Viini-ilta 23.3.2017
Fine Brands Oy : Pohjoinen Italia + 1
Tällä kertaa viinimme oli
valinnut Jaana Virkki Fine Brands Oy:stä. Kaikki viinit olivat
Koillis-Italiasta, Friulianosta ja Alto Adigesta. Lisäksi jälkiruokaviininä
port. Viineistä kolme oli valkoista ja
kaksi punaista. Kolmen viinin tuottaja oli lähellä Bolzanoa sijaitseva
Hofstätter. Erinomaisiksi viineiksi kaikki todettiin. Ruoaksi Hannes tarjoili
meille italialaistyyppisen antipasti-lautasen, pinaatilla täytetyn raviolin
sitruunakastikkeen kera, italaisia lihapullia pääruuaksi sekä ranskalaista
homejuustoa itse tehdyn rypäle- sekä appelsiinihillon kanssa.
Tällä kertaa äänestimme valko-
ja punaviinit erikseen siten että molempien viinityyppien suosikille oli
mahdollista antaa yksi ääni.
Illan viinit rivissä |
Livon Collio Friulano
Alkon
#
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
505767
|
Livon
|
Friuli-Venetsia Giulio
|
Friulano
|
2015
|
Ensimmäinen viinimme oli
friulano rypäleestä tehty valkoviini. Tämä Lounais-Ranskasta kotoisin oleva
rypäle on löytänyt kodin Koillis-Italiasta, jossa siitä valmistetaan eloisia,
hedlemäisiä ja osin mineraalisia viinejä. Maisteltavana tällä kertaa ollut
Livonin viini oli väriltäänsä kalpea – lähes väritön. Tuoksu oli hento ja
raikas. Siitä saattoi löytää ruohon ja fenkolin vivahteita ja syötävien
viinirypäleiden aromia. Myös maku oli raikas ja ”kivan” hapokas. Vihreät
hedelmät maistuivat. Viinin todettiin olevan ”kesäillan viini”. Äänestyksessä
viini sai yhden äänen.
J. Hofstätter Gewürztraminer
Alkon
#
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
ravintolavalikoima
|
J. Hofstätter
|
Trentino Alto-Adige
|
Gewürztraminer
|
2015
|
Edellisellä kerralla
maistelimme kahta eri GWT (Gewürztraminer) rypäleestä tehtyä viiniä. Tällä
kertaa samasta rypäleestä oli tehty italialainen viiniversio. Tämä oli
ensimmäinen Hofstätterin viineistä. Väri oli syvän oljen keltainen. Tuoksu ole
GWT:lle tyypillinen parfyyminen ja erittäin hedelmäinen – siinä saattoi havaita
ruusun terälehden vivahdetta. Suussa viini tuntui lähes öljyiseltä. Makeus oli
yllättävän alhainen ja mukava hapokkuus leikkasi sitä vielä sopivasti. Viini
oli selvästi raikkaampi kuin alsacelainen serkkunsa. Maussa toistui
hedelmäisyys; eritoten persikka mainittiin. äänestyksessä viini sai 2 ääntä.
J. Hofstätter Pinot Grigio
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
ravintolavalikoima
|
J. Hofstätter
|
Trentino Alto-Adige
|
Pinot Grigio
|
2016
|
Toinen Hofstätterin viini
oli tehty pinor grigio rypäleestä, joka myös pinot gris nimellä tunnetaan.
Viinin tuoksun aromimaailmasta löytyi päärynää ja jopa ”vihreää kuulaa” sekä
hunajamelonia. Maku oli täyteläinen ja tasapainoinen ja voisi sanoa vahva pinot
gris’ksi. Maussa oli sitrushedelmiä ja melonia. Viini tuntui kielen kärjessä jopa
hiukan makeahkolta ja siinä oli hiilihappoista pirskahtelevuutta. Hapot olivat
pehmeät. Äänestyksessä viini sai 16 ääntä ja siten todettiin parhaaksi illan
valkkareista. Tosin kaikki kolme olivat kelpo viinejä.
J. Hofstätter Pinot Nero
Alkon #
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
ravintolavalikoima
|
J. Hofstätter
|
Trentino Alto-Adige
|
Pinot Nero
|
2014
|
Sitten siirryimme
punaisiin. Ensimmäinen oli italiallinen näkemys pinot noir rypäleestä. Kyseinen
viini oli väriltään läpikuultava (vastakohtana syvän punaiselle). Tuoksusa oli
malolaktiisisen käymisen aromeja kuten raaka liha. Myös kypsiä marjoja,
mustikkaa saattoi havaita. Maku oli marjaisan puolukkainen. Alussa maku oli
jopa makea, jota sopiva hapokkuus leikkasi mukavasti. Viini oli mehukas ja
pyöreä. Jälkimaku oli pitkä ja miellyttävä. Äänestyksessä viini sai 4 ääntä.
San Leonardo 2001
Alkon
#
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
429007
|
Tenuta San Leonardo
|
Trentino Alto Adige
|
60 % Cab. Sauv., 20 % Carmenere, 10 % Cab. Franc, 10 % Merlot
|
2001
|
Viimeisenä maistoimme jo
hyvin kypsynyttä bordeaux-sekoitetta. Väriltään viini oli syvän punainen. Vahvassa
tuoksussa oli mausteisuutta, pippuria ja mustaherukkaista marjaisuutta kuten
myös mustikkaa. Tuottaja itse on kuvannut tuoksussa olevan balsamicon
vivahteita. Halusimme kyllä maistaa tuottajan balsamicoa, koska itse emme sitä
kyllä viinistä löytäneet. Maku mukaili hyvin tuoksua. Se oli täyteläinen ja
kypsytys oli pehmentänyt tanniinit. Marjaisuus löytyi myös mausta, samoin
mausteisuus. Äänestyksessä viini sai 15 ääntä.
Quinta dos Malvedos Vintage Port
Alkon
#
|
Tuottaja
|
Alue
|
Rypäle
|
Vuosikerta
|
347904
|
Graham
|
Duoro, Portugali
|
Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barocca, Tinta Roriz
|
2004
|
Jälkiruokajuuston kanssa
maistelimme Grahamin vuosikerta portia. Tuoksu oli voimakas ja hedelmäinen.
Maku oli lämmin ja sopivan täyteläinen, hedelmäinen ja kypsän marjainen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti