sunnuntai 21. toukokuuta 2017



Viini-ilta 18.5.2017 Yhdysvaltojen punaisia


Tällä kertaa teemanamme oli jenkkipunaviiniit kolmesta eri rypäleestä: Cabernet Sauvignonista, Syrah'sta ja Pinot Noirista - kaksi viiniä kustakin. Viisi oli kotoisin Kaliforniasta ja yksi hiukan pohjoisemmasta Washingtonista. Viinit maisteltiin sokkona ja isäntämme Hannes lupaili ilmaista grappaa kaikki oikein saaneelle. Kukaan ei lunastanut palkinto. 

Ruokana tällä kertaa oli teeman mukaisesti Kalifornian salaatti, puller pork Hanneksen tapaan sekä jälkiruokajuustot, joiden kanssa Hannes oli hankkinut hienoa länsi-uusimaalaista tuotetta Fiskarsista. Kyseessä oli Kuura Ciderin jääsiideri – paikallisista omenista. 

Jääsiiderin valmistuksessa sen valmistukseen käytettävien omenien tai niistä puristettavan omenamehun annetaan jäätyä. Siiloin mehusta saadaan talteen ensin sulava, makein osuus, joka käytetään siideriksi. Omenan aromit tiivistyvät jäätymisen seurauksena ja hitaan käymisen jälkeen lopputuotteet ovat konsentroituneen omenaisia ja vivahteikkaita. Maussa on mukana myös vahva hapokkuus, joka tasapainottaa makeutta. Tuotteisiin ei kanadalaisen alkuperäissuojan mukaisesti lisätä sokeria tai happoja. Kuuran ice ciderin vuoden 2015 omenoista valmistettu erä voitti Pohjois-Amerikan suurimmissa siiderikisoissa jääsiiderisarjan pronssia. 

Sen verran mainittakoon Alkon verkkokaupan toiminnasta, että kauppa oli vaihtanut tilauksessa olevat vuosikerrat toisiksi mitenkään siitä ilmoittamatta ja haettaessa mainitsematta L

Aloitetaan Cabernet Sauvignoninsta 

William Hill Napa Valley Cabernet Sauvignon

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
494537
William Hill
Napa Valley
Cabernet Sauvignon 90%, Petit Verdot, Petit Syrah, Cabernet Franc
2013
Tämä oli tyypillinen CS. Tuoksussa oli marjaista hilloisuutta. Makumaailmasta löysimme tuoksun mukaista hilloisuutta ja mausteisuutta, ehkä myös ripauksen makeutta. Viinissä oli tuntuvat, mutta pehmeät tanniinit. Äänestyksessä viini sai 6 ääntä.

Robert Mondavi Cabernet Sauvignon

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
913617
Robert Mondavi
Napa Valley
Cabernet Sauvignon
2013
Kyseessä on yksi kuuluisimmista viinintekijöistä ehkä koko maailmassa. Tuoksussa oli maanläheisiä aromeita varmaankin malolaktisen käymisen jäänteenä sekä myös tupakan tuoksua. Viini oli tanniininen sekä mausteinen ja siitä saattoi maustaa myös musteta. Viini oli hyvin tasapainoinen, kuten Mondavin viiniltä saattoi odottaa. Viinin mainittiin olevan aatelinen. Kuitenkin äänestyksessä se sai vain 3 ääntä häviten siten toiselle CS:lle.

Chateu Ste Michelle Syrah

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
405797
Chatey Ste Michelle
Columbia Valley, Washington
Syrah 98%, Viogner 2%
2013
Siirrytään seuraavaan rypäleeseen. Ensimmäinen syrah tuli Washigtonin osavaltiosta. Tuoksussa oli malolaktisen käymisen jääneitä ja marjaisuutta. Maussa tummien marjojen aromit toistuivat tuoksun mukaisesti. Mustaherukan lisäksi siinä oli mustikkaisuutta. Viinin sanottiin olevan täyteläinen ja makean herkullinen. Äänestyksessä viini sai vain yhden äänen.

Michael David 6th Sense Syrah

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
922417
Michael David Winery
Cenral Valley
Syrah 95%, Petit Syrah 5%
2014
Myös tässä viinissä oli malolaktisen käymisen aromeja. Mausta löysimme kahvina kirsikkaa ja mausteisuutta kuten neilikkaa. Viinin hapokkuus teki siitä raikkaan. Äänestyksessä viini sai yhden äänen.

Hahn Pinot Noir

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
479657
Hahn Winery
Monterey
Pinot Noir
2014
Siirryimme pinot noiriin. Tämän ensimmäisen viinin väri oli melko vaalea verrattuna CS:n ja syrahin tummiin sävyihin. Pinot noirit olikin helppo erottaa muista värinsä perusteella. Tuoksussa oli hilloisuutta, lyijykynää ja nallia. Viini oli mausteinen ja pehmeän pyöreä sekä hiukan ehkä öljyinen. Lisäksi löysimme hedelmäisyyttä kuten taatelia. Äänestyksessä Hahnin viini valittiin illan parhaaksi 11 äänellä. 

Marimar Estate La Masia Pinot Noir

Alkon #
Tuottaja
Alue
Rypäle
Vuosikerta
943267
Torres
Russian River Valley
Pinot Noir
2011
Tämä viini oli illan vanhin. Väri oli vaalea toisen pinot noirin tavoin. Tuoksussa samaista lyijykänämäisyyttä ja sen lisäksi kirsikkaisuutta. Viini oli hapokas, pehmeä ja runsas. Viini sai äänestyksessä 7 ääntä, joten pinot noirit osoittautuivat illan yleisön suosikeiksi.

Seuraavan kerran kerhomme kokoontuu kesäretken merkeissä kesäkuussa. Varsinaiset viini-illat jatkunevat syyskuussa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti