lauantai 18. helmikuuta 2017

Viini-ilta 16.2.2017

Vanha vastaa uusi maailma: kolme valkoista rypälettä
Samaan tapaan kuin edelliselle myös tällä kerralla oli teemana maistaa valkoviinejä kolmesta eri rypäleestä pareittain: toinen vanhasta ja toinen uudesta maailmasta. Rypäleeksi olivat valikoituneet Chardonnay Chilestä ja Chablista, Gewürztraminer Alsacesta ja Uudesta-Seelannista sekä Albariño Espanjasta ja Uruguaysta.

Valkkareiden seurana söimme alkupalaksi kauden mukaisesti blinejä (kirjolohen mätiä, sipulia ja smetanaa). Pääruuaksi savukalalla täytettyjä kampelarullia ja jälkiruuaksi kaura-omenapaistosta ja vaniljakastiketta.


Lapostolle Cuvée Alexandre


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosi
Alkoholi
Hapot
Hinta
534387
Lapostelle
Valle de Casablanca, Chile
Chardonnay
2013
14,50 %
5,3 g/l
20,03 €

Ensimmäinen chardonnay tulee Chilestä, Casablancan laaksosta läheltä Santiagoa. 45% viinistä on käytetty ranskalaisessa tammessa ja 55% terästankissa. Viinin tekemisessä ei ole käytetty chardonnayn valmistuksessa yleistä malolaktista käymistä.

Vuonna 1994 Alexandra Marnier-Lapostolle ja hänen miehensä Cyril de Bournet perustivat viinintuottaja Lapostollen. Marnierin-Lapostolle perhe on tunnettu maailmankuulusta Grand Marnier likööristä, mutta perhe on tuottanut myös viinejä jo sukupolvien ajan. Nykyään Lapostolle omistaa 370 hehtaaria viinitarhoja kolmessa eri laaksossa, Casablancassa, Cachapoalissa sekä Colchaguassa ja tuottaa yhteensä yli 2 000 000 pulloa viinejä eri rypäleistä (Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère, ja Syrah).

Maistetun viinin tuoksusta löytyi hedelmäisyyttä kuten ananasta ja aprikoosia. Maku seurasi tuoksua. Siitä saattoi maistaa hentoa tammisuutta, kermaa ja vaniljaa. Viinissä oli mukava hapokkuus ja hedelmäisyyttä löytyy myös mausta. Makua kuvailtiin naiselliseksi, jopa lipittely viiniksi ja viiniä kaiken kaikkiaan perinteiseksi chardonnayksi. Äänestyksessä viini sai 9 ääntä


Chablis Grand Cru Les Preuses


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosi
Alkoholi
Hapot
Hinta
572567
La Chablisienne
Chablis, Ranska
Chardonnay
2014
13,00 %
6,2 g/l
47,49 €

Toinen chardonnay tulee Chablista, joka lienee kuuluisin alue, jossa ko. rypälettä viljellään. Chardonnay on kotoisin täältä Bourgognesta hiukan Chablista itään. Täältä lähtien se on valloittanut koko maailman ja on eniten viljelty rypäle. Yksistään Kaliforniassa tuotettiin yli 700 000 tonnia chardonnay rypälettä. Tämän kun kertoo tuhannella päästään lähelle tuotettujen pullojen määrää.

Nyt maistettu viini tulee Les Preuses’n Grand Cru tarhalta. Viinintuottaja, La Chablisienne, on osuuskunta, joka tuottaa 25% Chablis’n alueen viineistä. He viljelevät viiniä 4 700 hehtaarin alueella ja koko tuotanto on 250 000 hehtolitraa.

Tämän chablis on käytetty 30 %:sti tammessa ja loput 70% terästankeissa. Sen jälkeen viini on käytetty malolaktisesti ja kypsytetty 17 kk osin tammessa osin teräksessä.
Viinin tuoksussa oli tammea, kermaa, persikkaa sekä hentoa parfyymisuutta. Maku seuraa tuoksua. Tämä chablis on hapokkaampi kuin chileläinen kumppaninsa ja mausta saattoi löytää myös hiukan sitruunaisuutta. Lisäksi mausta löytyi mineraalisuutta, yrttisyyttä ja tammisuutta. Viiniä voisi kuvailla sanalla hienostunut. Äänestyksessä chablis voitti kumppaninsa vai hienoisesti saaden 10 ääntä.


