sunnuntai 4. lokakuuta 2020

 

Syyskuu 2020, vieraana ”viinipastori” Juha Rantala

Viinipastori esitelmöi

Jälleen kerran meillä oli ilo saada vieraaksi viinipastori Juha Rantala, tällä kertaa Saksan viinitiedotuksen asialla kertomassa tämän vanhan viinimaan viinihistoriasta sekä viineistä. Viinipastorin vierailu oli saanut kerholaiset liikkeelle melko suurella joukolla. Meitä oli paikalla 28 kerholaista. Saimme kuulla lyhyen kertauksen viinin historiasta Saksassa. Juha kävi läpi myös Saksan viinialueet sekä tärkeimmät viljeltävät rypäleet. Hän oli valinnut maistettavaksi laajan kattauksen niin alueista kuin myös lajikkeista – ei mitään yllätyksiä, mutta hyvät esimerkit kuitenkin ja olihan tässäkin uusia tuttavuuksia melko suurelle joukolle kerholaisista.




Ruokana tällä kertaa saimme maistella:

  • alkuun perunasalaattia ja lämminsavulohta
  • pääruuakasi sianliha-bratwurstkääryleitä
  • ja jälkiruuaksi Floating Island (vesihauteessa kysytetty valkuaisvaahto ja vaniljakastiketta)
Perunasalaattia
Floating island



Illan viinit

Graf von Schönborn Rheingau Riesling Brut 

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

504687

Schloss Schönborn

Rheingau

Riesling

2013

19,99 €

Alkumaljana nautimme perinteistä saksalaista kuohuviiniä, sektiä. Tämä herkku oli kotoisin Rheingaun alueelta Reinin mutkasta läheltä Frankfurtia. Kyseinen viini oli jo hiukan ehtinyt kehittyä. Viinin tuoksussa oli tammisuutta, hedelmäisyyttä ja jopa kuukamaisia aromeja. Maussa toistuivat tuoksun aromit. Hedelmäisyys muodostui vihreästä omenasta, päärynästä, persikasta ja greippimäisestä hennosta karvaisuudesta. Vaikka viinissä oli suhteellisen paljon sokeria niin pehmeä hapokkuus tasapainotti makua. Kaikin puolin erinomainen sekt.

Würzburger Abtsleite Silvaner 

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

535727

Juliusspital Würzburg

Franken

Silvaner

2015

22,57 €

Seuraavaksi maistelimme Silvaneria rypäleen kotikonnuilta Frankenista. Ja pullo oli tietysti ”bocksbeutel”. Aika monille tämä oli täysin uusi rypälelajike, vaikka onkin ikivanha ja perinteinen lajike Saksassa. Väriltään viini oli vihertävän keltainen. Tuoksu oli omenainen, yrttinen ja raikas. Maku oli hedelmäinen, mineraalinen ja pitkä. Hyvä hapokkuus toi rakennetta. Viinin sanottiin olevan tyylikäs

Catherina Riesling 

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

584377

Weingut Grans-Fassian

Mosel

Riesling

2018

14,99 €

Kolmannessa lasissa meillä oli Riesling perinteiseltä Moselin alueelta. Tämän suhteellisen nuoren viinin hennossa tuoksussa oli hunajaisuutta. Maku oli makeahkon hunajainen. Siinä oli kukkaisia vivahteita sekä jo tuoksusta löydettyä hunajaisuutta.

Becker Family Pinot Noir 

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

424177

Friedrich Becker

Pfalz

Pinot Noir (Spätburgunder)

2014

17,99 €

Sitten siirryimme punaisiin, joista tämä ensimmäinen oli hiekan vanhempi. Sen väri oli läpikuultava ja taittui sinisyyteen. Tuoksussa oli maitomaista hapokkuutta, puolukkaa sekä makeutta. Lisäksi siitä löytyi maanläheisiä aromeita. Maussa dominoin vahva hapokkuus, jonka lisäksi sinä oli myös nahkaisuutta, tammisuutta, karpaloa ja suklaata.

Spätburgunder Kalkstein 

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

460957

Thörle

Rheinhessen

Spätburgunder

2016

20,00 €

Toinen punaviinimme oli jokseenkin rusehtava. Tuoksu oli toffeinen, hilloisen marjainen ja kahvinen. Mausta löysimme mausteisuutta ja jo tuoksussa ollutta toffeisuutta. Viinin sanottiin olevan ”tukkaisen hyvä”. Pehmeät hapot ja pieni tanniinisuus antoi rakennetta.

Becker Eiswein 

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

954913

Friedrich Becker

Pfalz

Weissburgunder (=Pinot Blanc)

2016

26,91 €

Jälkiruuan kanssa nautimme suhteellisen harvinaiseksi käyvää eisweinia. Tuoksultaan viini oli makean persikkainen ja siinä oli lisäksi hunajaisuutta sekä raparperin aromeja. Tämän tasapainoisen viinin maussa oli keltaista karviaista. Pehmeä hapokkuus yhdessä runsaan makeuden kanssa toivat rakennetta.

Hannes ja pastori