sunnuntai 8. maaliskuuta 2020


Helmikuu 2020, Interbrands ja punaisia Ranskasta

Jaana Virkki viinien maahantuoja Interbradsiltä oli vieraanamme esittelemässä kattausta Ranskan viineistä. Saimme nauttia Jaanan laajasta asiantuntemuksesta hänen kertoessaan illan viineistä ja niiden tuottajista. Edustettuna olivat Alsace, Bordeaux, Cahors ja Rhône. Aina silloin tällöin meillä on ollut joitakin Ranskan viinejä, mutta ei näin kattavaa kattausta pitkään aikaan – ei varsinkaan punaisia.

Ruokailu alkoi tällä kertaa perinteiselle pateella ja cornichonseilla. Pääruuaksi Hannes tarjosi lihapataa ja jälkiruuaksi suklaamousse.












Paikalla meitä oli 19 kerholaista.



Clarendelle Rouge 

Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
Clarence Dillon Wines
Haut-Brion, Bordeaux
Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot
2012
23,99 €

Ensimmäisenä oli maistelussa hyvin perinteinen bordeaux. Tämän viinin tuoksusta löytyi marjaisuutta; mustikkaa ja mustaherukkaa. Maussa toistui kypsä marjaisuus ja tuoksun marjojen lisäksi siinä oli kypsän kirsikan aromeja. Pieni mausteisuus sekä pehmeät jättivät tasapainoisen ja täyteläisen vaikutelman. Äänestyksessämme viini sai 4 ääntä.


Domaines Schlumberger Les Princes Abbés

Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
Alsace
Pinot Noir
2016
26,71 €

Toisena maistoimme ehkä vähän poikkeuksellisen viinin Alsacesta. Aluehan on tunnettu varsinkin valkoisistaan. Väriltään viini poikkesi muista läpikuultavana. Tuoksusta löysimme lyijykynämäisisä aromeja sekä marjaisuutta. Maku oli vadelmainen ja pitkä. Siinä oli yrttisyyttä ja mausteisuutta sekä jopa vivahde mineraalisuutta. äänestyksessä viini tuli toiseksi 7 äänellään.


Château de Seguin Cuvée Prestige

Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
Château de Seguin
AC Bordeaux Supérieur
Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot
2017
19,98 €

Ja jälleen palasimme Bordeaux’hon päärypäleenä tällä kertaa Merlot. Tuoksussa oli malolaktisen käymisen merkkejä ja happamuutta. Mausta löysimme kypsiä marjoja, hapanta kirsikkaa ja mustikkaa. Maku oli runsas siinä oli suhteellisen tuhdit tanniinit. äänestyksessämme viini oli tasaista keskikastia 6 äänellään.


Calvet Cahors

Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
Cahors
Malbec
2016
11,98 €

Neljänneksi siirryimme parisataa kilometriä Bordeaux’sta itään, Garonne joen yläjuoksulle Cahorsiin. Alue on tunnettu eritoten Malbec-pohjaisista viineistään. Tuottaja on Calvet, joka on osa isoa ranskalaista viininvalmistajaa/-markkinoijaa (firman toinen tunnettu brändi on J.P. Chenet). Viinin tuoksusta emme oikein löytäneet mitään erityisesti esiin työntyvää aromia. Ehkä maltillinen tammisuus tuli läpi. Maku oli lakritsinen, yrttinen ja hapan. Viini oli jotenkin vaisu ja jäikin äänestyksessä ilman yhtään ääntä.


Château de Carolle

Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
Graves, Bordeaux
Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc
2016
20,00 €

Sitten oli vuorossa illan kolmas bordeaux perinteisin rypälein. Tässäkin viinissä tuoksui tammi ja kypsä kirsikka. Maku oli tukeva ja runsas ja sitä kannatteli sopiva hapokkuus yhdessä tasapainoisten tanniinien kanssa. Mausta löysimme lisäksi toffeisuutta ja kypsää marjaisuutta. Äänestyksessä viini todettiin illan pidetyimmäksi 14 äänellään.


Lunar Apogé Côtes du Rhône

Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
Domaine des Carabiniers
Côtes du Rhônen
Grenache (50%), Syrah (25%), Mourvedre (15%), Cinsault (10%)
2018
14,98 €

Viimeisenä oli vuorossa luonnonhiivoilla käytetty gsm Rhônesta. Tuoksu oli hento ja siinä saattoi havaita happamien marjojen aromeja. Maku oli hedelmäinen ja pehmeä, melkeinpä makea. Äänestyksessä viini sai 6 ääntä.





Seuraavalla keralla 19.3. maistelemme antipastopöydän antimia sekä nautimme ruokaan sopivia viinejä Välimeren ympäristöstä ja hiukan kauempaakin.