Toukokuu 2023: Keväistä kuohuvaa, roseita ja valkoisia
Patric ja Ismet, jolla oli sattumalta myös 50-vuotispäivä. |
Taas vaihteeksi kokoonnuimme Lohjan keskustaan ravintola Cafe Carnevaleen nauttimaan hyvästä ruuasta ja eritoten viineistä. Paikalla meitä oli 32 kerholaista, joista osa oli mukana ensimmäistä kertaa. Illalliseksi nautimme kolmen ruokalajin aterian, joiden kanssa maistelimme viinien sopivuutta ruokiin. Kaksi ensimmäistä viiniä maistoimme alkupalojen kanssa, kolme seuraavaa pääruuan ja viimeisen jälkiruuan kanssa.
Menuna meillä
oli
- alkuun parsaa ja mätiä: valkoista ja vihreää parsaa, kirjolohen mätiä, piparjuurta sekä sitruunaista kermaviiliä
- pääruokana taimenta: haudutettua kotimaista taimenta, katkarapuja, perunaa, ruohosipulia sekä hummeri-beur blanc -kastike.
- jälkiruokana mansikoita, mascarponekreemi, minttua sekä financier-leivos.
Viineiksi olimme valinneet keväisiä makuja.
Mukana oli niin kuohuvaa kuin myös roseeviinejä ja jälkiruuan kanssa makeaa.
Ruggeri Prosecco Rosé
Brut
Alkon # |
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
904805 |
DOC Prosecco |
Glera, Pinot Noir |
2020 |
14,95 € |
Aloitimme illan laadukkaalla roseeproseccolla.
Tämä väriltään vaalean lohenpunainen tuoksui marjaiselta, jopa hiukan
esanssiselta (vadelmaa, mansikkaa). Maku oli proseccolle tyypillisen omenainen,
mutta myös tuoksussa ilmenevä marjaisuus oli hyvin mukana. Mukana oli myös
kevyttä yrttisyyttä. Viini oli raikkaan hapokas ja kuiva. Äänestyksessämme
viini ei herättänyt suuria tunteita jääden viimeiseksi 3 äänellään.
Dr. Loosen Riesling Extra Dry
Alkon # |
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
545037 |
Dr. Loosen |
Deutcher Sekt bA Mosel |
Riesling |
? |
21,99 € |
Toinen kuohuviinimme oli perinteinen riesling-sekt
Moselista. Viini väri oli vaalean olkinen. Tuoksussa yli muiden aromeiden iski
voimakas petrolisuus, joka toistui myös maussa. Tästä joko pitää tai sitten ei.
Sitruksista hapokkuutta ryyditti keltaisen omenan vivahteet. Tästä viinistä
myös pidettiin 18 äänen verran.
Torres Digno Cabernet Sauvignon Rosé
Alkon # |
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
7142 |
Central Valley, Chile |
Cabernet Sauvignon |
2021 |
11,99 € |
Siirryimme pääruuan kanssa roseeviineihin. Ensimmäinen
oli chileläinen punaisista rypäleistä tehty, väriltään tumman roseinen viini.
Tuoksussa oli Cabernet Sauvignonille ominaisia tummien marjojen tuoksuja. Maku
toisit marjaisuutta kuten herukoita sekä häivähdys mansikkaa. Kuivassa ja
hapokkaassa maussa oli myös yrttisyyttä ja mausteisuutta. Äänestyksessämme
viini sai 9 ääntä.
Hampton Water Rosé
Alkon # |
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
907462 |
AC Languedoc |
Grenache, Cinsault,
Mourvèdre |
2020 |
23,50 € |
Toinen roseemme nimestä huolimatta oli
kotoisin eteläisestä Ranskasta. Viinin väri oli huomattavasti vaaleampi kuin
tuon chileläisen – lähempänä perinteistä roseeta. Tuoksu oli makean marjainen,
vadelmainen. Maussa puolestaan makea marjaisuus oli yllättävästi taustalla.
Enemmänkin maku kääntyi karvaisuuteen ja yrttisyyteen. Hapokkuus oli hiukan
vähäisempään kun taas makeus hiukan vahvempaa kuin ensimmäisessä roseessa. Äänestyksessämme
viini oli kuta kuinkin tasoissa toisen roseen kanssa. Se sai 10 ääntä.
Smoking Loon Steelbird
Alkon # |
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
917282 |
Kalifornia |
Chardonnay |
2020 |
15,98 € |
Roseiden lisäksi pääruuan kanssa nautimme puhtaan valkoviinin. Rypäleenä oli puhdas Chardonnay ja kotipaikka Kalifornia. Viini tuoksu oli hennonhedelmäinen, kenties myös melonin ja karviaismarjan aromeita. Maku oli marjaisen hapokas. Marjoista tunnistimme karviaisen ja valkoherukan. Myös jotakin hedelmää siinä oli. Tämä hyvin perinteinen viini oli kerholaistemme mielestä kaikkein mieluisin 21 äänellään.
Bava Moscato d’Asti
Alkon # |
Tuottaja |
Alue |
Rypäle |
Vuosikerta |
Hinta |
943742 |
DOCG Moscato d’Asti |
Moscato |
2021 |
19,76 € |
Lopuksi maistoimme Italian siideriä. Tämä käyttämällä
Moscato-rypäleestä tehty viini on yhden alueen erikoisuus. Makeus viiniin on
saatu pysäyttämällä käyminen jo prosessin melko alkuvaiheessa jäähdyttämällä
viini siten, että hiiva kuolee. Myös käymisessä syntyvä hiilidioksidi on
jätetty pulloon. Aromimaailmasta nousee esiin Moscatolle tunnusomainen yrttien
ja kukkien sekoitus. Tällä kertaa joko pullot olivat olleet kauan auki tai
viini liian kauan laseissa, koska kuplivuus oli melkein kokonaan poissa. Tämä
teki viinistä melko makean makuista.