torstai 18. toukokuuta 2023

Huhtikuu 2023: Espanjan valkoviinit Pastorin esittelemänä

Viinikerhomme oli jälleen kokoontunut ravintola Hannekseen. Paikalla oli 22 kerholaista sekä viinipastori Juha Rantala, joka oli valinnut maisteletavaksemme monipuolisen valikoiman espanjalaisia valkoviinejä. Mukana oli näytteitä tärkeimmiltä viininviljelyalueilta ja kyseisten alueiden tunnusomaisimmat rypälelajikkeet. Pastorin puheet olivat jälleen innostavia ja erittäin asiantuntevia. Hän kertoi meille laajasti niin alueiden kuin myös rypälelajikkeiden taustoista ja historiasta unohtamatta myöskään itse tuottajien tarinaa. Hän on aina toivottu ja pidetty esiintyjä.

Pastori Puhuu








Viinin kanssa ravintoloitsija Matti oli loihtinut meille erittäin monipuolisen anti pasti -pöydän. Tarjolla oli: vihersalaatti, pekoniluumut, kylmäsavulohileipiä, tomaatti-mozzarellasalaatti, marinoituja oliiveja, sinappisilliä, maustekurkkua, maiale tonnato, melonimix, parsapaistos, chorizoa, Serranon kinkkua, manchegoa, patatas bravas, appelsiini-fenkolisalaatti, savumuikkuja, tonnikala-perunasalaatti, kanavartaita ja leiväksi focaccia. Jälkiruokana olivat sitruunatorttua sekä pannacottaa.









Maistelun ohessa muistimme myös 15-vuotiasta ravintola Hannesta pullolla hyvää samppanjaa. Kerhomme toivottaa teini-ikäisellä menestyksekkäitä tulevia vuosia.

Ravintoloitsija Matti, valitettavasti Hannu ei päässyt paikalle.

Ja sitten itse viinien kimppuun



El Loco de Finca la Colina

953736

Vinos Sanz

DO Rueda

Verdejo, Sauvignon Blanc

2022

19,99 €

Ruedan viinialue sijaitsee keskellä Iberian niemimaata noin 150-200 km Madridista luoteeseen. Alueelle ominainen lajike on Verdejo, jota viljellään lähinnä vain Ruedassa ja sen lähialueilla. Aiemmin Verdejo ei ole ollut kovin arvostettu lajike, mutta viimeisten vuosikymmenien aikana siitä on alettu tehdä laadukkaita valkoviinejä. Tässä kyseisessä viinissä oli mukana myös tilkkanen Sauvignon Blancia tuoden mukanaan herukkaisuutta.

Tuoksultaan viini oli makean hedelmäinen, päärynäinen ja mukana oli myös keltaista omenaa. Maku oli kuiva mutta hedelmäinen toistaen tuoksun aromeita. Mukana oli myös ripaus kukkaisuutta ja valkoherukkaa. Myös pientä karvautta oli havaittavissa. Hapokkuus oli suhteellisen runsasta tasapainottaen hyvin tuota hedelmäisyyttä. Äänestyksessämme viini jäi viimeseksi yhdellä äänellä.

O Luar do Sil

907757

Pagos De Los Capellanes

DO Valdeorras, Galicia

Godello

2021

23,54 €

 Toinen viinin mukana matkasimme pari sataa kilometriä luoteeseen hiukan lähemmäksi merta pysyen kuitenkin kyllä syvällä sisämaassa. Rypälelajike tässä tapauksessa oli Godello. Tätä lajiketta kasvatetaan lähinnä täällä Espanjan luoteiskolkassa Galiciassa.

Viinin tuoksu oli melko vieno – ehkäpä aprikoosimaisia aromeita. Maku oli marjainen: karviaista ja valkoherukkaa. Mukana oli myös tuota jo tuoksussa havaittua aprikoosia. Lisänä oli myös hiukka yrttisyyttä. Viinin hapokkuus oli valkoviiniksi melko vähäinen, mutta kyllä tämä silti melko tasapinoinen makuelämys oli. Äänestyksessämme viini arvostettiin illan parhaiden joukkoon 12 äänellään.

Granbazán Etiqueta Ambar

908737

Agro de Bazán

DO Rias Baixas, Galicia

Albariño

2021

22,98 €

Pysyimme Galiciassa, mutta siirryimme rannikolle. Rias Baixasin alue on tunnettu raikkaista albariño-viineistään. Tämä maistelussa ollut viini oli ehkä hedelmäisempi kuin alueen muut albariñot yleensä ovat. Viinin valmistuksessa oli käytetty ”sur lie” -menetelmää, jossa viini jätetään kypsymään hiivasakan päälle joksikin aikaa.

Viini tuoksu oli runsas ja havaitsimme siinä mantelin, melonin ja hunajan aromeita. Maku oli kuiva ja hapokas, kuten on tyypillistä Albariñosta tehdyille viineille. Maku oli kuitenkin melko täyteläinen sisältäen karviaisen ja sitruksen aromeja, pähkinäisyyttä ja yrttisyyttä. Mukana oli myös rieslingmäistä rasvaisuutta. Jälkimaku oli pitkä. Äänestyksessä tämä viini sai jaetun kärkipaikan 13 äänellä.

Avgvstvs Chardonnay

901737

Cellers Avgvstvs Forvm

DO Penedès, Katalonia

Chardonnay

2021

27,99 €

Matkasimme niemimaan vastakkaiselle puolelle Kataloniaan. Tällä vastaan tuli tuttu Chardonnay.

Viinin tuoksussa havaitsimme hiivasakan, toffeen ja vaniljan vivahteita. Lienee tuloksena tammikypsytyksestä hiivasakan kanssa. Tuoksu oli myös makea. Maku oli makean hedelmäinen – toki sokeripitoisuus oli melko alhainen (4 g/l). Maussa oli persikkaisuutta ja tammea. Myös tässä viinissä oli pitkä jälkimaku. Äänestyksessä viini jakoi kärkipaikan tuon albariñon kanssa 13 äänellään.

Baron de Ley Tres Vinas Blanco Reserva

913427

Baron De Ley

DOCa Rioja

Viura, Malvasia, Garnacha Blanca

2019

23,49 €

Viimeinen varsinainen valkoviinemme (ennen makeaa jälkiruokaviiniä) tuli Riojasta, mikä alue ei tarvinne sen enempää esittelyä. Viini oli sekoitus alueelle tyypillisiä lajikkeita. Tuottajakin oli arvostettu Baron de Ley.

Viinissä oli kuivatun hedelmän tuoksuja sekä vaniljaa, toffeeta sekä sherrymäisiä piirteitä. Maku oli melkoisen hapokas ja kuiva. Siinä oli yrttisyyttä ja tammen tuomaa pähkinäisyyttä. Myös noita tuoksussa havaittua kuivatun hedelmän piirteitä oli myös maussa. Äänestyksessä viini jäi neljänneksi neljällä äänellään.

Parés Balta Honeymoon

922887

Parés Baltà

DO Penedès, Katalonia

Parellada

2021

16,49 €

Jälkiruuan kanssa maistoimme makeaa. Viini tuli Kataloniasta ja oli tehty enemmän cava-lajikkeena käytetystä Parelladasta. Viini tuoksui raa’alta omenalta eikä sitä olisi tuoksun perusteella arvannut näinkin makeaksi. Maku oli makean hedelmäinen, jota raikas hapokkuus tuki hyvin. Viinissä oli myös marjaisuutta sekä yrttisyyttä.