torstai 28. syyskuuta 2017

Viini-ilta 21.9. teemalla kaiken maailman roseeviinit


Illan roseet rivissä

Syksy on jälleen tullut ja jokavuotiseen tapaamme aloitimme jälleen viinikerhomme tapaamiset ravintola Hanneksessa. Paikalla oli mukavasti 17 viiniystävää. Jatkoimme kesäistä tunnelmaa maistelemalla tällä kertaa roseeviinejä. Tämä oli kuulemma toista kertaa kerhon historiassa, joten lieni jo alla aikakin tutustua näihin ehkä vähemmän arvostettuihin viineihin. Alkon roseeviinien tarjonta on mukavasti kasvanut ja listoilta löytyy jo 150 myyntiartikkelia – toki suuri osa on tilausvalikoiman tuotteita. Maisteluun valikoitui mukavasti viinejä kuudesta eri maasta.
Ruokailun aloitimme tällä kertaa salaatilla: raitajuurta, lehtikaalia ja vuohenjuustoa. Pääruuaksi herkullista lohta Hanneksen reseptillä. Kala ensin kylmäsavustetaan ja sitten pinna paistetaan hyvin pikaisesti. Jälkiruuaksi oli kauden mukaisesti omenoita ja calvadosjäätelöä ja sen päälle sopiva grappa Hanneksen laajasta valikoimasta.

Rosa dei Masi

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
908628
Masi
Friuli-Venezia Giulia
Refosco
2015

Ensimmäisessä lasissa oli viiniä Koillis-Italiasta. Paikallista refosco rypäleistä tehdään yleensä erittäin tummia, täyteläisiä ja tanniinisia punaviinejä. Tunnettu tuottaja Masi on tehnyt rypäleestä virkistävän roseen, jossa on käytetty tuottajan tavaramerkkiä: apassimento menetelmää. Viini oli väriltään melkeinpä kirkkaan oranssi. Tuoksussa ensimmäisenä nenän valtaa toffeen tuoksu. Siinä oli myös kypsien marjojen vivahteita. Maku seurasi tuoksua. Siitä saattoi havaita voimaisia piirteitä ja happamia marjoja. Viinissä oli hyvä hapokkuus ja joidenkin mielestä jopa pientä makeutta. Viini jätti hyvän jälkimaun suuhun. Äänestyksessä viini sai 8 ääntä.


Casal Garcia Rose

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
946107
Aveleda
Duoro, Portugal
Vinhão, Azal, Borracal
?

Seuraavaan lasiin olimme saaneet tuttavuuden Pohjios-Portugalista. Viini oli tehty vinho verden alueella kasvatettavasta Vinhão-rypäleestä. Tämä rypäle on siitä erikoinen, että sen mehu on punaista toisin kuin suurimman osan muista punaisista rypäleistä.
Viini oli kirkkaan punaista. Monipuolisessa tuoksussa ensin vastaa tuli punainen marmeladi. Lisäksi siitä saattoi löytää herukkaa ja jopa nokkosta. Maku oli miedon marjaisa. Viinissä oli pientä pirshatelevaisuutta ja se jakoi äänestykseme voiton 10 äänellä.

Künstler Spätburgunger Rose

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
934977
Künstler
Rheingau
Pinot Noir
2015

Seuraavana vuorossa oli spät burgunder Rüdesheimin liepeiltä Saksan Rheingausta. Viinissä oli vaalean lohen punaista. Tuoksu oli raikas ja ”viinillinen” ja siitä saattoi löytää mansikkaa. Löysipä joku tuoksusta myös juuresta ja jopa etikkaa. Maku oli tasapainoinen ja hapokas. Myös hienosita yrttisyyttä havaittiin. Äänestyksessä tämä viini jakoi ykkössijan 10 äänellä ja joko mainitsikin viini olevan ”hyvä roseeksi”.

Terra Andina Lovely Rosé

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
499267
Sur Andino
Leyda Valley, Chile
Pinot Noir
2015

Neljännessä lasissa oli viini uudesta maailmasta, Chilestä. Viini on valmistettu samasta rypäleestä kuin yllä mainittu saksalainen. Väriltään tosin viini oli hyvin samanlainen kuin Portugalin viini – kirkkaan punainen. Tuoksultaan viini muistutti lähinnä punaherukkamehua. Marjainen makumaailma toistui myös maussa. Viini oli hapokas ja raikas. Mieleen tulivat lähinnä kotimaiset marjaviinit. Äänestyksessä tämä ”joka tytön rosee” sai 2 ääntä.


Mirabeau en Provence Rose

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
941277
Mirabeau
Provence
Syrah (60%), Grenache (35%), Cinsault (5%)
2016

Sitten siirryttiin roseen valtakuntaan eteläiseen Ranskaan Provenceen. Rypäle kombo muistutti Pohjois-Rhonen alueita (GSM ilman M:ää). Väriltää tämä viini oli ”klassinen rosee” siis melko vaalea. Viinin tuoksu oli melko mieto ja oli vaikea sanoa siitä oikeastaan mitään. Ehkä raikas kuvastaa sitä parhaiten. Maku oli kuiva ja karvas, mutta kaiken kaikkiaan viini oli hyvin tasapainoinen. Kerhomme ei kyllä juurikaan tätä klassista roseeta arvostanut ja antoi sille vain kaksi ääntä.

Rosa de Azul y Garanza

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
955237
Bodegas Azul y Garanza
Navarra, Sp.
Tempranillo, Garnacha
2016

Viimeinen viini tuli Espanjasta, Navarran autiomaasta. Se oli tehty perinteisistä espanjalaisista rypäleistä tempranillosta sekä garnachasta. Väriltään viini muistutti ensimmäistä italian serkkuaan. Tuoksussa oli voita ja joatkin marjamaista. Maku oli karvas, hapokas ja sulkeutunut. Löysipä joku siitä hieman suolaisuuttakin. Sen sanottiin olevan hyvä kesäpäivän viini Aperolin kanssa. Äänestyksessä viini ei saanut yhtään ääntä.

Tässä tämän kertainen kattaus. Jatkamme taas ensi kuussa uusin viinein.