Helmikuu 2024
Jälleen kerran saimme vieraaksemme
maahantuojan edustajan. Mr.
Nebbiolon Kimmo Solla oli saapunut poikansa Eliaksen kanssa Lohjan
viinikerhon vieraaksi esittelemään yrityksensä edustamia viinejä. Kimmon firma
tuo maahan pääasiassa Piemonten alueen viinejä niin vähittäismyyntiin Alkoon
kuin myös ravintoloihin. Viinit ovat pääosin pientuottajien tuotantoa.
Kuten vierailevalle yritykselle sopii niin
maistissa oli 2 Barberasta tehtyä viiniä ja neljä Nebbiolosta, joista
ensimmäinen tervetuliaiskuohu. Nuo barberat olivat erilaisista maaperistä ja
tarkoituksena oli vertailla kasvupaikan merkitystä viinille. Valmistustavat
olivat suurin piirtein samat. Nebbioloista ensimmäistä voisi sanoa
referenssiviiniksi, jota voi verrata hieman tiukemmin säänneltyyn barbarescoon.
Nämä kaksi barbarescoa puolestaan erosivat ainoastaan vuosikerrassansa ja
pääsimme maistamaan miten lähinnä eri vuosien sääolosuhteet ja siitä johtuvat erot
vaikuttavat viinin makuun. Mielenkiintoiset vertailut.
Hannes tarjosi tällä kertaa
antipasti-lautasen, riistakäristystä ja lopuksi juustoja. Illan hinta oli 60€.
Metodo Classico Brut Rose Ja d'Or
Alkon # |
Tuottaja |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
Nebbiolo |
2020 |
27,00 € |
Tämän puhtaasti Nebbiolosta perinteisellä menetelmällä tehty viini oli tuoksultaan hedelmäinen ja siitä saattoi löytää marjaisia aromeita kuten vadelmaa. Myös maku oli marjaisen hedelmäinen ja aromimaailma taittui ehkä mansikan suuntaan. Viinissä oli pieni makeus ja napakka hapokkuus.
Lavignone Barbera D'Asti
Alkon # |
Tuottaja |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
927426 |
Barbera |
2021 |
14,77 € |
Ensimmäinen barbera tuli Astin alueelta.
Siellä maaperä on savipitoista ja köynnökset ovat kasvaneet noin 200 metrin
korkeudessa. Viinin tuoksu oli makean marjainen ja marjaisuus jatkui myös maussa.
Viinin sanottiin olevan hedelmäinen.
Barbera d'Alba
Alkon # |
Tuottaja |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
944125 |
Barbera |
2020 |
14,77 € |
Corsinin tilukset sijaitsevat Monforten kunnassa Barolon alueella. Maaperässä on enemmän kalkkia kuin Astissa ja köynnökset kasvavat noin sata metriä korkeammalla kuin tuo edellisen viinin köynnökset. Verrattuna edelliseen tämän viinin tuoksussa oli enemmänkin tummien marjojen aromeita. Maussa oli mausteisuutta – pippuria sekä yllättävää tanniinisuutta. Viinin sanottiin olevan tiukempi kuin edellinen.
Langhe Nebbiolo Simane
Alkon # |
Tuottaja |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
945384 |
Nebbiolo |
2020 |
18,73 € |
Sitten siirryttiin Mr. Nebbiolon nimikko rypäleeseen. Ensimmäisenä oli vuorossa Langhe Nebbiolo. Se siis tehdään samasta rypälelajikkeesta kuin nuo barbarescot, mutta valmistu on hieman erilainen. Rypäleet voivat kasvaa hieman väljemmin säänneltynä suuremmalla maantieteellisellä alueella ja viiniä kypsytetään lyhemmän aikaa. Tämän viinin aromimaailmaan kuuluivat marjat kuten puolukka, mausteisuus ja nebbiololle tyypilliset tanniinit. Mukana oli myös sopiva hapokkuus. Viini sanottiin olevan lämmittävä.
Barbaresco
Alkon # |
Tuottaja |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
930152 |
Alessandro Rivetto |
Nebbiolo |
2018 |
39,49 € |
930152 |
Alessandro Rivetto |
Nebbiolo |
2019 |
39,49 € |
Viimeisinä oli siis vuorossa saman viinin eri vuosikerrat - molemmat toki melko nuoria barbarescoiksi. Koska köynnökset kasvavat hyvin pienellä alueella niin sään vaikutukset viinin kasvuun ja kypsymiseen vaihtelevat vuodesta toiseen.
Vuoden 2018 kevät oli Barbarescossa erittäin
märkä. Sateita saatiin koko toukokuun aina puoleen väliin kesäkuuta. Loppukesä
ja syyskuu puolestaan olivat lämpimiä ja normaali vuorokauden sisäinen
lämpötilanvaihtelu oli pientä. Rypäleistä tuli erittäin sokeripitoisia, mutta
niistä toisaalta puuttui voimakkuus ja maun monipuolisuus. Viineistä tuli
helpommin lähestyttäviä jo nuorina. Tämän myös itse totesimme viinin ollessa
”pehmeämpi” kuin tuo nuorempi siskonsa.
2019 puolestaan tuotte tanniinisia viinejä,
jotka ovat parhaimmillaan vasta pitkän kypsytyksen jälkeen. Kesä ja syksy
olivat viileämpi kuin edellisenä vuotena ja sadonkorjuu venyi hyvin
myöhäiseksi. Totesimme, että tämä vuosikerta kannattaa jättää kellariin
useammaksi vuodeksi kypsymään ja pehmenemään.