sunnuntai 2. joulukuuta 2018


Supertoscanalaiset

Olimme valinneet marraskuun aiheeksi supertoscanalaiset.  Nämä viinit eivät sopineet vanhoihin 1800-luvulta periytyviin DOC-luokitteluihin ja alun alkaen nämä viinit luokiteltiin ”vino di tavola” -luokkaan –  myöhemmin IGT luokkaan. Näissä viineissä käytetään joko Bordeaux-rypäleitä tai 100% sangioveseä ja tämä siis ei viiniluokituksiin mahtunut.

Viinit odottavat maistajia


Tällä kertaa meille osui kaksinkertainen epäonni. Yhtä viiniä (Bolgheri) Alko ei pytynykään toimittamaan ja yksi pullo oli korkkivikainen. Tämä viallinen viini oli oikeastaan ihan ”hyvä epäonni”. Suuri osa osallistujista, joita tällä kertaa oli 20, ei tiennyt miltä korkkivikainen viini haiseen (ei siis tuoksu) ja nyt pystyimme vertaamaan sitä toiseen saman viini pulloon, jossa vikaa ei ollut. Tämä oli hyvä oppi.

Viinit olivat jälleen kerran kaikki laadukkaita. Toki äänestyksessämme yksi oli selvästi ylitse muiden. Viinit maisteltiin sokkona (viinit oli pistetty hintajärjestykseen) ja muutama osallistuja tunnisti kaikki viisi viiniä oikein. Ehkäpä tällä kertaa viineissä oli eroja ja jokaisella viinillä oma persoonansa. äänestyksessä kärkeen päätyivät klassisista Bordeaux-rypäleistä tehdyt viinit.

Ruokana meillä oli jälleen hyvät herkut
  • tomaatti-leipäkeitto, jossa oli mukana pieni lämmittävä mausteisuus
  • poronkäristys ja perunamuusi, lisäkkeenä myös punajuurta, maustekurkkua sekä tietenkin puolukkaa
  • italialaisia juustoja ja naapurin rypäleistä tehtyä hilloketta
  • pannacotta

Aperitiiviksi Hannes oli hankkinut espanjalaista sinistä kuohuviiniä – blue moscato. Epäilyttävän näköistä, mutta kyllä sen moscatoksi tunnisti. Jotkut kyllä luulivat lasissa olevan astianpesuainetta.

Farnito Camponibbio

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
461477
Montepulciano, Toscana
Sangiovese, Cabernet Sauvignon
2010
25,98 €

Tämä viini oli se, josta toinen pulloista oli korkkivikainen. Itselleni sattui lasiini viini juuri tästä korkkivikaisesta pullosta. Ihme kyllä arvasin viinin kuitenkin oikein (siis sokkotestissä). Viinin sanottii olevan tupakkainen ja mustikkainen. Siitä löytyi jopa bensaisia aromeita. Äänestyksessä viini sai 2 ääntä, toki puolet osallistujista ei tätä viiniä pystynyt arvostelemaan.

Villa Cafaggio Cortaccio

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
935677
Chianti Classico, Toscana
Cabernet Sauvignon
2007
36,90 €

Seuraavassa lasissa meillä oli puhdas cabernet sauvignon. Viinin tuoksu oli makean marjainen ja kukkainen. Maku oli kevyt ja paahteinen. Siinä oli mukana kypsien marjojen makua, nahkaisuutta ja tallin aromia. Viinistä saattoi havaita tammisuuden sekä kevyen tanniinisuuden. Äänestyksessä viini oli aivan ylivoimainen 19 äänellään.

Cotarella Montiano

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
497167
Lazio
Merlot
2015
39,90 €

Hintajärjestyksessä kolmantena löytyi puhdas Bordeaux-rypälelajike – tällä kertaa merlot. Viinin tuoksussa oli hapanta marjaisuutta ja malolaktiivisen käymisen tuomaa maitoisuutta. Maku oli lämpimän mausteinen, neilikkainen, jopa glögimäinen. Siinä oli myös tupakkaisuutta ja tammisuutta ehkäpä jo liiaksikin. Äänestyksessä viini tuli toiseksi 10 äänellä.

San Felice Pugnitello

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
925037
Sienna, Toscana
Pugnitello
2013
45,95 €

Tähän neljäneteen viiniin tutustuin viinimessuilla kuukausi sitten. Silloin se ihastutti ja oli paras maistamistani viineistä, mutta mitenköhän se pärjäsi asiantuntevan raadin maistelussa. Tämän viini sanottiin olevan vaniljaisen tamminen. Siitä saattoi löytää myös yrttejä ja vahvaa tanniinisuutta ja se jätti suuta kuivaavan tunteen. Jälkimaku oli pitkä. Äänestyksessä viini sai 2 ääntä.

Vignamaggio Cabernet Franc

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
Hinta
422967
Chianti Classico, Toscana
Cabernet Franc
2004
69,60 €
Seuraavassa lasissa oli paprikamehua – ehkä ”yli-tyyppilisesti” cabernet franc. Paprikaisuus tunki läpi, kun sen kerran sieltä löysi. Tämän lisäksi viini oli yrttinen ja mustaherukkainen, joka on cabernet sauvignonille tyypillistä. Viinin sanottiin olevan pölyinen. Äänestyksessä viini sai 6 ääntä.



Seuraavalla kerralla 13.12. meillä on vieraana Kim Moliis Bottle Scoutista. Hän esittelee kattauksen yrityksensä viinejä.