keskiviikko 30. tammikuuta 2019


Charles Heidsieck samppanjat ja Interbrands 18.1.2019

Tällä kertaa meillä oli vieraana samppanjan tuntija Jaana Virkki alkoholimaahantuoja Interbrandsiltä. Mukanaan Jaana oli tuonut kattavan valikoiman Charles Heidsieckin (CH) samppanjoita. Alkuun hän kertoi meille tämän viinitalon ja sen omistajien värikkäästä historiasta. Talo ei ole tuotannoltaan suurimpia, mutta laadultaan yksi parhaimmista. Heidän samppanjansa ovat voittaneet useita erilaisia mitaleita ja ylistäviä arvosteluita. Tämä tuottaja ei käytä lainkaan tammikypsytystä. Siitä huolimatta samppanjoiden voi sanoa olevan ”suuria” ja ne oikeastaan vaativat ruokaa seurakseen.

Meillä oli esillä lähes kaikki saatavilla olevat CH:n tuotteet. Poikkeavan kerhoillan vuoksi emme tällä kerralla äänestäneet juomien paremmuudesta ja aika mahdotonta se olisikin ollut.

Illan herkut rivissä maistelujärjestyksessä

Charles Heidsieck Brut reserve

Tätä viiniä valmistaja kuvaa kaavalla 60/40/10:
  • Viinissä on sekoitettuna 60:n eri crun perusviiniä, joista 1/3 chardonnayta, 1/3 meunieriä ja 1/3 pinot noiria. Jokainen näistä viinistä on valmistettu omassa tankissaan ja ovat pullotusvuoden tuotteita.
  • 40 tarkoittaa kypsytettyjen viinien prosenttiosuutta valmiissa viinissä. Näistä viineistä puolet on pinot noiria ja puolet chardonnayta.
  • 10 tarkoittaa keskimääräistä kypsytettyjen viinien ikää

Viiniä on kypsytetty 6 vuotta pullossa perusviinien sekoittamisen jälkeen.

Charles Heidsieck Rose reserve

CH tekee rosee viininsä lisäämällä valkoviiniin punaviiniä sekoittaessa. Punaviinin osuus on noin 5%. 80 % on sekoitteesta on saman pullotus vuoden viiniä, joista 1/3 chardonnayta, 1/3 meunieriä ja 1/3 pinot noiria. Loppu 20% on 7-8 vuotta kypsytettyä (puolet pinot noir, puolet chardonnay). Pullotettu sekoite kypsytetään kellarissa 36 kuukautta.


Charles Heidsieck Brut Vintage 2006

Tämä vuosikerta samppanja kuvastaa tekovuoden 2006 olosuhteita, jotka olivat hyvin vaihtelevat, mutta lopulta melko suotuisat huippuviinin valmistamiseksi. Vuosittain vaihtua sekoitus annetaan kypsyä pullossa 8 vuotta ennen uudelleen korkitusta.


Charles Heidsieck Rose vintage 2005

Samoin kuin yllä mainittu sisaruksensa, myös tämä viini kuvastaa vuoden 2005 kasvatusolosuhteita. Rypäleet keräsivät melko korkean sokeripitoisuuden, joka mahdollist suhteellisen korkean alkoholipitoisuuden. Rosemaisuus on aikaansaatu lisäämällä 8% punaviiniä valkoviiniin. Muuten valmistus noudattaa samaan menetelmää kuin muissakin CH:n viineissä: perusviinit käytetään ja valmistetaan omissa astioissaan ennen sekoitusta. Viiniä on kypsytetty pullossa yli 10 vuotta hiivasakan kanssa.


Charles Blanc des Millénaires 2004

Tämä viini on puhdas blanc de blancs samppanja eli siis on tehty pelkästään chardonnay-rypäleestä. Tätä viiniä on valmistettu ainoastaan silloin kuin kasvuolosuhteet ovat olleet otollisimmat: 1985, 1990, 1995 ja 2004. Rypäleet tulevat viideltä eri crulta nimiltään Oger, Mesnil-sur-Oger, Avize, Cramant ja Vertus, joista jokainen tuo oman ominaispiirteensä viiniin. Tätä samppanjaa on kypsytetty pullossa 10 vuotta ennen uudelleenkorkitusta.


Ruuat

Totuttuun tapaan Hannes oli valmistanut makoisat, viinien kanssa hyvin yhteensopivat annokset.
  • Alkuun merimiehen simpukoita
  • Pääruuaksi ankanrintaa Mikan tapaan
  • ja viimeiseksi mieto brie-juusto


















Seuraavalla kerralla olisi tarkoitus maistella pientuottajien viinejä Italiasta ja kenties myös Unkarista. 

Nähdään 21.2.