Maaliskuu 2019: Alsace
Maaliskuun
viinikattaus koostui Alsacen valkoviineistä. Tarkoituksena oli käydä kattavasti
läpi alueen päärypäleet 21 kerholaisen voimin. Tällä alueella viini on viljelty
ainakin Rooman imperiumin ajoista lähtien – kenties jo ennen sitä. Maaperältään
Alsace on mosaiikkinen ja siellä on niin graniittia kuin vulkaanista maaperää,
hiekkaa, liuskekiveä, kalkkikiveä ja savea. Ilmasto on Ranskan kuivin ja pohjoisen
sijaintinsa vuoksi suosii valkoisia rypäleitä sekä pinot noiria. Vuosien
varrella Alsace tai Elsass on ollut välillä niin saksalaisten kuin tietenkin
ranskalaisten vaikutteiden alaisena. Viinin viljely muistuttaa ehkä enemmän
Reinin takaista Saksaa kuin Vogeesien takaista muuta Ranskaa. Rypälelajikeet
ovat pitkälti saksalaisperäisiä kuten riesling, gewürztraminer ja sylvainer –
Ranskasta muistuttaa esim. pinot blanc. Muista Ranskan viinialuista poiketen
pulloon merkitään aina rypälelajike – ja siis lähes kaikki viinit ovat tehty vain
tästä yhdestä rypäleestä. 90% viineistä on valkoisia ja loput 10% pinot noiria.
Alsacelle on tyypillistä pieni tilakoko. Viljelijöitä on yli 4000 ja heistä
60%:lla on alle 1 ha:n viljelykset. Toisaalta 20ha tila voi koostua 500
viinipalstasta.
Alsacen viineillä
on 3 laatuluokitusta:
- Alsace AOP jonka tuotanto kattaa noin 75% kaikista viineistä.
- Alsace Grand Cru AOP noin 5% tuotannollaan. Nämä viinit tulevat aina joltakin yhdeltä 51:stä Grand Cru viinitarhasta ja on valmistettu jostakin seuraavista rypälelajikkeista: : riesling, muscat, pinot gris tai gewürztraminer.
- Crémant d'Alsace AOP, joka on alueella samppanjamenetelmällä tehty kuohuviini. Tuotannossa ovat sallittuja ainoastaan Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling ja Chardonnay.
Sitten illan
ruokaan. Hannes oli jälleen rakentanut
erinomaisen menun.
- alkuruuaksi blinejä kolmeen tapaan: siianmätimousse, lohimousse ja savuhaukimousse + punasipuli
- pääruuaksi kielen mukanaan vienyt äyriäisrisotto fenkolisalaatin kera
- jälkiruuaksi valkosuklaata ja appelsiinia
Bestheim Grand Prestige Crémant d'Alsace Brut
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
Hinta
|
917397
|
Bennwihr / Westhalten
|
Pinot Blanc
|
2012
|
19,99 €
|
Alkuu tietenkin
crémat. Herkullinen 36 kuukautta hiivasakan kanssa pullossa kypsytetty pinot
noir. Bestheim on suht nuori, 1990-luvulla perustettu osuuskunta, jonka juuret
ovat toki vuosisatojen takana. Bestheimin viinitalo on panostanut viimeisimpään
tekniikkaa ja tuotantotiloissa kiiltää teräs. Viinilehti valitsi tämän
maistetun viinin vuoden bliniviiniksi 2018. Tuoksussa oli hedelmäisyyttä ja
pyöreyttä. Kuiva maku toisti hyvin tuoksun aromit ja siinä oli mukana ripaus
paahteisuutta – kenties mineraalisuutta. Äänestyksessä viini valittiin illan
parhaaksi 16 äänellään.
Jean Biecher Réserve Riesling
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
Hinta
|
560327
|
Saint-Hippolyte
|
Riesling
|
2018
|
12,98 €
|
Seuraavaksi oli
vuorossa ensimmäinen illan kahdesta rieslingistä. Tarkoituksena oli vertailla
perusrieslingin ja grand crun eroja. Tämän viinin tekijä on siitä erikoinen,
että se on satsannut eritoten pullotuslinjoihin, joilla se pullotta yli 20 miljoonaa
litraa viiniä vuodessa. Suuri osa tule Alsacesta, mutta myös muulta Ranskasta,
Italiasta, Espanjasta ja jopa Australiasta. Tämän viinin valmistuksesta ei
juurikaan löydy mitään tietoa; ei muuta kuin, Alko sanoo sen olevan luomuviini
(tosin firman omat sivut antavat jokseenkin ristiriitaisen kuvan: ko. viini ei
löydy ”organic”-listalta vaan ”classic” viineistä). Viinin maku oli melko
mitään sanomaton. Joku sanoin, että tämä maistuu ”halvalta viiniltä”. Viini
väri oli vaalea ja tuoksu esanssimainen. Eipä tätä olisi rieslingiksi
tunnistanut sokkotestissä, joten se siitä vertailusta. Maku oli vaisu
jokseenkin vihreää muumilimua muistuttava. äänestyksessä viini sai yhden äänen.
