sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Viini-ilta 23.3.2017

Fine Brands Oy : Pohjoinen Italia + 1


Tällä kertaa viinimme oli valinnut Jaana Virkki Fine Brands Oy:stä. Kaikki viinit olivat Koillis-Italiasta, Friulianosta ja Alto Adigesta. Lisäksi jälkiruokaviininä port.  Viineistä kolme oli valkoista ja kaksi punaista. Kolmen viinin tuottaja oli lähellä Bolzanoa sijaitseva Hofstätter. Erinomaisiksi viineiksi kaikki todettiin. Ruoaksi Hannes tarjoili meille italialaistyyppisen antipasti-lautasen, pinaatilla täytetyn raviolin sitruunakastikkeen kera, italaisia lihapullia pääruuaksi sekä ranskalaista homejuustoa itse tehdyn rypäle- sekä appelsiinihillon kanssa.
Tällä kertaa äänestimme valko- ja punaviinit erikseen siten että molempien viinityyppien suosikille oli mahdollista antaa yksi ääni.

Illan viinit rivissä

Livon Collio Friulano

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
505767
Livon
Friuli-Venetsia Giulio
Friulano
2015

Ensimmäinen viinimme oli friulano rypäleestä tehty valkoviini. Tämä Lounais-Ranskasta kotoisin oleva rypäle on löytänyt kodin Koillis-Italiasta, jossa siitä valmistetaan eloisia, hedlemäisiä ja osin mineraalisia viinejä. Maisteltavana tällä kertaa ollut Livonin viini oli väriltäänsä kalpea – lähes väritön. Tuoksu oli hento ja raikas. Siitä saattoi löytää ruohon ja fenkolin vivahteita ja syötävien viinirypäleiden aromia. Myös maku oli raikas ja ”kivan” hapokas. Vihreät hedelmät maistuivat. Viinin todettiin olevan ”kesäillan viini”. Äänestyksessä viini sai yhden äänen.

J. Hofstätter Gewürztraminer

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
ravintolavalikoima
J. Hofstätter
Trentino Alto-Adige
Gewürztraminer
2015

Edellisellä kerralla maistelimme kahta eri GWT (Gewürztraminer) rypäleestä tehtyä viiniä. Tällä kertaa samasta rypäleestä oli tehty italialainen viiniversio. Tämä oli ensimmäinen Hofstätterin viineistä. Väri oli syvän oljen keltainen. Tuoksu ole GWT:lle tyypillinen parfyyminen ja erittäin hedelmäinen – siinä saattoi havaita ruusun terälehden vivahdetta. Suussa viini tuntui lähes öljyiseltä. Makeus oli yllättävän alhainen ja mukava hapokkuus leikkasi sitä vielä sopivasti. Viini oli selvästi raikkaampi kuin alsacelainen serkkunsa. Maussa toistui hedelmäisyys; eritoten persikka mainittiin. äänestyksessä viini sai 2 ääntä.

J. Hofstätter Pinot Grigio

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
ravintolavalikoima
J. Hofstätter
Trentino Alto-Adige
Pinot Grigio
2016

Toinen Hofstätterin viini oli tehty pinor grigio rypäleestä, joka myös pinot gris nimellä tunnetaan. Viinin tuoksun aromimaailmasta löytyi päärynää ja jopa ”vihreää kuulaa” sekä hunajamelonia. Maku oli täyteläinen ja tasapainoinen ja voisi sanoa vahva pinot gris’ksi. Maussa oli sitrushedelmiä ja melonia. Viini tuntui kielen kärjessä jopa hiukan makeahkolta ja siinä oli hiilihappoista pirskahtelevuutta. Hapot olivat pehmeät. Äänestyksessä viini sai 16 ääntä ja siten todettiin parhaaksi illan valkkareista. Tosin kaikki kolme olivat kelpo viinejä.

J. Hofstätter Pinot Nero

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
ravintolavalikoima
J. Hofstätter
Trentino Alto-Adige
Pinot Nero
2014
Sitten siirryimme punaisiin. Ensimmäinen oli italiallinen näkemys pinot noir rypäleestä. Kyseinen viini oli väriltään läpikuultava (vastakohtana syvän punaiselle). Tuoksusa oli malolaktiisisen käymisen aromeja kuten raaka liha. Myös kypsiä marjoja, mustikkaa saattoi havaita. Maku oli marjaisan puolukkainen. Alussa maku oli jopa makea, jota sopiva hapokkuus leikkasi mukavasti. Viini oli mehukas ja pyöreä. Jälkimaku oli pitkä ja miellyttävä. Äänestyksessä viini sai 4 ääntä.

San Leonardo 2001

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
429007
Tenuta San Leonardo
Trentino Alto Adige
60 % Cab. Sauv., 20 % Carmenere, 10 % Cab. Franc, 10 % Merlot
2001
Viimeisenä maistoimme jo hyvin kypsynyttä bordeaux-sekoitetta. Väriltään viini oli syvän punainen. Vahvassa tuoksussa oli mausteisuutta, pippuria ja mustaherukkaista marjaisuutta kuten myös mustikkaa. Tuottaja itse on kuvannut tuoksussa olevan balsamicon vivahteita. Halusimme kyllä maistaa tuottajan balsamicoa, koska itse emme sitä kyllä viinistä löytäneet. Maku mukaili hyvin tuoksua. Se oli täyteläinen ja kypsytys oli pehmentänyt tanniinit. Marjaisuus löytyi myös mausta, samoin mausteisuus. Äänestyksessä viini sai 15 ääntä.

Quinta dos Malvedos Vintage Port

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
347904
Graham
Duoro, Portugali
Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barocca, Tinta Roriz
2004


Jälkiruokajuuston kanssa maistelimme Grahamin vuosikerta portia. Tuoksu oli voimakas ja hedelmäinen. Maku oli lämmin ja sopivan täyteläinen, hedelmäinen ja kypsän marjainen.