sunnuntai 5. helmikuuta 2023

Viinit tammikuu 2023: GSM

Perehdyimme GSM:n saloihin. GSM-nimi lienee lähtöisin Australiasta ja sitä on käytetty viime vuosisadan loppupuolelta lähtien. Itse GSM-viini, joka saa nimensä kolmesta rypälelajikkeesta: Grenache, Syrah ja Mourvèdre, on paljon vanhempaa perua ja perinteinen eteläisen Rhonen sekoiteviini. Nyttemin tätä sekoiteviini valmistetaan kaikilla uuden maailman pääviinialueilla. Kuuluisin GSM-pohjainen viini on ehdottomasti punainen Chateauneuf-du-Pape. Siihen toki saa käytetään myös paljon muita lajikkeita (punaisia 9 ja 4 valkoista lajiketta), mutta nämä kolme niistä melkein aina on käytössä. Täällä kotiseudullaan Ranskassa tuo Grenache Noir on ylivoimaisesti eniten viljelty lajike yli 70% osuudella viljelypinta-alasta. Jos haluaa ranskalaisen vaihtoehdon Chateauneuf-du-Papelle niin voi tutkailla lähiympäristön muihin kyliin. Gigondas, Vacqueyras, Rasteau tai Cairanne tarjoavat huippuviinejä hiukan edullisempaan hintaan.

GSM-viini tunnetaan yleisesti täyteläisyydestään, kirkkaista hedelmämakuistaan, nahkaisista ominaisuuksistaan sekä kypsän hedelmän ja kuivattujen yrttien aromeista. Näillä viineillä on hyvä ikääntymispotentiaali. Rypäleistä Grenache tuo viiniin pehmeitä, mausteisia marjamakuja ja pyöreän suutuntuman sekä nostaa alkoholipitoisuutta ja viinin säilyvyyttä. Syrah tuo sekoitukseen mustikan, karhunvatukan, luumun, musta oliivin aromeja, lisää väriä, mausteita, mineraaleja ja tanniinia sekä vahvistaa rakennetta. Mourvèdre lisää maanläheisiä sävyjä ja maukkaita makuja tuoden myös väripigmenttiä ja tanniinia.

Tämän kerran viinit olivat hyvin saman tyylisiä ja sopivat hyvin tuohon yleiseen makukehykseen. Toki huomattavia erojakin oli ja esimerkiksi joulukuussa maistetut Bordeaux-blendit olivat huomattavasti lähempiä toisiaan kuin nämä tämän kerran viinit. Viinessä oli hyvin samankaltainen hapokkuus- ja tanniinirakenne. Suurimmat erot tulivat maun täyteläisyydessä.  Äänestyksessämme kallein ja halvin viini olivat tasapäisesti kärjessä ja muut tasaisesti takana. Eli taas opimme, että hinta ja viinin miellyttävyys ei mene käsi kädessä. Mukana oli 21 kerholaista.

Ruokana Hannes tällä kertaa tarjosi:

  • päärynä-porkkanakeitto
  • lihapataa ja punajuuririsottoa
  • juustokakkua


Chateau Maucoil Chateauneuf-du-Pape Tradition

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

908566

Chateau Maucoil

Chateauneuf-du-Pape

Grenache Noir, Syrah, Mourvèdre, Cinsault

2019

39,98 €

Aloitimme perinteisestä (ja keskihintaisesta) Chateauneuf-du-Papesta. Viini tuoksussa oli marjaista makeutta sekä paahteisuutta. Mausta löysimme tummia marjoja ja mausteisuutta. Viinissä oli kevyt hapokkuus, pehmeät tanniinit ja se oli hyvin täyteläinen. Äänestyksessä viini sai 11 ääntä.

Domaine des Genets Vacqueyras

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

926878

Delas

Vacqueyras

Grenache Noir 70%, Syrah 20%, Mourvèdre 10%

2017

30,03 €

Toisessa lasissa meillä oli toinen Rhonen viini Chateauneuf-du-Papen naapurista. Kylillä on eroa noin parikymmentä kilometriä. Viinin tuoksu oli melko mitäänsanomaton. Maku oli hennosti karvas ja siinä oli karpalomaista hapokkuutta, lämmintä mausteisuutta, yrttejä ja nahkaisuutta. Tanniinit olivat läsnä, mutteivät yliampuvat. Viini jäi täyteläisyydessään tuolle yllämainitulle naapurilleen. Äänestyksessämme viini sai 2 ääntä.

The Bonsai Vine

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

913835

D'Arenberg

McLaren Vale, Aus

Grenache Noir 48%, Syrah 47%, Mourvèdre 5%

2017

21,90 €

Sitten siirryimme GSM-nimen synnyin sijoille Australiaan. Tämän viinin tuoksustalöysimme tammisuutta ja tummaa marjaisuutta. Maku toisi tuoksua hyvin. Siinä oli lisäksi kuitattua hedelmää, sekä yrttejä. Happo- ja tanniinirakenteeltaan viini muistutti Chateauneuf-du-Papea, mutta jäi siitä täyteläisyydessään. Äänestyksessämme viini sai 3 ääntä.

Polkura GSM

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

403507

Viña Polkura

Valle Central, Chile

Grenache Noir, Syrah, Mourvèdre

2018

20,27 €

Taas vaihdoimme maisemaa aivan toiselle puolelle maailmaa – Chileen. Sieltä tulleen viinin tuoksu oli happaman marjainen ja siinä oli myös malolaktisen käymisen aromeja. Mausta löysimme noiden tuoksun vivahteiden lisäksi marjaista makeutta kuten mansikkaa sekä pientä karvautta. Hapokkuudeltaan viini muistutti kaikkia muita illan viinejä, mutta tanniineja sekä täyteläisyyttä oli ehkä hiukan vähemmän. Äänestyksessämme viini sai 4 ääntä.

Heritage Kosmos Organic

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

907544

Gérard Bertrand

Languedoc-Roussillon

Syrah, Grenache Noir, Mourvèdre

2019

20,98 €

Palasimme ranskaan, mutta hiukan lännempään Rhonesta. Tämän viinin tuoksu oli mustaherukkainen ja jollakin tavalla mieleen tuli glühwein. Maku oli paahteinen ja siitä saattoi löytää tummia marjoja ja hedelmiä kuten luumua. Maussa oli myös yrttisyyttä sekä nahkaisuutta. Viinin hapokkuus ja tanniinisuus oli illan keskitasoa. Äänestyksessämme viini sai 5 ääntä.

Torbreck Old Vines GSM

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

951924

Torbreck

Barossa Valley, Aus

Grenache Noir 62%, Syrah 22%, Mourvèdre 16%

2018

19,99 €

Takaisin Australiaan ja illan halvimpaan viiniin. Toki ei tämäkään mikään kyykkyviini ollut.
Tuoksusta oli nahkaisuutta sekä kypsän marjan aromeja. Viini oli paahteinen ja tumman marjainen. Pehmeät tanniinit ja hapokkuus olivat hyvin tasapainossa ja viini oli illan toiseksi täyteläisin. Äänestyksessämme viini sai 11 ääntä.