maanantai 18. joulukuuta 2017

Joulukuu 2017, Australia


Ja mitäs tällä kertaa löytyi laseista… Australian herkkuja. Viineiksi oli valikoitunut sekalainen joukko uusia tuttavuuksia lähinnä läntisestä Australiasta. Eipä kukaan meistä liennyt maistanut yhtäkään tarjolla olleista viineistä, joten avoimin mielin laseja päin. Joukossa oli kuohari, kaksi valkkaria, kaksi punkkua ja tawny, jota ei kai saa portviiniksi kutsua. No toisaalta eihän tuota kuohariakaan samppanjaksi sanota. Äänestyksestä tuli melko haastava, koska tarjolla oli niin erilaisia viinejä, mutta kyllä kaikki 18 kerholaista sieltä suosikkinsa löysivät (siis kaikilla kaksi ääntä, jotka voi molemmat antaa samalle tai erikseen kahdelle viinille). Yhteensä ääniä annettiin 38 ;-).







Savustettua possua


Hannes oli taas laittanut makoiset ruuat. Alkupalaksi hän tarjosi maa-artisokka keittoa itse kylmäsavustetun lohen kanssa. Keitto ja lohi sopivat erinomaista yhteen. Pääruuaksi oli savustettua possun sisäfileettä, glögissä haudutettua punakaalia sahramiomenoiden kera. Jälkiruokana oli tuulahdus 80-luvulta; puolukkaparfait ja kinuskikastike kaneliässän päällä.

Maa-artisokkaa ja kylmäsavulohta





















Burlesque Blanc de Blancs Brut


Alkon #
Tuottaja
Rypäle
Sokeri ; Hapot
Hinta
909217
Chardonnay
7,0 g/l ; 7,7 g/l
22,50 €

Toki aloitimme kuohuviinillä, blanc de blancs eli puhdas Chardonnay. Tuoksultaan viini oli raikas ja hedelmäinen – raikas. Maku oli hapokas ja pieni voimaisuus toi esiin tammikypsytystä. Mukana oli myös vihreää omenaa ja kukkaisuutta. Miellyttävä kuohuviini eritoten aperitiiviksi. Äänestyksessämme viini sai 10 ääntä.

Fraser Gallop Parterre Chardonnay


Alkon #
Tuottaja
Rypäle
Vuosikerta
Sokeri ; Hapot
Hinta
934167
Chardonnay
2015
1,0 g/l ; 8,6 g/l
26,90 €

Sitten valkkareihin, joista ensimmäisenä chardonnay. Tuoksusta löysimme vahvan tammisuuden sekä kahvin ja piikiven vivahteita. Löysipä joku tuoksusta myös marjakiisseliä. Maku oli voimakkaan tamminen ja pyöreä.  Siitä saattoi löytää sitrusta ja ananasta sekä kahvia sekä vaniljaa. Viini oli sopivan hapokas ja sitä mainittiin erinomaiseksi ja se sopi hyvin erityisesti tarjotun savukalan kanssa. Äänestyksessä viini sain 6 ääntä.

Vasse Felix Filius Chardonnay


Alkon #
Tuottaja
Rypäle
Vuosikerta
Sokeri ; Hapot
Hinta
581467
Chardonnay
2016
1,2  g/l ; 5,6 g/l
21,15 €

Toiseksi valkkariksi olimme valinneet myös puhtaan chardonnayn. Viini oli suht´ nuori ja vuoden nuorempi kuin tuo edellisessä lasissa ollut. Viinin tuoksussa oli tammisuutta, muttei niin paljon kuin tuossa ensimmäisessä. Tuoksussa oli myös sitruunaa. Maussa toistuivat niin sitruuna kuin myös tammi. Viinin sanottiin olevan lempeä ja pyöreä. Siitä löytyi myös kermamaista toffeeta sekä pähkinää. Vaikka viini oli hyvä, jäi se äänestyksessämme kahteen pisteeseen.

Voodoo Moon Malbec


Alkon #
Tuottaja
Rypäle
Vuosikerta
Sokeri ; Hapot
Hinta
934857
Vinaceous Luzerno
Malbec
2014
1,0 g/l ; 5,6 g/l
19,79 €

Sitten oli punaviinien vuoro. Molemmat tulivat samalta tuottajalta kuin tuo alussa maisteltu kuohari. Tuottaja on panostanut epätyypillisiin etiketteihin ja jotkut näistä taideteoksista pitivät, jotkut sanoivat viinin jäävän Alkon hyllyyn etiketin vuoksi. Ensimmäinen punaviini ole puhdas Malbec. Tuoksussa vastaa tuli maitohappokäymisen tuotteet sekä marjaisuus – kuikan ylikypsä kirsikka kenties. Maku oli mausteinen (neilikkaa?) ja nahkaisen paahteinen. Viini oli täyteläinen ja tasapainoinen hapokkuus sekä tanniinisuus yhdessä kevyen tammisuuden kanssa pitivät sen hyvin kasassa. äänestyksessä viini voitti niukasti 11 äänellään


Illan viinit

Svengali Cabernet Sauvignon


Alkon #
Tuottaja
Rypäle
Vuosikerta
Sokeri ; Hapot
Hinta
923027
Vinaceous Luzerno
Cabernet Savignon
2014
1,0 g/l ; 6,0 g/l
19,79 €

Toinen saman tuottajan punaviini oli ”perusviini” cabernet savignon. Tuoksussa vastaa tuli marjaisuus. Maussa päällimmäisenä tuli esiin vihreä paprika ja sen kun kerran maistoi ei mielikuvasta päässyt eroon. Toki viinissä oli myös lievää mausteisuutta, tammisuutta sekä hapokkuutta. äänestyksessämme viini ei saanut yhtään ääntä, mutta ei se niin huono ollut; ei vain ollut kenenkään suosikki tästä joukosta.

Grant Burge Aged Tawny


Alkon #
Tuottaja
Rypäle
Sokeri ; Hapot
Hinta
922177
Grenache, Mataro & Shiraz
140 g/l
21,98 €


Jälkkärin kanssa saimme eteemme pienen lasillisen portviinityyppistä tawnya. Solera menetelmällä tammitynnyrissä kypsytetty jälkiruokaviini oli monen suosikki. Viinin maku oli rusinainen ja lievän mausteinen ja se oli pehmeä sekä monivivahteinen. Hyvä valinta jouluksi. Äänestyksessämme se sai 9 ääntä.