alkoholi juurikaan puskenut läpi.



Ensi kerralla on sitten marraskuun kolmas torstai, joka on viinimaailmassa varattu yhdelle tietylle viinityypille. Olisikohan myös meillä tarjolla?