sunnuntai 11. kesäkuuta 2023

Toukokuu 2023: Keväistä kuohuvaa, roseita ja valkoisia

Patric ja Ismet, jolla oli sattumalta myös 50-vuotispäivä.

Taas vaihteeksi kokoonnuimme Lohjan keskustaan ravintola Cafe Carnevaleen nauttimaan hyvästä ruuasta ja eritoten viineistä. Paikalla meitä oli 32 kerholaista, joista osa oli mukana ensimmäistä kertaa. Illalliseksi nautimme kolmen ruokalajin aterian, joiden kanssa maistelimme viinien sopivuutta ruokiin. Kaksi ensimmäistä viiniä maistoimme alkupalojen kanssa, kolme seuraavaa pääruuan ja viimeisen jälkiruuan kanssa. 







Menuna meillä oli

  • alkuun parsaa ja mätiä: valkoista ja vihreää parsaa, kirjolohen mätiä, piparjuurta sekä sitruunaista kermaviiliä
  • pääruokana taimenta: haudutettua kotimaista taimenta, katkarapuja, perunaa, ruohosipulia sekä hummeri-beur blanc -kastike.
  • jälkiruokana mansikoita, mascarponekreemi, minttua sekä financier-leivos.


Viineiksi olimme valinneet keväisiä makuja. Mukana oli niin kuohuvaa kuin myös roseeviinejä ja jälkiruuan kanssa makeaa.













Ruggeri Prosecco Rosé Brut

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

904805

Ruggeri

DOC Prosecco

Glera, Pinot Noir

2020

14,95 €

Aloitimme illan laadukkaalla roseeproseccolla. Tämä väriltään vaalean lohenpunainen tuoksui marjaiselta, jopa hiukan esanssiselta (vadelmaa, mansikkaa). Maku oli proseccolle tyypillisen omenainen, mutta myös tuoksussa ilmenevä marjaisuus oli hyvin mukana. Mukana oli myös kevyttä yrttisyyttä. Viini oli raikkaan hapokas ja kuiva. Äänestyksessämme viini ei herättänyt suuria tunteita jääden viimeiseksi 3 äänellään.

Dr. Loosen Riesling Extra Dry

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

545037

Dr. Loosen

Deutcher Sekt bA Mosel

Riesling

?

21,99 €

Toinen kuohuviinimme oli perinteinen riesling-sekt Moselista. Viini väri oli vaalean olkinen. Tuoksussa yli muiden aromeiden iski voimakas petrolisuus, joka toistui myös maussa. Tästä joko pitää tai sitten ei. Sitruksista hapokkuutta ryyditti keltaisen omenan vivahteet. Tästä viinistä myös pidettiin 18 äänen verran.

Torres Digno Cabernet Sauvignon Rosé

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

7142

Miguel Torres

Central Valley, Chile

Cabernet Sauvignon

2021

11,99 €

Siirryimme pääruuan kanssa roseeviineihin. Ensimmäinen oli chileläinen punaisista rypäleistä tehty, väriltään tumman roseinen viini. Tuoksussa oli Cabernet Sauvignonille ominaisia tummien marjojen tuoksuja. Maku toisit marjaisuutta kuten herukoita sekä häivähdys mansikkaa. Kuivassa ja hapokkaassa maussa oli myös yrttisyyttä ja mausteisuutta. Äänestyksessämme viini sai 9 ääntä.

Hampton Water Rosé

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

907462

Gerard Bertrand

AC Languedoc

Grenache, Cinsault, Mourvèdre

2020

23,50 €

Toinen roseemme nimestä huolimatta oli kotoisin eteläisestä Ranskasta. Viinin väri oli huomattavasti vaaleampi kuin tuon chileläisen – lähempänä perinteistä roseeta. Tuoksu oli makean marjainen, vadelmainen. Maussa puolestaan makea marjaisuus oli yllättävästi taustalla. Enemmänkin maku kääntyi karvaisuuteen ja yrttisyyteen. Hapokkuus oli hiukan vähäisempään kun taas makeus hiukan vahvempaa kuin ensimmäisessä roseessa. Äänestyksessämme viini oli kuta kuinkin tasoissa toisen roseen kanssa. Se sai 10 ääntä.

Smoking Loon Steelbird

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

917282

Don Sebastiani & Sons

Kalifornia

Chardonnay

2020

15,98 €

Roseiden lisäksi pääruuan kanssa nautimme puhtaan valkoviinin. Rypäleenä oli puhdas Chardonnay ja kotipaikka Kalifornia. Viini tuoksu oli hennonhedelmäinen, kenties myös melonin ja karviaismarjan aromeita. Maku oli marjaisen hapokas. Marjoista tunnistimme karviaisen ja valkoherukan. Myös jotakin hedelmää siinä oli. Tämä hyvin perinteinen viini oli kerholaistemme mielestä kaikkein mieluisin 21 äänellään.

Bava Moscato d’Asti

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

943742

Bava

DOCG Moscato d’Asti

Moscato

2021

19,76 €

Lopuksi maistoimme Italian siideriä. Tämä käyttämällä Moscato-rypäleestä tehty viini on yhden alueen erikoisuus. Makeus viiniin on saatu pysäyttämällä käyminen jo prosessin melko alkuvaiheessa jäähdyttämällä viini siten, että hiiva kuolee. Myös käymisessä syntyvä hiilidioksidi on jätetty pulloon. Aromimaailmasta nousee esiin Moscatolle tunnusomainen yrttien ja kukkien sekoitus. Tällä kertaa joko pullot olivat olleet kauan auki tai viini liian kauan laseissa, koska kuplivuus oli melkein kokonaan poissa. Tämä teki viinistä melko makean makuista.