Grand Cru Kaefferkopf


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosi
Alkoholi
Hapot
Hinta
946267
Jean-Baptiste Adam
Alsace, Ranska
Gewürztraminer
2013
13,00 %
6,1 g/l, sokeri 17g/l
24,99 €

Siirrytään seuraavaan rypäleeseen, gewürztramineriin. Ensimmäinen viini tulee Alcasesta, johon ko. rypäle useimmin yhdistetään. Adamin suku on viljellyt viinejä jo 14:n sukupolven ajan Ammerschwihrissä vuodesta 1614. Minkähän laisia viinejä Suomessa silloin juotiin? Nyt maistettu viini tulee Kaefferkopf Grand Cru tarhalta. Tämä viini on "traditionelle", joka tarkoitaa että Gewürztraminerin lisäksi viinissä on 20% rieslingiä antamassa rakennetta ja raikkautta. Riesling tuo mukaan myös hapokkuutta.

Viinin tuoksussa oli hunajaa ja runsasta kukkaisuutta sekä hedelmäisyyttä. Vaikka viinissä on melko runsaasti sokeria, runsas hapokkuus tasopainottaa makua erinomaisesti. Viini on erittäin täyteläinen ja siitä saattoi löytää eksoottisia hedelmiä. Myös mausteisuus, kuten inkivääri, mainittiin. Viini oli erittäin hyvin balanssissa. Äänestyksessä tämä viini pesi parinsa 10-0 (sai siis 10 ääntä).


Spy Valley Gewürztraminer


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosi
Alkoholi
Hapot
Hinta
599237
Spy Valley Wines
Marlborough, NZ
Gewürztraminer
2015
14,00 %
3,9 g/l, sokeri 10g/l
14,90 €

Toinen gewürztraminer tulee mahdollisimman kaukaa, Uuden-Seelannin Marlborough’sta. Tuottaja Spy Valley Wines on perustettu 1990, joten Alsacen parinsa oli silloin viljellyt viinejä jo yli 350 vuotta. Heidän viljelyalansa on 120 hehtaaria ja he tuottavat viinejä 8:sta eri rypäleestä.

Viinin tuoksu on hedelmäinen ja kukkainen; ruusupuska ja koivun hiirenkorva mainittiin kuten myös seljan kukka. Maku oli makeampi kuin parillansa vaikka tietojen mukaan tässä on sokeria huomattavasti vähemmän. Johtunee vähäisemmistä hapoista. Maku oli hedelmäinen sekä kukkainen ja siitä löytyi myös mineraalisuutta ja metallisuutta. Maistoipa joku myös saippuaa. Äänestyksessämme viini ei saanut ääniä. Toki ei viini nyt niin kaukana paristansa ollut ja ihan kelpo viini tämäkin.


Paco & Lola Albariño


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosi
Alkoholi
Hapot
Hinta
957737
Paco & Lola
DO Rías Baixas, Sp
Albariño
2013
12,50 %
6,1 g/l
18,95 €

Kolmas rypäleemme tänään oli albariño. Se on kotoisin luoteiselta Iberian niemimaalta, Portugalin ja Espanjan rajaseuduilta. Ensimmäinen viini tulee rypäleen kotikonnuilta Espanjan Galiciasta, Rio Baixasin viinialueelta. Tuottaja Paco & Lola on 2005 perustettu osuuskunta, jolla on 200 hehtaaria viljelyksiä.

Nyt maistettu viini on käytetty 21 päivää terästankissa 16°C kontrolloidussa lämpötilassa. Viinin tuoksu on melko hento. Maku oli raikas sekä merellinen ja sitä ryyditti sopiva hapokkuus. Viini maistui mineraaliselta ja aromaattiselta. Siitä saattoi löytää melonin vivahteita. Viini todettiin hyväksi ruokaviiniksi eritoten meren elävien kanssa. Viini sai 2 ääntä.


Garzón Albariño


Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosi
Alkoholi
Hapot
Hinta
934927
Bodega Garzón
Uruguay
Albariño
2014
12,50 %
6,1 g/l
14,98 €

Illan viimein viini tulee Uruguaysta. Bodega Garzon on 1999 perustettu perheyritys. Edellisellä kerralla maistoimme saman tuotajan tannatin.

Tuoksultaan viini muistutti hyvin paljon pariansa Espanjasta. Maku oli raikas ja pehmeän hapokas; jopa hieman hiilihappoinen. Mausta saattoi löytää mineraalisuutta ja yrttisyyttä. Mukana oli myös hedelmäisyyttä kuten vihreää päärynää. Parinsa tavoin viini sopii erittäin hyvin merelliseen ruokapöytään. Äänestyksessä viini voitti parinsa saaden 5 ääntä.

Helmikuun viinit rivissä