maanantai 28. maaliskuuta 2022

MAALISKUU 2022



Kerhomme kokoontui jälleen ravintola Hanneksessa tällä kertaa Espanjan valkoviinien seurassa. Paikalla oli 16 kerholaista ja sovimme, että jatkossa paikalla tulee olla vähintään 20 osallistujaa, jotta kuukausimaistelutilaisuus järjestetään. Hannes oli tällä kertaa rakentanut perinteisen espanjalaisen menuun, joka sopi viineihin erinomaisesti. Alkuruoaksi ensalada verde, pääruuaksi zarzuela ja jälkiruuaksi crema catalana. Viinit edustivat laajasti Espanjan eri alueita, toki kuuden viinin maistelu on tällaisen ison viinimaan kohdalla ainoastaan pieni raapaisu pintaa. Jonkinlaista kuvaa kuitenkin saimme maan merkittävimmistä rypäleistä ja viinityypeistä. Sitten itse viineihin.

Zarzuela


Piqueras Organic Wild Fermented

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

945117

Bodegas Piqueras

DO Almasa

Verdejo

2020

10,99 €

Almasa edusti eteläisintä mukana olevista viinialueista. Kyseessä oli myös halvin mukana olleista viineistä. Viinin tuoksu oli esanssisen hedelmäinen ja siinä oli päärynän ja persikan aromeja. Maku oli pyöreän hedelmäinen ja toisi tuoksun aromeja. Lisäksi viinissä oli pieni mineraalisuus sekä sopiva hapokkuus. Äänestyksessämme viini jäi viimeiseksi saamatta yhtään ääntä.

Parés Baltà Electio

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

953947

Parés Baltà

DO Penedes

Xarel-lo

2016

39,98 €

Seuraavan oli vuorossa Xarel-losta tehty  valkoviini. Yleensähän kyseinen rypäle tule vastaan cava-sekoitteissa. Viini poikkesi muista illan viineistä ensinnäkin väriltään, joka oli kullan keltainen. Myös aromimaailmaltaan viini poikkesi muista. Sen tuoksui hunajaiselta, toffeiselta ja tuoksun perusteella olisi voinut luulla kyseessä olevan makea jälkiruokaviini. Myös tammisuus oli läsnä. Maku oli runsaan hedelmäinen ja tamminen. Siitä löysimme mantelin makua ja yrttisyyttä. Viini oli elegantin tasapainoinen ja sopii ennemminkin nautiskeluun kuin ruuan kanssa. Äänestyksessämme viini sai 5 ääntä.

Nivarius Valdesabril

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

900365

Nivarius

DOC Rioja

Viura (=Macabeo)

2019

34,98 €

Rioja on tunnettu pääasiassa punaviineistään, mutta kyllä siellä myös valkoisia osataan tehdä. Viura on alueen pääasiallinen valkoviinirypäle. Toisaalla Espanjassa kyseistä rypälettä käytetään cavan valmistuksessa. Viini oli lasissa alussa melkein tuoksuton. Jonkin ajan kuluttua ja viinin lämmetessä esiin nousi vienoja hedelmäaromeja. Maku oli ehkä hiukan karvas ja valkopippurinen. Mukana oli myös happaman omenan ja tammituksen mukana tuomaa aromimaailmaa. Äänestyksessämme viini sai edellisen tavoin 5 ääntä.

Enate Chardonnay Barrica

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

945572

Enate

DO Somontano

Chardonnay

2020

29,98 €

Sitten ehkä hieman poikkeuksellinen viini espanjalaiseksi rypäleensä puolesta, joka oli sinänsä tuttu Chardonnay. Viinissä tuoksui paahteinen tammi, yrtit ja makeahako hedelmäisyys. Maku oli hyvin linjassa tuoksun kanssa: tammea, troppisia hedelmiä, pähkinäisyyttä ja merellistä suolaisuutta. Jälkimaku muistutti yllättävästi apteekin salmiakkia. Äänestyksessämme viini sai 4 ääntä.

Serra da Estrela

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

922966

Adegas Valminor

DO Rias Baixas

Albariño

2021

14,95 €

Koillisen Atlantin rannikon tyypillinen rypäle on Albariño. Sitä viljellään molemmin puolin Portugalin ja Espanjan rajajokea. Maistelussa ollut viini oli nuori – viime vuoden satoa. Tuoksussa oli makeaa hedelmäisyyttä ja siinä oli muscatin aromjea. Runsaan hapokkaassa maussa maistui vihreä omena ja vihreä viinirypäle. Viinissä oli myös yrttisiä ja mineraalisia vivahteita. Äänestyksessämme viini todettiin illan parhaaksi 10 äänellään.

Bat Gara Urtaran Cuvée

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

939375

Goianea Koop, ELK

BO Arabako Txakolina

Hondarrabi Zuri, Riesling

2019

37,50 €

Viimeisenä vuorossa ollut viini oli Baskimaan omasta lajikkeesta valmistettu viini, johon jostakin oli saatu  mukaan Rieslingiä. Viini tuoksu oli tosi vienoja siinä tuoksui karvasmanteli sekä sitrus. Makumaailmaan kuului raaka karviainen, vihreä omena ja lievä yrttisyys. Viini oli voimakkaan hapokas. Äänestyksessämme viini tuli toiseksi 8 äänellään.