Riesling Comtes D'Eguisheim
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
Hinta
|
954187
|
Equisheim
|
Riesling
|
2009
|
49,90 €
|
Kolmannessa
lasissa oli se toinen riesling – grand cru ja illan kallein viini. Leon Bayer
on yksi Alsacen maineikkaimmista tuottajista. Perhe on viljellyt viiniä jo
ennen kolmekymmenvuotista sotaa vuodesta 1580. Kyseessä on ns. negociant, joka
siis ostaa muiden tilojen rypäleitä ja viinejä omiensa pohjaksi. Tosin kaikki
parhaat ja kalleimmat viinit tulevat heidän omilta tiluksiltaan. Kyseinen
tuottaja vastustaa grand cru luokittelua ja siksi jättääkin merkitsemästä tämän
pulloihinsa. Viinit siis täyttävät grand cru luokituksen vaikka pullosta sitä
ei näekään. Tila käyttää viineissänsä ainoataan villihiivoja ja käyttää
viininsä aina kuiviksi. Leon Bayer on ravintoloiden suosiossa, koska se pitää
omissa varastoissaan useampia vuosikertoja parhaimmista viineistään. Tätä
kyseistä viiniä tehdään vaan parhaimpina vuosina ja sitä on kypsytetty 8
kuukautta tammitynnyrissä.
Viini väri oli
korostetun keltainen. Tuoksu on petrolin kyllästämä eikä siitä sitten mitään
muuta erottanutkaan. Myös maussa petroli ajoin yli kaiken muun maun. Ainoastaan
vahva hapokkuus ja mineraalisuus hiukan tasopainottaa makua. Monesti rieslingin
ominaispiirteenä pidetään tätä petrolisuutta, mutta tätä viiniä maistettuaan
tietää mitä se tarkoittaa. Ei se ainakaan meitä miellyttänyt – äänestyksessä
ainoastaan 4 ääntä. Jäi erikoinen kuva Alsacen Grand Cru viineistä.
Trimbach Pinot Gris Réserve
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
Hinta
|
571257
|
Ribeauville
|
Pinot Gris
|
2015
|
23,69 €
|
Myös neljäs viini
tulee suhteellisen tunnetulta viinin tuottajalta. Trimbachin viinejä sanotaan
olevan kaikkien Ranskan kolmen Michelin tähden ravintoloissa. Tämäkin tila on
perustettu jo vuosisatoja sitten 1626 ja viiniä viljellään nyt 13. sukupolvessa. Perheen motto on: ”olemme
protestantteja ja viinimme ovat tehty samalla tyylillä”. Leon Bayer viinien tapaan Trimbachin viinit
käytetään kuiviksi eivätkä hekään pidä grand cru luokituksesta. Tosin viime
vuosina he ovat jonkin verran antaneet periksi ja merkkaavat grand cru -tekstin
joihinkin viineihinsä. Tämä maistettu viini on valittu Viini-lehden vuoden
valkoviiniksi 2015. Trimbachin viinit pullotetaan vasta keväisin ja tämä viini
on kypsytetty lämpösäädellyssä terästankissa. Viini tuoksussa hedelmäinen ja
jopa kukkainen. Maussa runsaasti hedelmää kuten persikkaa ja melonia. Viinissä
on raikas hapokkuus ja pieni mineraalisuus ryydittää makua sopivasti. Viinin
voi sanoa olevan tyylikäs ja äänestyksessä se sai 12 ääntä tullen toiseksi.
Dopff & Irion Cuvée René Dopff Muscat
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
Hinta
|
573527
|
Riquewihr
|
Muscat
|
2017
|
13,48 €
|
Tämän seuraavan
viini tuottaja, Dopff & Irion, on syntynyt kahden perinteisen suvun
yhdistyessä naimakaupan myötä heti sodan jälkeen 1945. He ovat kiinnittäneet
erityistä huomiota maaperän ja rypälelajikkeen yhteen sovittamiseen. Satoa
rajoitetaan rankalla kädellä ja köynnösrivien väleissä kasvaa kaikenlaista
peitettä. Tämän tarkoituksena on saada köynnösten juuret kasvamaan syvemmälle,
joka puolestaan aiheuttaa rypäleiden koon jäämisen pieneksi kasvattaen
sokeripitoisuutta ja paksumman kuoren. Käyminen suoritetaan lämpökontrolloiduissa
terästankeissa ja sen jälkeen kypsytetään mäskin kanssa.
Muscat ei ole
vain yksi rypälelajike vaan kokoelma useita sukulaisia, joita lienee yli 200.
Näistä Alsacessa kasvatetaan Muscat á petis grains lajiketta. Tämän maistetun viinin
tuoksussa oli makeutta ja viinirypäleen (siis sellaisen syötävän) aromia. Maku
oli hedelmäinen, rusinainen ehkä hunajainen ja parfyyminen tyypillisen muscatin
tapaan. Viinissä oli tasapainoinen hapokkuus. Äänestyksessä viini sai 7 ääntä.
Domaine Weinbach Gewürztraminer Cuvée Théo
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
Hinta
|
929147
|
Kayersberg
|
Gewürztraminer
|
2016
|
29,98 €
|
Viimeisenä meillä
oli lasissa makeahko tai puolimakea gewürztraminer. Tuottaja Weinbachin juuret
juontavat kapusiinimunkkien perustamaan tilaan vuoteen 1612. 1800-luvun lopulla
Fallerin suku osti tilukset ja siitä lähtien suku on vastannut tilasta. Viimeiset
30 vuotta tilaa ovat johtaneet suvun naiset. Tilan tuotanto noudattaa
biodynaamisia periaatteita. Viinit käytetään luontaisilla hiivoilla ja
kypsytetään suurissa jopa 6000 litraisissa tammisammiossa. Tämä maistettu viini oli tuoksultaan gewürztraminerille
tyypillisesti hyvin runsas. Siitä saattoi havaita monenlaista hedelmää sekä
parfyymiä. Maku seurasi tuoksua hyvin sisältäen trooppisia hedelmiä. Viiniä
ryhditti napakka hapokkuus ja pieni karvaus. Viini sopi erittäin hyvin makean
jälkiruuan seuraksi. Äänestyksessä viini sai vain yhden äänen.
Seuraavalla kerralla
sitten maistellaankin vappuisia kuohuviinejä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti