Marraskuu 2019, ympäristö ja eettisyys yhdessä pastorin kanssa
Meillä oli saada vieraaksemme
pastori, Juha Rantala Norex maahantuojalta. Pastori muisteli tämän olevan jo
kuudes vierailu Lohjan viinikerhon vieraana. Pastori piti jälleen hienon ”saarnan”
ja osoittautui todella lempinimensä ansainneeksi. Illan teemana oli
luontoystävälliset sekä eettiset viinit. Hyvin ilmeikkääseen tapaansa pastori
kertoi tehotuotannon eroista luomu- ja biodynaamiseentuotantoon. Yhdessä totesimme
luomutuotannon olevan paluuta viisikymmentä vuotta ajassa taaksepäin. Alueesta
riippuen joskus 60-70-luvuilla vasta on aloitettu viinin tehotuotanto, jossa kemikaaleilla
kuten lannoitteet, tuholaismyrkyt ja kasvinsuojeluaineet sekä harvesterit ovat
isossa osassa satomäärien kasvattamisessa. Toisaalta nämä ovat myös tuoneet
tasaisuutta ja taloudellista varmuutta viinintuottajille. Biodynaamisessa
viljelyssä puolestaan käytetään menetelmiä, jotka joidenkin mielestä kuuluvat
lähinnä huuhaan puolelle (kuten kuunkiertoon luottaminen). No viinin maku ja
luonne ovat pääasia näissäkin. Lisäksi meille tarjottiin ns. alkuviiniä, jotka
valmistetaan ikiaikaisin viininvalmistuksen keinon käyttäen villihiivoja ilman
minkäänlaisia kemikaaleja viinin säilöntään ja kirkastamiseen. valmistustavasta
johtuen jokainen vuosikerta kuvastaa kyseisen vuoden kasvuolosuhteita ja voi
poiketa aikaisemmista hyvinkin paljon. Kuulimme myös vegaaniviinien
valmistuksesta, joiden valmistuksessa ei siis käytetä mitään eläinperäisiä
ainesosia tai materiaaleja (kuten esim. kananmunaa kirkastamiseen).
Illan protokolla poikkesi
hieman normaalista. Useimmiten maistelemme ensin kaikki viinit ja sitten
siirrymme aterian kimppuun. Nyt maistelimme viinit vaiheittain: ensin kuohari
ennen ruokailua, alkuruuan kanssa valkkarit ja pääruuan kera punkut. Emme
myöskään äänestäneet viineistä. Hannes tarjosi viineihin sopivan kattauksen
- alkupalaksi Hiidenveden kuhaa salaattipedillä
- pääruuaksi pitkään haudutettu härän kylkeä, suppilovahverokastiketta ja paahdettuja kasviksia
- jälkiruuaksi makea kimara kermahyytelöä, itsetehtyä kirsikkajäätelöä, suklaakakkua, ”taikinapyörykkä” sekä marenkia
![]() |
Luomua rivissä, mukana myäs alku ja bio. |
Pares Balta Blanca Cusine Brut Nature 2011
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Hinta
|
936127
|
Penedès
|
Xarel-lo 78% , Pinot Noir 12%, Chardonnay 10%
|
29,98
|
Tämä 80 kuukautta pullossa kypsynyt luomu
kuohuviini oli tehty vegaanisesti. Tuoksu oli hento ja monipuolinen. Maku oli
kermainen ja siinä oli runsaasti rakennetta. Siitä saattoi havaita hapanta
omenaa ja mausteisuutta.
Brocard Chablis Sainte Claire 2018
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Hinta
|
553487
|
Chablis
|
Chardonnay 100
|
24,99
|
Myös tämä Chablis oli luomu-
ja vegaaniviini. Tuoksu oli kuoahrin tapaan hento ja siinä oli mineraalisuutta.
Maku oli Chablis’lle tyypillisen täyteläinen. Se oli vihreän yrttinen, viheromenaisen
hedelmäinen ja mineraalinen.
ZeroPuro Landae Pinot Grigio 2018
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Hinta
|
530727
|
IGP Terre di Chieti, Abruzzo
|
Pinot Grigio
|
17,43
|
Toinen illan valkoviineistä taisi olla
kehomme ensimmäinen alkuviini. Viini oli myös biodynaamisesti tuotettu. Oranssisen
viinin tuoksu toi mieleen katkeron ja siinä käytetyn china-mausteen. Tuoksusta
löytyi myös inkivääriä ja neilikkaa. Myös maku oli mausteinen toistaen tuoksun
aromeita. Viini tuntui alkoholiselta ja siinä oli jonkin verran tanniineja.
Joku mainitsi maun muistuttavan laimennettua sherryä. Makumaailma jakoi
mielipiteen melko; jotkut pitivät ja jotkut eivät. Itseltäni tämän makuinen
viini kyllä jäisi hyllyyn.
Chakana Nuna Vineyard Cabernet Franc 2018
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Hinta
|
480037
|
Mendoza, Arg.
|
Cabernet Franc
|
14,49
|
Ensimmäinen punainen oli biodynaamisesti tuotettu
puhdas cabernet franc Argentiinasta ja viini edusti rypälelajikettaan
tunnusomaisesti. Tuoksussa oli tallin, tumman marjan ja mokkaisuuden vivahteita;
lempeä lehmän henkäys. Maku oli tumman marjainen ja mustikkainen. Maussa oli
mausteita ja yrttejä ja kaakaoon vivahtavia aromeita. Viinissä oli pehmeät
tanniinit.
Camino Romano 2016
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Hinta
|
919607
|
Rivera Duoro
|
Tempranillo
|
21,98
|
Toinen punainen toi
meidät takaisin vanhalle mantereelle Espanjaan ja tempranillon pariin. Tuoksusta
löysimme tummaa suklaata ja mustikkaa. Maussa marjaisuus muuttui lähemmäksi
puolukkaa ja karpaloa. Pirteä hapokkuus teki viinistä kevyemmän kuin tuo ensin
maistettu argentiinalainen. Tämäkin viini oli luomu ja vegaani.
Heaven on Earth
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Hinta
|
ei Alkossa
|
Western Cape, Za
|
Muscat d’Alexandrie
|
21,98
|
Jälkkärin kanssa meillä oli varsinainen sokeripommi.
Itse pidän hieman vähemmän makeista jälkiruokaviineistä. Viini rypäleestä ei
voinut erehtyä: muscat’n tunnusomainen aromimaailma oli tunnistettavissa
ensimmäisestä nuuhkaisusta. Rusinaisuus ja hunaja olivat läsnä tuoksussa. Maku
oli aprikoosinen ja hunajainen ja siis tosi makea – sokeria oli lähes 200 g/l.
Oli hieno tosi mielenkiintoinen ja
viihdyttävä ilta. Mukana meitä oli 28 kerholaista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti