sunnuntai 31. lokakuuta 2021

Lokakuu 2021, Australian viinit pastorin seurassa

LOKAKUU 2021

Jälleen kerran olimme saaneet vieraaksemme viinastori Juha Rantalan. Hän on vieraillut kerhossamme melko säännöllisesti noin kerran vuodessa. Tällä kertaa hän esitteli meille Australian viinikulttuuria. Alkuun hiukan historiaa miten Australiasta tuli viinimaa ja miten viinikulttuuri on muovautunut aikojen kuluessa. Kuulimme kuinka varsinkin viime aikoina maassa on siirrytty painottamaan myös laatua eikä pelkästään vain suuria tuotantomääriä. Vanhojen suurien toimijoiden rinnalle on kehittynyt suuri joukko pienempiä tuottajia, jotka yhdistävät vanhan maailman kuin myös paikallisia viinin valmistustekniikoita. Pastori kävi läpi myös tärkeimmät viinin viljelyalueet ja niille tyypilliset rypälelajikkeet. Esitys oli jälleen kerran erittäin mielenkiintoinen, mutta pakostikin jäi pintapuoliseksi rajoitetusta ajasta johtuen. Viineiksi pastori oli valinnut hiukan ei-tyypillisiä aussiviinejä ja sokkotestissä suurimman osan viineistä moni olisi kyllä sijoittanut vanhaan maailmaan. Tällä kertaa emme äänestäneet viineistä.



Ruokana meillä oli tällä kertaa savulohisalaattia (aamulla Matin savustamasta lohesta), liha-annos kengurusta ja lampaasta ja jälkiruuaksi runsas pavlova. Maistoimme viinit niin ennen ruokaa kuin myös ruuan kanssa. Taas totesimme, että viini maku ja olemus voivat muuttua ruuan myötä;  joko tukien ruuan aromeja tai sitten tapellen niitä vastaan.




Taltarni Brut Taché

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

580867

Taltarni Vineyards

Victoria (& Tasmania?)

Chardonnay 59%, Pinot Noir 36%, Pinot Meunier 5%

2014

16,99 €

Alkuun maistoimme kuohuviiniä Tasmaniasta. Tämä saari on sen verran etelässä, että ilmastoltaan se sopii erinomaisesti raikkaiden, joskus hapokkaiden viinien valmistukseen. Tämä meillä maistelussa ollut viini on tehty perinteisistä samppanjarypäleistä samppanjamenetelmällä ja kypsytysikääkin viinillä oli jo jonkin verran. Viinissä näkyivät pienet vilkkaat kuplat. Sen tuoksu oli moniulotteinen ja löysimme siitä punaista marjaisuutta sekä hedelmäisyyttä. Myös maku oli monipuolinen. Siinä maistui erilaiset marjat: herukat, puolukka ja karpalo. Hedelmistä mieleemme tuli omena. Pieni mausteisuus tuntui kielellä. Viinin sanottiin olevan raikas ja kypsyneen tasapainoisesti. Tämä voisi olla hyvä ehdokas joulupöydän viiniksi.

Dancing in the Sun

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

525507

Cullen Wines

Margaret River

Sémillon, Sauvignon Blanc, Verdelho

2018

21,30 €

Toisessa lasissa oli Bordeaux valkkari Australian lounaisnurkasta. Väriltään viini oli vihertävä. Tuoksu oli yrttinen, kukkainen, hunajainen ja hedelmäinen. Runsaassa maussa oli karviaisen marjaisuutta, trooppisia hedelmiä ja aprikoosia. Kevyet hapot toivat raikkautta. 

Single Vineyard McKay´s Riesling

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

557077

Jim Barry

Clare Valley

Riesling

2017

20,01 €

Toinen valkoviini puolestaan oli Alsacen riesling (Australiasta). Tämä viini oli hyvin perinteisen vanhan maailman rieslingin tyyppinen. Väriltään oljen vaalea ja tuoksultaa viin i oli omenainen ja hennon hunajainen. Siinä tuoksui myös rypäleelle tyypillinen öljysyys tai petrolisuus. Maku oli kuivan mineraalinen sekä hedelmäinen: keltaista omenaa ja päärynää. 

Pipers River Pinot Noir

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

930376

Dalrymple

Tasmania

Pinot Noir

2019

34,92 €

Ensimmäinen punainen oli ensimmäisen viinin tavoin kotoisin Tasmaniasta, joka ilmastoltaan muistuttaa Pinot Noirin kasvuolosuhteita Euroopassa. Tämän viini tapauksessa Alko oli jälleen kerran tehnyt saman jekun kuin monta kertaa aiemmin. Tilausvaiheessa sivustolla myydään vuosikertaa 2016 ja toimitetaan 2019.Viini oli tumman punainen ja siinä oli vivahdus lilaa. Tuoksussa tuli ensin vastaa maitomaisuus malolaktisen käymisen tuloksena. Siitä löytyi myös hapanta marjaa vaniljaa ja sen sanottiin olevan hillomaisen marjainen. Maku oli maanläheinen, hapankirsikkainen, karpaloinen ja pippurisen mausteinen. hapokkuus oli runsas ja jälkimaku oli voimakas ja pitkä. Viinissä sanottiin olevan metsäinen aksentti. 

Old Vines GSM

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

951924

Torbreck Vintners

Barossa Valley

Grenache, Syrah, Mourvèdre

2017

19,98 €

Toinen punainen toi taas mieleen perinteiset GSM-viinit Rhônen varrelta. Tämäkin oli hyvin eurooppalaistyylinen viini. Väriltään viini oli lähes musta. Tuoksu oli tuhti tamminen ja maanläheinen. Tuoksun aromit toistuivat pyöreässä maussa. Viini oli savuisen paahteinen, tupakkainen ja kahvinen. Tuhti lihaviini kaikin puolin. 

Campbells Rutherglen Muscat

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

357964

Campbells

Rutherglen

Muscat

-

18,86 €

Lopuksi maistoimme ehkäpä perinteisintä australialaista viiniä: väkevöityä, makeaa jälkiruokaviiniä. Viini oli meripihkan väristä, kirkkaan punaruskeaa. Tuoksussa oli kuivattuja hedelmiä ja toffeeta. Mausta löysimme kirsikkaa, persikkaa kuivattua luumu ja mausteisuutta. Mukan oli myös appelsiinin kuorta sekä savuisuutta. Viinissä pirteät hapot tasoittivat runsasta makeutta.