sunnuntai 10. marraskuuta 2019


Lokakuu 2019, Portugalin punaiset

Illan kattaus
Tällä kertaa maistelimme Portigalin punaviinejä. Mukana meitä oli 21 kerholaista. Tunnetuimman Duoron lisäksi maisteltavaa oli myös muualta kuten IG Lisboan ja Alentejon alueilta. Portugalin viineissä hinta ja laatu kohtaavat nykyään tosi hyvin ja korkealuokkaisia viinejä saa halvemmalla kuin esim. Espanjan tai Ranskan vastaavan laatuisia viinejä. Toki laadukkaan viinin löytäminen on vaikeampaa kuin hiukan tunnetuimmilta alueilla tulevilla viineillä. Kaikki maistetut viinien olivat täyteläisen puoleisia ja niille yhteistä oli hapokkuus ja tanniinisuus.

Hanneksen tarjoilu tällä kertaa sisälsi
  • Alkuun syksyinen kasvissosekeitto ja leipää
  • Pääruuaksi, Lammasta punaviinissä yrttien ja juuressoseen kera (olipa muuten tuhti annos) 
  • Jälkiruuaksi vaniljainen Belem-leivos

 













Chryseia 2015(?) 

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
461037
Prats & Symington
DOC Duoro
Touriga Nacional
65,50 €

Ensimmäisenä oli maistissa puhdas touriga nacional rypäleestä tehty viini. Tämän Duoron viinin tuoksussa yhdistyivät kevyt marjaisuus sekä mausteisuus/yrttisyys. Maussa sama makumaailma toistui sisältäen mestaherukkamehua, vihreitä yrttejä ja tammikypsytyksen aromeja. Viinin sanottiin olevan pehmeä ja kuten kaikissa maistelluissa viineissä siitä löytyi niin hapokkuutta kuin tanniinejakin. Tällä kertaa tämä kallein viini oli myös äänestyksen ykkönen 14 äänellä.

Confidencial Reserva 2014

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
939953
Casa Santos Lima
IG Lisboa
10 eri rypälettä
12,98 €

Toisena meillä oli vuorossa sekoiteviini Lissabonin lähistöltä. Mitä sekoitetut lajikkeet ovat jäi mysteeriksi. Tuottaja ei sitä missään kerro, mutta eihän se haittaa varsinkin kun viini on hyvä. Tuoksussa oli hentoa hilloisuutta. Maku oli raikas ja siinä oli vanilja ja mansikkaa. Lisäksi makumaailmaan kuului punaherukkamehu ja pieni makeus. Äänestyksessä tämä hieno ja halpa viini sai 8 ääntä.

Quinta dos Murças Reserva 2012 

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
418687
DOC Duoro
Touriga Nacional, Touriga Franca, Sousão, Tinta Amarela, Tinta Barroca, Tinta Roriz
32,90 €

Palataan Duoroon, tosin tällä kertaa sekoiteviinin pariin. Tuoksultaan tämä viini oli paahteinen, kypsän marjainen ja tamminen. Maku oli runsas, täyteläinen ja mausteinen. Siinä oli mukana tummaa kirsikkkaa ja maanläheisyyttä. Viini oikeastaan halusi ruokaan kaverikseen päästäkseen valloilleen. Äänestyksessä (joka tehtiiin ennen ruokaa) viini sai 6 ääntä.

Mouchão 2013 

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
426667
Vinhos da Cavaca Dourada
Doc Alentejo
Alicante Bouschet (85%), Trincadeira + muut
44,99 €

Alicante bouschet oli seuraavan viinin päälajike. Viinin tuoksuoli marmeladinen ja joku löysi siitä myös salmiakkia. Maku oli mausteinen, mutta juurikaan muita tunnusomaisia piirteitä siitä ei sitten löytynytkään, joka on tyypillistä tälle rypälelajikkeelle. Äänestyksessä viini sai 4 ääntä.

CH by Chocapalha 2015

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
920857
Quinta de Chocapalha
Vinho Regional de Lisboa
Touriga Nacional
34,9

Sitten vuorossa oli sama lajike kuin ensimmäisessä viinissä. Viinin tuoksu oli kukkainen ja löydettiinpä siitä myös tilliä. Maku oli hyvin mausteinen lämmin ja yrttinen. Lisäksi se maistui paahteisen karpolomaiselta. Viini saattoi sanoa olevan myös mineraalinen tai jopa suolainen. Äänestyksessä viini sai 8 ääntä.

Esporão Reserva 2015 

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Hinta
470667
Doc Alentejo
Aragonez, Trincadeira, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet
22,99


Viimeisenä oli vuorossa viini Alentejosta.  Tuoksu oli hyvin hento, eikä siitä voinut oikein tunnistettavaa aromi löytää. Maku muistutti pehmeää pahapan mustaherukkamehua ja se oli myös maanläheinen. Tämä viini jäi 2 äänellään äänestyksemme viimeiseksi.



Marraskuussa meillä on suuri ilo saada vieraaksi pastori, jonka ”saarnaa” kannattaa tulla kuuntelemaan.