Charles Heidsieck samppanjat ja Interbrands 18.1.2019
Tällä kertaa
meillä oli vieraana samppanjan tuntija Jaana Virkki alkoholimaahantuoja Interbrandsiltä.
Mukanaan Jaana oli tuonut kattavan valikoiman Charles Heidsieckin (CH) samppanjoita.
Alkuun hän kertoi meille tämän viinitalon ja sen omistajien värikkäästä
historiasta. Talo ei ole tuotannoltaan suurimpia, mutta laadultaan yksi
parhaimmista. Heidän samppanjansa ovat voittaneet useita erilaisia mitaleita ja
ylistäviä arvosteluita. Tämä tuottaja ei käytä lainkaan tammikypsytystä. Siitä
huolimatta samppanjoiden voi sanoa olevan ”suuria” ja ne oikeastaan vaativat
ruokaa seurakseen.
Meillä oli esillä
lähes kaikki saatavilla olevat CH:n tuotteet. Poikkeavan kerhoillan vuoksi emme
tällä kerralla äänestäneet juomien paremmuudesta ja aika mahdotonta se olisikin
ollut.
![]() |
Illan herkut rivissä maistelujärjestyksessä |
Charles Heidsieck Brut reserve
Tätä viiniä
valmistaja kuvaa kaavalla 60/40/10:
- Viinissä on sekoitettuna 60:n eri crun perusviiniä, joista 1/3 chardonnayta, 1/3 meunieriä ja 1/3 pinot noiria. Jokainen näistä viinistä on valmistettu omassa tankissaan ja ovat pullotusvuoden tuotteita.
- 40 tarkoittaa kypsytettyjen viinien prosenttiosuutta valmiissa viinissä. Näistä viineistä puolet on pinot noiria ja puolet chardonnayta.
- 10 tarkoittaa keskimääräistä kypsytettyjen viinien ikää
Viiniä on
kypsytetty 6 vuotta pullossa perusviinien sekoittamisen jälkeen.
Charles Heidsieck Rose reserve
CH tekee rosee
viininsä lisäämällä valkoviiniin punaviiniä sekoittaessa. Punaviinin osuus on
noin 5%. 80 % on sekoitteesta on saman pullotus vuoden viiniä, joista 1/3
chardonnayta, 1/3 meunieriä ja 1/3 pinot noiria. Loppu 20% on 7-8 vuotta kypsytettyä
(puolet pinot noir, puolet chardonnay). Pullotettu sekoite kypsytetään
kellarissa 36 kuukautta.
Charles Heidsieck Brut Vintage 2006
Tämä vuosikerta
samppanja kuvastaa tekovuoden 2006 olosuhteita, jotka olivat hyvin vaihtelevat,
mutta lopulta melko suotuisat huippuviinin valmistamiseksi. Vuosittain vaihtua
sekoitus annetaan kypsyä pullossa 8 vuotta ennen uudelleen korkitusta.
Charles Heidsieck Rose vintage 2005
Samoin kuin yllä
mainittu sisaruksensa, myös tämä viini kuvastaa vuoden 2005
kasvatusolosuhteita. Rypäleet keräsivät melko korkean sokeripitoisuuden, joka
mahdollist suhteellisen korkean alkoholipitoisuuden. Rosemaisuus on aikaansaatu
lisäämällä 8% punaviiniä valkoviiniin. Muuten valmistus noudattaa samaan
menetelmää kuin muissakin CH:n viineissä: perusviinit käytetään ja valmistetaan
omissa astioissaan ennen sekoitusta. Viiniä on kypsytetty pullossa yli 10
vuotta hiivasakan kanssa.
Charles Blanc des Millénaires 2004
Tämä viini on
puhdas blanc de blancs samppanja eli siis on tehty pelkästään
chardonnay-rypäleestä. Tätä viiniä on valmistettu ainoastaan silloin kuin
kasvuolosuhteet ovat olleet otollisimmat: 1985, 1990, 1995 ja 2004. Rypäleet
tulevat viideltä eri crulta nimiltään Oger, Mesnil-sur-Oger, Avize, Cramant ja Vertus,
joista jokainen tuo oman ominaispiirteensä viiniin. Tätä samppanjaa on
kypsytetty pullossa 10 vuotta ennen uudelleenkorkitusta.
Ruuat
Totuttuun tapaan
Hannes oli valmistanut makoisat, viinien kanssa hyvin yhteensopivat annokset.
- Alkuun merimiehen simpukoita
- Pääruuaksi ankanrintaa Mikan tapaan
- ja viimeiseksi mieto brie-juusto
Seuraavalla
kerralla olisi tarkoitus maistella pientuottajien viinejä Italiasta ja kenties myös
Unkarista.
Nähdään 21.2.