sunnuntai 28. marraskuuta 2021

 

MARRASKUU 2021

Näin marraskuussa maistelimme mitä perinteisimpiä viinejä Ranska Bordeaux’ta. Tällä kertaa maistelimme vain 5 viiniä: 1 valkoinen, 3 punaista ja 1 makea viini. Viinit edustivat aluetta monipuolisesti ja mukana oli viinejä niin oikealta kuin myös vasemmalta rannalta. Esillä olivat Bordeaux’n päärypälelajikkeet: Sauvignon Blanc, Semillon, Merlot Cabernet Sauvignon sekä Cabernet Franc – toisin sekoitteina, kuten alueelle on tyypillistä. Ongelman näiden bordeaux-viinien kanssa on niiden hintataso. Vuosisatojen varrella alue on kasvattanut ”mainepääomaa” ja laatuluokituksen ylimmillä portailla olevien viinien hinnat ovat nousseet pilviin. Mukana ollut Medocin viini edusti viisiportaisen grand cru luokituksen viidettä tasoa ”cinquième cru”. St. Émillionin viini oli puolestaan kolmeportaisen luokituksen kolmannella tasolla. Näiden grand cru tasojen alla on sitten paljon muita luikiteltuja alueita yhteensä noin 80. Tuo Bordeux´n viinien luokittelu on kyllä melkoinen sekamelska.



Ruokana Hannes tarjosi hyvin perinteisen, viineihin sopivan kattauksen

  • alkuun katkarapu-simpukka-salaatti
  • pääruuaksi paahtopaistia ja paahdettuja juureksia
  • ja makean himoa hillitsi crème caramel










Mukana meitä oli 15 kerholaista.

Katsaus viineihin












Loudenne Les Jardins Organic White

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

910344

Château Loudenne

AC Bordeaux

Sauvignon Blanc, Sémillon

2018

20,70€
(tilan omassa verkkokaupassa 10€)

Ensimmäisenä illan ainoa valkkari. Erittäin tyypillinen sekoitus rypäleitä ja lajikkeille uskollinen oli viinikin. Tuoksu oli aromikas ja siitä saattoi löytää persikkaista hedelmäisyyttä sekä hunajaisuutta. Maku oli raikas ja pehmeän hapokas. Aromeina löysimme greippimäisyyttä, trooppisia hedelmiä, yrttejä. Viini oli öljymäisen pyöreä. Viinistä sanottiin, että e ei ahdista millään muulla muotoa kuin hinnallansa.

Château La Tour du Pin Figeac

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

436827

Andre Giraud

AC Saint-Émilion Grand Cru

Merlot, Cabernet Franc

2015

64,49 €

Ensimmäinen punaisista tuli oikealta rannalta St. Émillionista eikä rypälelajikkeet olleet yllätys. Viini tuoksusta löisimme tammisuutta sekä tummia marjoja. Viinin maku oli tiukka ehkä johtuen vahvoista tanniineista. Tummat marjat, kahvi ja mausteet löytyivät aromipaletista. Pieni hapokkuus tasapainotti viiniä. Viini valittiin illan parhaakasi punaviiniksi 16 äänellään.

Chateau Puybarbe

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

922451

Chateau Puybarbe

AC Cotes de Bourg

Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec

2016

29,98 €

Tämä viini tulee suomalaisen omistamalta tilalta Gironden joensuusta. Tämä viini on talon lippulaivaviini. Tuoksultaan viini oli maanläheinen, kypsän marjainen ja tammituksen tulokset olivat aistittavissa. Maku toiti tuoksun aromimaailmaa ja löisimme siitä paahteisuutta, tumma suklaata sekä kahvia. Viini oli tiukan tanniininen. Se jäi äänestyksessämme kolmanneksi grand cru viinien perään yhdellä äänellään.

Château d'Armailhac

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

403667

Baron Philippe de Rothschild

AC Pauillac

Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot

2017

69,70 €

Kolmas punainen tuli Medocista ja tarkemmin Pauillacista. Tuottaja on kuuluisa, yksi 5:stä premier grand cru tuottajista. Tällä kertaa budjettimme ei kylläkään tuohon Château Mouton Rothschildin yli 800€:n alkuhintaa ei riittänytkään. No maistetaan kuitenkin tätä tuottajan hieman halvempaa viiniä. Tuoksultaan viini oli karhunvatukkainen, mustaherukkainen ja ehkä hiukan savuinen. Maku oli täyteläine ja Cabernet Sauvignonille tyypillisesti mustaherukkainen. Viinistä löysimme lisäksi tupakan ja mausteiden aromeja. Tanniinit olivat runsaat ja pieni malolaktisen käymisen maitoisuus tuntui myös. Äänestyksessä viini sai 10 ääntä.

Château d'Arche

Alkon #

Tuottaja

Alue

Rypäle

Vuosikerta

Hinta

561964

Château d'Arche

AC Sauternes,2ème Cru

Sémillon, Sauvignon Blanc

2015

20,33€ (0,375l)

Crème caramelin kanssa maistoimme sauternesia. Viini tuoksu oli erittäin miellyttävän aromikas. Sinä oli kuivattuja hedelmiä ja hunajaa. Maku oli hedelmäinen: ananasta, melonia, appelsiini, aprikoosia. Hapokkuus antoi viinille ryhtiä.