tiistai 12. maaliskuuta 2024

Helmikuu 2024

Jälleen kerran saimme vieraaksemme maahantuojan edustajan. Mr. Nebbiolon Kimmo Solla oli saapunut poikansa Eliaksen kanssa Lohjan viinikerhon vieraaksi esittelemään yrityksensä edustamia viinejä. Kimmon firma tuo maahan pääasiassa Piemonten alueen viinejä niin vähittäismyyntiin Alkoon kuin myös ravintoloihin. Viinit ovat pääosin pientuottajien tuotantoa.

Kuten vierailevalle yritykselle sopii niin maistissa oli 2 Barberasta tehtyä viiniä ja neljä Nebbiolosta, joista ensimmäinen tervetuliaiskuohu. Nuo barberat olivat erilaisista maaperistä ja tarkoituksena oli vertailla kasvupaikan merkitystä viinille. Valmistustavat olivat suurin piirtein samat. Nebbioloista ensimmäistä voisi sanoa referenssiviiniksi, jota voi verrata hieman tiukemmin säänneltyyn barbarescoon. Nämä kaksi barbarescoa puolestaan erosivat ainoastaan vuosikerrassansa ja pääsimme maistamaan miten lähinnä eri vuosien sääolosuhteet ja siitä johtuvat erot vaikuttavat viinin makuun. Mielenkiintoiset vertailut.

Hannes tarjosi tällä kertaa antipasti-lautasen, riistakäristystä ja lopuksi juustoja. Illan hinta oli 60€.



Metodo Classico Brut Rose Ja d'Or

Alkon #

Tuottaja

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

Barolobar

Ca'Nova

Nebbiolo

2020

27,00 €

Tämän puhtaasti Nebbiolosta perinteisellä menetelmällä tehty viini oli tuoksultaan hedelmäinen ja siitä saattoi löytää marjaisia aromeita kuten vadelmaa. Myös maku oli marjaisen hedelmäinen ja aromimaailma taittui ehkä mansikan suuntaan. Viinissä oli pieni makeus ja napakka hapokkuus.

Lavignone Barbera D'Asti

Alkon #

Tuottaja

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

927426

Pico Maccario

Barbera

2021

14,77 €

 

Ensimmäinen barbera tuli Astin alueelta. Siellä maaperä on savipitoista ja köynnökset ovat kasvaneet noin 200 metrin korkeudessa. Viinin tuoksu oli makean marjainen ja marjaisuus jatkui myös maussa. Viinin sanottiin olevan hedelmäinen.

 

Barbera d'Alba

Alkon #

Tuottaja

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

944125

Podere Ruggeri Corsini

Barbera

2020

14,77 €

Corsinin tilukset sijaitsevat Monforten kunnassa Barolon alueella. Maaperässä on enemmän kalkkia kuin Astissa ja köynnökset kasvavat noin sata metriä korkeammalla kuin tuo edellisen viinin köynnökset. Verrattuna edelliseen tämän viinin tuoksussa oli enemmänkin tummien marjojen aromeita. Maussa oli mausteisuutta – pippuria sekä yllättävää tanniinisuutta. Viinin sanottiin olevan tiukempi kuin edellinen. 

Langhe Nebbiolo Simane

Alkon #

Tuottaja

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

945384

Reverdito

Nebbiolo

2020

18,73 €

Sitten siirryttiin Mr. Nebbiolon nimikko rypäleeseen. Ensimmäisenä oli vuorossa Langhe Nebbiolo. Se siis tehdään samasta rypälelajikkeesta kuin nuo barbarescot, mutta valmistu on hieman erilainen. Rypäleet voivat kasvaa hieman väljemmin säänneltynä suuremmalla maantieteellisellä alueella ja viiniä kypsytetään lyhemmän aikaa. Tämän viinin aromimaailmaan kuuluivat marjat kuten puolukka, mausteisuus ja nebbiololle tyypilliset tanniinit. Mukana oli myös sopiva hapokkuus. Viini sanottiin olevan lämmittävä. 

Barbaresco

Alkon #

Tuottaja

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

930152

Alessandro Rivetto

Nebbiolo

2018

39,49 €

930152

Alessandro Rivetto

Nebbiolo

2019

39,49 €

Viimeisinä oli siis vuorossa saman viinin eri vuosikerrat - molemmat toki melko nuoria barbarescoiksi. Koska köynnökset kasvavat hyvin pienellä alueella niin sään vaikutukset viinin kasvuun ja kypsymiseen vaihtelevat vuodesta toiseen.

Vuoden 2018 kevät oli Barbarescossa erittäin märkä. Sateita saatiin koko toukokuun aina puoleen väliin kesäkuuta. Loppukesä ja syyskuu puolestaan olivat lämpimiä ja normaali vuorokauden sisäinen lämpötilanvaihtelu oli pientä. Rypäleistä tuli erittäin sokeripitoisia, mutta niistä toisaalta puuttui voimakkuus ja maun monipuolisuus. Viineistä tuli helpommin lähestyttäviä jo nuorina. Tämän myös itse totesimme viinin ollessa ”pehmeämpi” kuin tuo nuorempi siskonsa.

2019 puolestaan tuotte tanniinisia viinejä, jotka ovat parhaimmillaan vasta pitkän kypsytyksen jälkeen. Kesä ja syksy olivat viileämpi kuin edellisenä vuotena ja sadonkorjuu venyi hyvin myöhäiseksi. Totesimme, että tämä vuosikerta kannattaa jättää kellariin useammaksi vuodeksi kypsymään ja pehmenemään.